Na 18 jaar staan we in Landleven

Deze week gebeurt het weer. Ik ben in de tuin van het vakantiehuis aan het werk, er loopt een oudere dame het grindpad op. Ze vraagt me of ze een foto mag maken van de boerderij. Deze keer ben ik wat minder toeschietelijk dan normaal en stel ik de vraag: “Waarom zou u dat willen?” Er komt een verhaal dat ik al talloze keren in allerlei variaties heb gehoord: dat een verre voormoeder van haar man op deze plek heeft gewoond en dat het bijzonder zou zijn om een foto te hebben van de boerderij zoals hij er nu uitziet. “We zijn op vakantie in Zeeland en we fietsen langs alle plekken waar onze familie heeft gewoond en geleefd.”

Haar man blijft ondertussen geduldig bij het hek staan wachten. Ik vertel haar dat ze kan overwegen om het augustusnummer van Landleven te bestellen, omdat we daar in staan met een reportage over de verbouwing van onze boerderij. Ze schrijft het op om het niet te vergeten.

Hoe het begon
Het is bijna onvoorstelbaar dat we hier al ruim 18 jaar wonen. Zowel mijn lief als ik zijn als kind veel verhuisd en we hebben op heel wat plekken in Nederland gewoond. Ons leven samen startte in Den Jaag, waarna we vervolgens in Dordrecht neerstreken. In deze mooie stad trouwden we en zijn onze kinderen geboren. Onze kinderen waren 6, 8 en 10 jaar toen we de boel weer oppakten en ons Zeeuwse avontuur aangingen. We kochten een oud boerenerf met 1,2 hectare grond, een eenvoudig jaren ’60 huis en een bouwval van een boerderij. De droom was natuurlijk om ooit in de boerderij te wonen. Dat het een groot project was, wisten we. Dat het ons zou lukken ook.

Toen na drie jaar plannen maken en verbouwen de boerderij klaar was, fantaseerden we over een reportage in het magazine Landleven. Het gebeurde niet.

‘Is het iets voor jullie?’
Ruim een jaar geleden stuurde een nichtje ons een berichtje door van Instagram. ‘Landleven zoekt verbouwde boerderijen voor een reportage, er moeten ook foto’s van vóór de verbouwing beschikbaar zijn. Is het iets voor jullie?’ schreef ze.

Ik nam contact op met de redactie van Landleven en zo ging het balletje rollen. We maakten afspraken over de fotografie en het interview. Tot onze verbazing werden de foto’s een jaar van tevoren gemaakt in dezelfde maand als het nummer waarvoor we ingepland stonden. Dus kwam er in augustus 2021 een fotograaf uit het hoge Noorden voor een fotoshoot. Dat was een belevenis op zich, hij wilde graag de plekken die op de oude foto’s staan ook in de huidige situatie in beeld brengen. Na bijna een halve dag fotomodel spelen waren we bekaf.

Een levendig gesprek aan de keukentafel
Het interview vond dit voorjaar plaats, een levendig gesprek aan de keukentafel. Bijzonder hoe de hele film van de verbouwing zich weer voor ons geestesoog afspeelde. Aan het einde vroeg de journalist waar we na de verbouwing het meest trots op waren. “Dat deze plek weer bewoonbaar is. Iets dat zo vervallen was dat het gedoemd was te verdwijnen, is nu weer een fantastische plek. We hebben daarmee iets geschapen voor de generaties na ons. Of dat nu onze eigen kinderen zijn of die van anderen, dat maakt daarbij niet eens uit.”

Slapen in Zeeland
Wil je meegenieten van ons erf? Je kunt ons vakantiehuis boeken via www.slapeninzeeland.nl/boekingen. In de beschikbaarheidskalender kun je zien welke periodes nog vrij zijn.

Foto bovenaan: Otto Kalkhoven

0 thoughts on “Na 18 jaar staan we in Landleven”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: