Moeten ‘moet’ kunnen

De kans is groot dat jij, net als veel andere vrouwen, van alles van jezelf moet. Omdat je dat zo hebt bedacht, met je hoofd. Maar moeten lijkt een vies woord tegenwoordig en eigenlijk zou het beter zijn als je niets meer moet, toch?

Heb jij ook de aanname of overtuiging dat je niets meer mag moeten? Want het zou beter zijn als je niets meer moet, gewoon om lekkerder te leven.

Dat wil je anders
Je heb bedacht dat je wilt stoppen met moeten. Alsof dat mogelijk is, dat je niks moet van jezelf. Vergeet het maar: het is onmogelijk niets meer te moeten! Het zorgt voor onrust en frustratie en het kost je vooral veel hoofdbrekens over hoe dat dan anders moet. Kortom: stoppen met moeten blijkt dus niet de oplossing. 

Het is handiger om te observeren wat je doet. Je bewegingen, letterlijk en figuurlijk, te ervaren en te aanschouwen. Je bewust te zijn van wat er daadwerkelijk gebeurt als je iets van jezelf moet. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je iets moet, omdat je dat al jaren doet of omdat je het hebt meegekregen vanuit je opvoeding. 

Neem de tijd om de signalen van je lichaam te herkennen en te erkennen. Ervaar hoe je ergens op reageert. Daardoor krijg je een steeds beter lichaamsbewustzijn. Geef jezelf de ruimte om te ontdekken waar het écht over gaat.

Waarom wil jij niets meer moeten?
Omdat anderen dat zeggen?
Omdat je daar een beter mens van wordt?
Omdat…?

Duidelijkheid door te schrijven
Gebruik de onderstaande vragen om te ontdekken waar je tegenaan loopt. Gun jezelf de tijd en aandacht om tot de essentie te komen…!

Zoek een rustige plek op. Pak pen, papier en een grote pot thee en ga aan de slag. De vragen geven je inzicht in de dingen waar je mee worstelt.

Wellicht dat je niet gelijk een antwoord hebt, maar dat maakt niets uit. Schrijf vooral ook alles op wat zich in je hoofd afspeelt, op het moment dat je de vragen leest. Al die stemmetjes in je hoofd die er iets van vinden, die willen stuk voor stuk aandacht. Geef ze die dan ook, alleen op die manier creëer je rust en inzicht.

  • Wat raakt jou in dat stukje van jouw gedrag waarvan je vindt dat het per se anders moet?
  • Wat is jouw onderliggend verlangen?
  • Wat hoop je dat er verandert als je jouw gedrag aanpast? 
  • In hoeverre is het reëel dat jij niets meer moet van jezelf?
  • Heb je duidelijk waarom je tot nu toe wel van alles moet van jezelf? 
  • Komt het ‘niet mogen moeten’ voort uit aannames of overtuigingen die je hebt? Misschien de stem van je vader of moeder die je hoort, die vindt dat jij van alles moet?

Als je het ‘niet meer mogen moeten’ wilt veranderen, zonder bovenstaande duidelijk te hebben, is de kans groot dat je voorgenomen actie mislukt. Omdat je dan jezelf iets wilt afdwingen dat dingen anders gaan. En dat werkt niet.

In hoeverre doe jij een vriendelijk verzoek aan jezelf, als jij wilt stoppen met moeten? Of is het een eis die je jezelf oplegt om niet meer te mogen moeten?

0 thoughts on “Moeten ‘moet’ kunnen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: