3 Overtuigingen die in de weg staan voor overvloed

Weet je wat ik als boekhouder het meeste heb geleerd over ondernemerschap, door goed naar andere ondernemers te kijken? Dat de mindset van een persoon cruciaal is om winst te maken op een gelukkige wijze, zonder stress, in voldoende tijd en meer dan voldoende geld om alle rekeningen en belastingen te betalen. Het gaat over de focus om klanten aan te trekken, het bedrijf in relatief weinig tijd te besturen en de mindset over geld.

Je leven wordt in grote mate bepaald door wat je denkt?
We barsten van de overtuigingen, vooral over geld. Hopelijk ben je bekend met het principe: je leven wordt in grote mate bepaald door wat je denkt. In de wereld zijn er genoeg mensen die beweren dat je gedachten allesbepalend zijn. Ik wil en kan daarin niet geloven, want er is meer tussen hemel en aarde. Je hebt niet alles in de hand door je mindset. Is het dan iemands eigen schuld als hij ernstig ziek is? Als je dit wel gelooft, dan gelooft je het volgende: ‘Sorry man, je bent ziek, dus je denkt verkeerd. Je gedachten kun jezelf veranderen, dus het is je eigen schuld.’ Nee, dat gaat er bij mij niet in. Of een ondernemer die haar hart achterna gaat en weinig verdiensten heeft. ‘Eigen schuld, dikke bult. Je denkt slecht, dus je roept het zelf af. Je bent een looser.’

Zielsopdracht
Nee, niet alles heb je in de hand, want misschien past het wel bij je zielsopdracht om de ervaringen van armoede te doorleven. Om in vertrouwen te blijven als je nog niet ziet dat het geld eraan komt. Om hier vooral in te blijven vertrouwen als je tegen een stapeltje rekeningen aankijkt. 

Je mindset over geld
Toch blijf ik wel geloven dat je je mindset kan inzetten, dus aanpassen. Hoe je met je omstandigheden beter om kan gaan waardoor je leeft vanuit overvloed; vanuit liefde, vertrouwen en vreugde. En zeker je mindset over geld. Het kan je leven maken of breken. 

3 Onzinnige geldovertuigingen
Ik heb daarom een drietal overtuigingen op een rij gezet om je te laten inzien wat het voor je betekent als je zo denkt. Ik heb er een tegenargument naast gezet, zodat je inziet hoe subjectief, beperkend of onzinnig het is om een verkeerde geldovertuiging te hebben. 

1. Geld stinkt 
Een reden waarom je niet overvloedig veel geld zal hebben, want je wilt nooit betrokken raken bij duistere zaken, toch? En te veel geld verdienen betekent misschien ook wel dat jij oneerlijk bent. Die gedachte wil je absoluut voorkomen. Maar lief mens, geld is gewoon een neutraal ruilmiddel. Dus als jij alleen maar eerlijke deals nastreeft, dan gaat het geld hooguit naar een heerlijke bloeiende bloem ruiken.

2. Geld is onbelangrijk 
Oké en dat betekent dat je gedachten zich focussen op andere zaken dan geld. Prima, het is onbelangrijk voor je en daardoor zal het weinig in je leven zijn of snel weer verdwijnen. Het is namelijk onbelangrijk, dus weinig aanwezig in je leven. 

Misschien heb je niet veel nodig om gelukkig te zijn, maar er zijn een paar kanttekeningen te maken. Als jij veel klanten blij wilt maken, wat doe jij dan met je prijzen? Superlaag, veel minder dan je waard bent, want geld is onbelangrijk?! Of betekent het dat je een conflict met je hart krijgt, want veel klanten blij maken betekent veel geld ontvangen. En aangezien geld onbelangrijk is in je leven, zal je onbewust weinig klanten aantrekken.

Pas op, geld is wél belangrijk in deze wereld. Een ruilmiddel gebruiken is wat we met elkaar hebben afgesproken als we elkaar betaald helpen.

3. Geld maakt niet gelukkig
Geld zelf maakt ons inderdaad niet gelukkig. We zijn het met elkaar eens. Als je geld hebt, dan ben je gelukkig, is natuurlijk een beetje raar. Waar het werkelijk om gaat, is dat je graag leeft volgens je eigen normen. En daarvoor heb je vaak geld nodig. 

Hoe fijn is het om veel tijd met je gezin door te brengen? Dat betekent dat je het gewenste geld in korte tijd mag verdienen, want je hebt tijd nodig voor je gezin. Meer waarde, dus geld creëren, in korte tijd. Het maakt je gelukkiger. Hoe fijn is het als je tijd met je gezin doorbrengt zonder geldzorgen in je achterhoofd? Dat maakt je gelukkiger!

Hoe fijn is het als je veilig met je auto op vakantie kunt naar het buitenland? Wij hebben een grotere auto gekocht vanwege onze vouwwagen. Onze vorige, kleinere auto ‘zweefde’ over de weg, vooral hoog in onze geliefde bergen. Super gevaarlijke situaties leverde het op. Ik kan je verzekeren: onze rode tijger maakt ons gelukkig en dus ook dat het geld aanwezig is.

Overvloed of schaarste
Het zijn drie van de honderden geldovertuigingen die we kunnen bezitten in onze gedachten. Ze bepalen je leven, van overvloed of schaarste. Toen ik mijn boek ‘De illusie van geld, een andere kijk op geld’ schreef, was ik best wel onder de indruk hoe intens geld een rol speelt in ons leven. Ik wist het wel, maar als je het gaat opschrijven, dan schrik je toch weer. Ga maar bij jezelf na waarom het minder goed verloopt binnen je werk en/of je bedrijf.

Verkeerde mindset maakt of breekt je leven?
De geldovertuigingen hebben ook raakvlakken met diverse facetten van het ondernemerschap. Zoals verkopen, je (verkeerde) leveranciers kiezen, belasting betalen, hoeveel tijd je bezig moet zijn met je bedrijf en vooral welke klanten je wel of niet krijgt. 

Het gaat verder dan het bezitten van geld
Geldovertuigingen sluipen je leven in en brengen je onderneming in de zone van overvloed of (vaker) die van schaarste. En dat gaat verder dan het bezitten van geld. Het gaat ook over de relaties met je klanten, je netwerk en jezelf. Het heeft effect op je gezondheid, fysiek en mentaal. Het zorgt ervoor of je wel of niet moeiteloos vanuit je hart kan werken of leven.

De illusie van geld
Wil je ook de rol van geld ontdekken en hoe jij erover denkt? Bestel het boek ‘De illusie van geld‘. Je ontdekt een andere kijk op geld waardoor je nog beter je leven vanuit liefde en vertrouwen kan leven.

2 thoughts on “3 Overtuigingen die in de weg staan voor overvloed”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: