Met de blogbijbel op reis

Ik heb een hekel aan boekmarketing. Ik houd gewoon niet van geleur en gesleur en ben geen goede verkoper. Ik herkende dan ook veel in het blog van Roos Hanemaaijer dat ze een paar maanden geleden schreef. Collega-schrijfcoach en -auteur Jolanda Pikkaart adviseerde me laatst dat je altijd je boek bij je moet hebben. Waar je ook gaat of staat. Dan ben je er meer mee bezig, je activeert jezelf v.w.b. boekmarketing. Zo gezegd, zo gedaan toen ik mijn koffer inpakte voor mijn vakantie naar Spanje.

Nancy
Het was in Nancy, onze eerste overnachting in een leuk Frans appartementje. Ik was vroeg wakker, zette koffie, deed de balkondeur open en genoot van de eerste zonnestralen op mijn gezicht. Ik zuchtte eens diep: heerlijk… vakantie! Manlief liet ik nog lekker slapen, we hoefden pas over twee uur het appartement uit. Dus ik ging op zoek naar een tijdschrift, verstopt in mijn tas. Hé, mijn boek! Oh ja, die heb ik meegenomen. Ineens kreeg ik een briljant idee. Ik positioneerde mijn boek op het balkontafeltje, maakte een foto en postte ‘m op facebook en LinkedIn.

Langs de Rhône
Deze eerste foto in het buitenland, en de leuke reacties op social media, zorgden ervoor dat de trend was gezet. De volgende dag reden we weer 500 km naar Tain l’Hermitage, vlakbij Valence. Ons hotelletje aan de Rhône en met een prachtige brug voor onze neus waren het ideale decor voor de volgende foto’s van mijn boek op reis.

Costa Brava
Hierna gingen we naar de Costa Brava, eerst een paar dagen in Tossa da Mar, daarna naar Palamós en we bezochten van daaruit vele plaatsjes, stranden en steden. Ik had natuurlijk het geluk dat ik mijn privéfotograaf (mijn man) bij me had, dus hij kreeg regelmatig de opdracht: “Schatje, bij deze kerk is leuk, want mijn boek is namelijk een blogbijbel.” Of: “Lieverd, is die rots een goede plek, met de baai op de achtergrond? Ik weet niet hoe en wat met het licht…” En daar ging hij weer op zijn knieën, in de meest onmogelijke houdingen om mijn boek goed op de foto te zetten.

Lekker stout in Gerona
Ik had de meeste lol in Gerona, lekker iets stouts doen, wat eigenlijk niet mag. We slenterden door de oude binnenstad en ineens was er een boekhandel! Een winkeltje mét tafels voor de etalage waarop allemaal boeken lagen uitgestald. Snel haalde ik mijn boek uit mijn tas, ik drapeerde ‘m tussen de Catalaanse boeken en gaf manlief de opdracht om een foto te maken. Hij kreeg niet eens de tijd om te bedenken dat dit eigenlijk niet mag. In een flits griste ik mijn boek weer weg, want ik zag een verkoopster van achter de toonbank naar buiten gluren. ‘Wat doen die stomme toeristen daar?’ hoorde je haar denken. Wij slenterden rustig verder en die avond postte in dit bericht:

Het boek BLOG Zinnig & Zuiver
van de Nederlandse Marije van den Bovenkamp
is een groot succes in Catalonië en omstreken.
Verkrijgbaar bij de lokale boekhandel in Gerona
én bij Boekengilde.

Boekmarketing is zo wél leuk!
Ik kreeg er steeds meer lol in om met mijn boek op reis te zijn. Op deze manier is boekmarketing wél leuk! Beeld zegt ook veel meer dan woorden natuurlijk. Ik ben Jolanda dankbaar voor de tip en het mooie Frankrijk en Spanje voor de prachtige decors. In Nederland zal ik ook bewuster en met een fotografisch oog gaan kijken naar de geschikte decors, want mijn boek heb ik vanaf nu altijd bij me.

BLOG Zinnig & Zuiver
Heb jij mijn boek nog niet gelezen? Je kunt ‘m bestellen in mijn eigen boekwinkel, zie hier. Heb jij BLOG Zinnig & Zuiver wel al gelezen? Wil je dan een review achterlaten op Bol.com? Of een review/recensie naar mij mailen: marije@schrijfzin.com. Oh, wat nóg leuker is, als jij een foto maakt van mijn boek, op de plek waar je ‘m aan het lezen bent. Zo draag jij bij aan mijn boekmarketing en daar ben ik je zeer dankbaar voor.

3 thoughts on “Met de blogbijbel op reis”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: