Je kunt altijd opnieuw beginnen

Welke gedachte komt er bij jou op als je dit leest? Iets als: ja hoor, lekker makkelijk. Goed excuus om niet door te zetten? Of juist: wat een fijn idee! Heerlijk om die ruimte te voelen? Voor mij was het vroeger vaak het eerste, tegenwoordig gelukkig het tweede. 

Prestatie-omgeving
Die eerste associatie past enorm in een prestatie-omgeving, in dadendrang en in ‘alleen het eindresultaat telt’. Ongemerkt zitten veel mensen daar in. Opgeven is een vies woord, is voor zwakkelingen. Hoeveel mensen zijn daar al doodongelukkig van geworden?

Weer niet gelukt…
Zo had ik een cliënt, Dorine, die wilde stoppen met altijd maar overwerken. Ze had zich al zo vaak voorgenomen om het niet meer te doen. En even zo vaak verliep de dag anders dan gepland, kwam er van alles tussendoor en was de werkdag voorbij terwijl er nog van alles moest gebeuren. Dan toch maar weer vanavond. Elk van die keren was ze niet alleen heel moe van die veel te lange dag, maar ook enorm teleurgesteld in zichzelf. Weer niet gelukt om me aan mijn afspraak te houden….

Coachgesprekken die hielpen
In coachgesprekken keken we naar:
– wat maakte dat het vaak anders liep?
– wat maakte dat ze haar plannen daarop aanpaste?
– wat maakte dat ze zich verplicht voelde om toch ook al die andere acties ’s avonds te doen?
– en het meest belangrijk: wat maakte dat ze zo boos werd op zichzelf?

Stap voor stap anders
Gaandeweg vonden we de overtuigingen die er bij haar leefden en hielp ik haar die te veranderen in nieuwe overtuigingen die pasten bij hoe ze echt in het leven wilde staan. Gaandeweg begon ze anders te plannen, anders te reageren op verstoringen en anders te kiezen als aan het eind van de dag het werk nog niet af was. Daardoor ging het vaker goed, als in: zoals ze het graag wilde. Maar nog steeds ging het ook regelmatig nog op die oude manier. 

Compassie voor jezelf
De grootste overwinning die ze behaalde en dus ook de belangrijkste stap voorwaarts was om vooral de dagen te zien waarop het goed ging. Om met compassie naar zichzelf te kijken op dagen dat het nog niet helemaal goed lukte. En door zonder ‘de zweep te hanteren’ te onderzoeken waar het misging op die dagen en te bedenken hoe ze dat een volgende keer anders kon aanpakken. Om zichzelf te complimenteren met ‘wat geweldig van je dat het 3 dagen goed ging!’ in plaats van te grommen: ‘shit, weer een dag mislukt’. Om na zo’n terugval tegen zichzelf te zeggen: ‘je kunt morgen gewoon weer opnieuw beginnen’. 

Optimistisch leven
Door telkens te kijken wat er anders kon, leerde ze en ging het echt steeds beter. Door zichzelf niet meer af te vallen, maar te steunen, werd het leven lichter en beter. Het is waarschijnlijk onnodig te zeggen dat dit veel voor haar ten goede heeft veranderd. Voor mij is zij een voorbeeld waar ik aan denk bij ‘je kunt altijd opnieuw beginnen’. Een geweldig motto in een optimistisch leven. 

Je kunt altijd opnieuw beginnen, ook als mantelzorger
Welke associatie roept het voor jou op? Ben je daar tevreden mee? En lukt het jou als mantelzorger om elke dag opnieuw te beginnen? Laat het mij eens weten hieronder of op suzan@wise-elephant-coaching.nl.

0 thoughts on “Je kunt altijd opnieuw beginnen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: