Niemand heeft een coach nodig en iedereen kan er één gebruiken

Waar ik deze ooit gelezen of gehoord heb, weet ik niet maar de one-liner is altijd in mijn hoofd blijven hangen. Met enige regelmaat plop ze op. Je kunt er meerdere hulpverleners voor invullen: begeleider, psycholoog, therapeut of masseur. De jongeman van vandaag zegt na zijn sessie tegen mij: “Ik dacht ik kan het wel zelf, en nu blijkt dat ik rondjes liep. En jij hebt mij een andere afslag laten zien en nemen.”

Antwoord krijgen op niet eerder gestelde vragen
Dit is precies wat ik iedereen gun. Dat hulp vragen van een professional de gewoonste zaak van de wereld wordt, raad vragen, je hart luchten, je hersenspinsels delen. Even checken of peilen of je op de voor jou juiste manier bezig bent. Dat je mag roepen dat je het even niet meer weet, uithuilen en een nieuwe afslag nemen. Onderzoeken en begrijpen waar het vandaan komt. Een beetje bijsturen. Antwoord krijgen op nog niet eerder gestelde vragen. Ervaren waar de signalen in je lijf zich bevinden en waar ze voor staan. Gewoon omdat het kan en mag. Omdat we nu eenmaal blinde vlekken hebben die een begeleider of coach wel zichtbaar kan maken. Meestal weet je lijf allang wat nodig is. Mogelijk was het tot dan nog niet de juiste tijd om door jou zelf gehoord, gezien of ervaren te worden.

Verwarring en verstrengeling
Het kan prettig of noodzakelijk zijn dat iemand net wat verder van je vandaan staat. Emotioneel niet betrokken is. Objectief meekijkt over je schouder. Je bij de hand neemt, om dat wat gezien en uitgesproken mag of misschien moet worden. Juist dat kan te pijnlijk zijn voor hen die dicht bij je staan. Kunnen zij dit niet onder ogen zien of word je niet geloofd? Mogelijk wil je hen niet belasten of kwetsen, voel je je schuldig over je gedachten. Omdat houden van, pijn en gemis heel dichtbij elkaar liggen. Dit kan verwarring en verstrengeling brengen. Misschien loop je er al heel lang mee, of plopt het zomaar ineens weer op. Het is allemaal goed zoals het is en altijd precies de juiste tijd.

Niet altijd een heel traject
Het hoeft niet altijd een heel traject te zijn, of een langdurige begeleiding. Alleen dan wanneer je het nodig hebt. Sinds lang weet ik dat het niet persé nodig is om meteen een nieuwe afspraak te plannen. Bij het einde van een sessie geef ik aan dat alles wat voorbij is gekomen haar weg mag vinden. Er is veel in beweging gezet, losgemaakt. Met enige regelmaat geef ik bij de deur de boodschap mee dat jij mag aangeven wanneer het weer tijd is voor een nieuwe sessie. Ik kan op mijn intuïtie, zeg maar mijn innerlijke stem en op die van jou vertrouwen.

Voorkomen dat de drempel zich weer opnieuw opwerpt
Dat jij mij weer zoekt als het tijd is om opnieuw in beweging te komen en die tijd bepaal je zelf. Wil je graag zelf meteen een nieuwe afspraak plannen dan is dat ook helemaal goed natuurlijk. Dan kan een steuntje in de rug zijn wanneer hulp vragen een grote stap is geweest. Om te voorkomen dat de drempel zich weer opnieuw opwerpt, de ingezette beweging weer stagneert. Ieder heeft zijn eigen pad. Het enige juiste pad. Je eigen tempo waarop je dit bewandelt.

Levensweg
Vele wegen kent het leven, maar van al die wegen
is er één die jij te gaan hebt.

Die ene is voor jou. Die ene slechts.
En of je wilt of niet, die weg heb jij te gaan.

De keuze is niet de weg, want die koos jou.
De keuze is de wijze hoe die weg te gaan.

Met onwil, om de kuilen en de stenen.
Met verzet, omdat de zon een weg
die door het ravijn gaat, haast niet bereiken kan.

Of met de wil, om aan het einde van de weg milder te zijn,
en wijzer, dan aan het begin.

De weg koos jou, ben je bereid deze weg te gaan?

Door: Hans Stolp naar Dag Hammerskjold
Uit: Kijken met de ogen van je hart

Delen is helen
Het is van groot belang dat je uitspreekt wat zich in jou afspeelt, dan krijgen gevoelens woorden. En daarmee worden ze werkelijkheid, doordat een ander getuige is van jouw woorden. Daarmee is delen een grote stap in het proces van helen. Het is een investering in jezelf. Voel je dat dit ook over jou gaat? Neem dan contact met mij op.

0 thoughts on “Niemand heeft een coach nodig en iedereen kan er één gebruiken”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: