Nee hè, is het nou alweer kerst?

Ineens overvalt het me weer. De narrigheid, het verzet en de weemoed die ik merk als de dagen korter worden terwijl het buiten regent en waait. Sommigen vinden dat heerlijk, lekker de kaarsjes aan en naar binnen. Gezellig, onder warme dekens op de bank met een kop thee.

Ik houd gewoon meer van een fris glas witte wijn op een terras in de zon. Terwijl de zon mijn huid verwarmt en we nog lekker lang buiten kunnen blijven genieten. Maar ja, het is herfst. Sterker nog, als ik door de regenachtige straten van mijn dorp rijd zie ik hier en daar al kerstverlichting hangen. Neeeeeee!!!

De poppenkast die Kerstmis heet
Als er iets is waar ik me elk jaar weer tegen verzet, dan is het wel de poppenkast die Kerstmis heet. Ik word er een beetje kribbig en narrig van, ik heb er allerlei gedachten over. Ik denk dan hoe fijn kerst vroeger was en hoe die tijd nooit meer terugkomt. Hoeveel mensen er eenzaam zijn met de kerst en hoeveel familieleed weer boven tafel komt in deze donkere maanden van het jaar.

Happy-family plaatje
En ik heb allerlei oordelen over de media en de reclame, hoe ons het ideale ‘happy-family’ plaatje wordt voorgeschoteld, terwijl zo veel mensen hun partner, kinderen of ouders missen. Of struggelen met ziekte, gemis, eenzaamheid, armoede, onmacht. 

Overvloed en honger
Ik verzet me tegen de reclamespots waarin grote tafels vol gezelligheid, kerstversiering, kaarsen en overvloedige vijf-gangen diners worden gepresenteerd, terwijl er zoveel honger is in de wereld. Ik worstel met de aanblik van grote families die feestelijk en glinsterend aangekleed rond de kerstboom zitten waar een berg vrolijk ingepakte cadeaus ligt, terwijl er dagelijks ruzies zijn en het huwelijk eigenlijk allang voorbij is. 

Ik kan nog wel even doorgaan, merk ik. Hoe meer ik erover denk, hoe narriger ik me voel. 

Dit jaar ga ik voor de relaxte kerst
Dit jaar wil ik het anders te doen. Ik besluit om relaxt om te gaan met alles dat niet gaat zoals ik het wil of hoe ik het verwacht of waar ik naar verlang. Het is me al een paar keer erg goed gelukt om uit de frustratie of teleurstelling te komen, dus met de kerst gaat dit vast ook lukken. 

Het werkt als volgt: Als je uit een gestreste stemming of een gefrustreerd gevoel wilt komen, check jezelf dan eens aan de hand van de volgende drie vragen, die gebaseerd zijn op het werk en de wijsheid van Eckhart Tolle (Een nieuwe aarde):

Vraag 1: Oordeel ik nog?
Heb ik nog oordelen over mezelf, de situatie of anderen waardoor ik me rot voel? Omdat ik vind dat ik het beter of anders moet doen, of omdat anderen niet meewerken, of omdat ik gewoon vind dat mij onrecht wordt aangedaan (of zoiets….)?

Nou, ik heb nogal wat oordelen over kerst, zoals je hebt kunnen lezen. 

Vraag 2: Heb ik verzet?
Heb ik nog verzet tegen de situatie? Wil ik dat de situatie anders is dan hij nu is en verzet ik me daartegen? Want als ik nog niet de situatie aanvaard zoals hij is, zal ik frustratie blijven voelen.

Check, ook dat doe ik dus. Ik verzet me tegen het concept van Kerstmis en alles wat daarmee te maken heeft. Interessant… Het liefste zou ik willen dat kerst er gewoon niet was. Dat ik het kon overslaan ofzo.

Vraag 3: Ben ik nog gehecht?
Ben ik bang om iets kwijt te raken of ben ik gehecht aan dat wat het me zal moeten opleveren? Wat kan ik nog niet loslaten? Waar ben ik nog aan gehecht dat me in de weg staat?

Oh jee, deze vraag is iets lastiger. Deze vraag komt binnen. Misschien is het gewoon dat ik nog niet zo goed kan loslaten hoe fijn kerst vroeger was en hoe ik het mis. Die gezelligheid. Die grote happy family om de tafel.

Terug naar nu
Ik word alweer rustiger. Ik voel even het verdriet en zie heel helder hoe ik mezelf in de weg zit over dit ‘kerst-gebeuren’. Interessant eigenlijk. Want terwijl ik dit schrijf, realiseer ik me ook dat ik de afgelopen jaren best hele leuke kerstdagen heb gehad. Altijd weer anders. Met de kinderen, met mijn familie, met vrienden. Elk jaar anders en elk jaar gezellig.

Het is alsof er een zucht van verlichting door me heen gaat, nu ik niet meer hoef te oordelen of me hoef te verzetten tegen de kerst. En tsja, de weemoed en de melancholie. Het vergelijken van vroeger met nu, dat heeft geen zin, het versterkt niet en brengt me alleen maar weg bij wat er nu allemaal wél fijn is. 

Ik glimlach en betrap mezelf ineens op de gedachte dat ik stiekem een beetje zin heb in de kerst. Als ik er af en toe ook wel even tegenaan mag schoppen en ik Sky-Radio maar niet hoef op te zetten….

Fijne kerst alvast.

Tolle training
Wil jij trouwens meer weten over het praktisch toepassen van de wijsheid van Tolle: kijk eens op 
www.tolletraining.nu. De online training heeft mij zo veel inzichten en praktische handvatten gegeven. De boeken van Tolle vind ik zelf niet gemakkelijk te lezen en toe te passen, maar de manier waarop het in deze online training wordt behandeld door Esmeralda Heij was voor mij baanbrekend.

5 thoughts on “Nee hè, is het nou alweer kerst?”
  1. Wat een eerlijk blog Ingrid! Ik snap je narrigheid. Mooi hoe je de fijne vragen van Eckhart Tolle gebruikt om anders over kerst te kunnen voelen.. Kerstmis is voor mij jarenlang verdrietig geweest omdat mijn moeder op eerste Kerstdag overleed. Alsof ik niet mocht genieten omdat zij er niet meer was. Ik heb het ‘zachter’ gemaakt door de kersttafel te dekken met een kleed dat zij geborduurd heeft. Ontelbare kleurrijke bloemen – zo is ze er toch bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: