Altijd als laatste

Alle leerlingen staan op een rij in hun gymkleding. De leraar wijst twee mensen aan die zelf hun teams mogen kiezen. Soms kiest de gymleraar de twee beste leerlingen uit de klas, soms ook juist degenen die altijd als laatste worden gekozen. Maar ook dan gaat het ’t gebruikelijke rijtje af, en iedereen weet precies hoe dat rijtje eruitziet. Iedereen weet welke naam de volgende zal zijn, en iedereen weet ook wie er als laatsten overblijven. 

Ik geloof dat bijna iedere volwassene dat gevoel kent. Hoe eenzaam het voelde om tussen steeds minder klasgenoten te staan. Hoe ontzettend zichtbaar en kwetsbaar je onvermogen tentoongesteld wordt.

Iedereen gaat iets van je vinden
Veel ondernemers ervaren opnieuw dat gevoel van kwetsbaarheid als ze zelf zichtbaar moeten worden op social media. Iedereen gaat je zien. Iedereen gaat iets van je vinden. Wat nou als je negatieve reacties krijgt? Je bent overgeleverd aan wat anderen over je gaan zeggen. En omdat er vaak zo ontzettend naar gereageerd wordt op bepaalde mensen, is bijna iedereen bang om ook zo bejegend te worden.

Nog nooit negatieve reacties gehad
De realiteit is gelukkig heel anders. Ik heb nog geen klant gehad die negatieve reacties heeft gehad op de video’s die zijn geplaatst. Ik heb zelf ook nooit negatieve reacties gehad – en ik heb al honderden video’s op social media staan. (De enige kritiek die ik ooit kreeg, was van vakgenoten die zelf nooit video’s van zichzelf plaatsen, dus die reacties leg ik met groot gemak naast me neer).

Complimenten en bewondering
Bijna iedereen kent dat gym-gevoel. Dus wat zijn de reacties op video’s waarin je jezelf laat zien? “Joh, wat gaaf! Jij durft! Goed zeg! Je bent helemaal jezelf! Wat leuk om jou op video te zien! Wat een goede tip, dankjewel!” Ik overdrijf niet. Deze week kreeg ik nog een doosje chocola thuis gestuurd. Toen ik de afzender belde en bedankte, zei ze: “Ik kijk altijd al jouw video’s, want ik heb er altijd weer iets aan. Jouw rust en jouw kennis vind ik enorm inspirerend.”

Wees een inspiratie voor anderen
Laat jezelf zien. Wees kwetsbaar. Wees een voorbeeld. Wees een inspiratie voor anderen. Deel je kennis, zonder er iets voor terug te verwachten. En voel dan eens hoe krachtig en vrij dat voelt!

De Visiegraaf
Ik ben Esther van Berk, de Visiegraaf. Ik maak socialmediavideo’s met ondernemers die de wereld een beetje beter en mooier willen maken. Korte, krachtige kennisvideo’s waarin jij als ondernemer anderen inspireert, motiveert en adviseert. Van 22 t/m 25 maart geef ik een gratis online training: Laat zien waar je voor staat! Info en aanmelden kan hier: https://www.devisiegraaf.nl/laat-zien-waar-je-voor-staat-in-4-dagen/

1 thought on “Altijd als laatste”
  1. Ja, die gymles… de docent op mijn middelbare school was een oud-officier uit het leger. Hij voegde me ooit toe dat ik ‘motorisch debiel was’ omdat ik onhandig was met sporten met dat lange puberlijf.

    Video’s maken vond ik ook eerst super spannend, maar nu de eerste drempel eenmaal genomen is smaakt het naar meer. Ook ik heb nog nooit negatieve commentaren gehad op mijn video’s!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: