Nooit met pensioen gaan – Lust for life

Al jaren roep ik dat als ik oud genoeg ben om met pensioen te gaan, ik daar geen gebruik van ga maken. Het idee dat ouderen van nut zijn voor onze samenleving ondersteun ik zeker. Natuurlijk ga ik ervan uit dat ik heel oud wordt. Op een gezonde en zinvolle wijze is mijn ideaalbeeld. 

Voor de één een droom, voor mij een nachtmerrie
Geen deel meer mogen nemen, geen nut meer hebben en geen bijdrage meer leveren aan de maatschappij. Dat mag je dan een jaar of 30 doen. Beetje kijken, zitten, een ommetje maken en maar weer de tv of computer aanzetten. Bezig met de buurvrouw die weer langs het raam loopt voor de 20tigste keer die dag. Geen werk of verplichtingen. Zonder doel wat je graag zou willen. Afhankelijk van een ander om ergens heen te gaan. De dag beginnen omdat de dag begint. Een bijdrage leveren door dan maar vrijwilligerswerk te gaan doen. Voor de één een droom, voor mij een nachtmerrie.

Een realistisch voorbeeld van ouder worden
Mijn moeder die in de tuin bezig is, lekker sporten, wandelen, zwemmen. Zelfstandig en onafhankelijk. Op reis met trein of auto. Vaak op de fiets en eigenlijk altijd in beweging. Zonder kwaaltje of gebrek is ze zeker niet. Ze zijn klein dus ze hinderen haar niet in haar leven. Zodat ze in staat is te doen wat ze graag wil. Een paar jaar geleden is ze naar Suriname geweest. Nooit eerder had ze de reis terug gemaakt naar haar jeugdland, het land van haar vader en voorouders. Bezoekjes van kinderen, kleinkinderen en vriendinnen vindt ze fijn. Op bezoek gaan ook. Ze heeft echter daarnaast genoeg wat ze gaat doen en nog wil. Ze leert Engels en leerde op latere leeftijd pianospelen. Voor mij een realistisch beeld en voorbeeld. Zo kan iemand ook oud zijn en worden. 

Een goede reden om uit bed te komen
Precies zoals mijn moeder is niet mijn ideaalbeeld. Wel is het verwant aan de wijze waarop ik als oudere mijn tijd wil spenderen. Hier geef ik mijn eigen draai aan. Daar ben ik zelfs al minimaal een jaar of 15 mee bezig. Ik denk dat iedereen een goede reden wil hebben om uit bed te komen. Leeftijd lijkt mij daarin niet relevant. Blijven ontwikkelen en leren, in beweging blijven. Zin hebben in het leven en een doel hebben. 

Stoppen met werken op een bepaalde leeftijd is discriminatie
Juist nu alles in de maatschappij aan verandering onderhevig is – zoals het sociale stelsel, pensioenstelsel en de gezondheidszorg – is het een goed moment om stil te staan bij wat ouderen kunnen betekenen in hun leefomgeving. Iemand vanaf een bepaalde leeftijd niet meer mee laten doen, is (heel zwart-wit bekeken) leeftijdsdiscriminatie. Er zitten natuurlijk veel kanten aan deze bewering; praktische bezwaren om iemand te laten doorwerken in bepaalde beroepen zijn er zeker. Ook gevoelsmatig roept dit veel op, daar ben ik me bewust van. Zoveel mensen zoveel meningen. Maar iemand vanwege een bepaalde leeftijd het werkend leven laten beëindigen, is mijn inziens een slecht idee.

Een keuze hebben als oudere
Dat iemand betrokken wil zijn en blijven, bij de samenleving, is iets wat voor de overgrote meerderheid geldt. Een bijdrage willen leveren is ook een veelgehoord argument. Veel ouderen gaan daarom vrijwilligerswerk doen. Er is echter vaak geen andere invulling te vinden dan vrijwilligerswerk. Dit is super nuttig werk en vaak zijn het taken waar geen geld of tijd voor is. Wel zou ik willen pleiten voor een keuze. Omdat er, naar mijn idee, geen voldoende mogelijkheden en keuzes zijn voor de ouderen.

Niet met pensioen
Zelf ben ik hier al langer mee bezig. Een jaar of 15 geleden heb ik gekozen om een vak te gaan beoefenen dat ik kan doen tot ik omval. Als ondernemer kan ik doorwerken tot aan mijn dood of tot het genoeg is. Als hypnotherapeut en astroloog doe ik lichamelijk geen zwaar werk. Onderhevig aan een leeftijdsgrens is het niet. Zo kan ik blijven doen wat ik geweldig vind en word ik niet ongevraagd met pensioen gestuurd.

Positieve vibe op cel- en lichaamsniveau
Zo zorg ik voor een plezierige oude dag. Ouder worden in goede gezondheid met een reden om elke dag mijn bed uit te komen. Daar doe ik het voor. Dit geef ik mee aan mijn lijf en aan mijn cellen. Voor ik uit een hypnose kom, vertel ik mezelf dat ik gezond ben en blijf. Van cel tot lichaamsniveau. Ook als ik mediteer, geef ik mezelf deze positieve vibe mee. Hypnose op celniveau is een krachtig hulpmiddel dat ik toepas.

Lekker bezig mam!
Mijn moeder wordt ondertussen rustig ouder en behoort tot een van de weinige ouderen in mijn omgeving die lichamelijk gezond is en niet standaard medicijnen slikt. De laatste twee á drie jaar bemerkt ze lichamelijk dat ze wat minder energie heeft, maar het belemmert haar nauwelijks. Ze fietst, tuiniert en doet verder nog steeds wat ze graag doet.

Nieuwsgierig wat ik voor je kan betekenen om gezond ouder te worden? Neem dan contact op: kailosinzichten@gmail.com.

3 thoughts on “Nooit met pensioen gaan – Lust for life”
  1. Ha, wat leuk Natasia, ik heb ook zo’n moeder! Ze ging op haar 56ste in de politiek en bleef tot haar 70ste raadslid. Twee jaar geleden is ze gestopt met haar werk voor de digitale nieuwsbrief van een internationale vrouwenorganisatie. Ze verdiept zich in de familiegeschiedenis en schrijft daar verhalen over. Ook doet ze daarvoor onderzoek op internet. Zodra het kan, werkt ze in de tuin. Ik mag tegen anderen niet zeggen hoe oud ze is, maar ik ben 65 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: