Leven met autisme vraagt om acceptatie

Afgelopen week deed ik een interview met een klant en tegelijkertijd vriend van mij. Hij is autismecoach en ervaringsdeskundige omdat hij een zoon met autisme heeft. Autisme is bij niemand hetzelfde. In de praktijk zijn er veel meer mensen met autisme dan we denken, sommigen met een paar symptomen, anderen met veel meer. Als je officiële gegevens opzoekt, lees je dat 1% van de bevolking autisme zou hebben. Ik durf te beweren dat dat percentage vele malen hoger is. Ook in mijn familie en gezin is het onmiskenbaar aanwezig. Maar wat centraal staat, is dat je ermee mag leren leven. En daarbij staat acceptatie op de eerste plaats.

Erfelijkheid
Sommige kinderen hebben ‘het geluk’ dat ze al op de lagere school opvallen in hun gedrag en de leekracht aan de bel trekt. Vaak hebben ouders zelf (nog) niets in de gaten of hadden ze wel iets gemerkt, maar konden ze het simpelweg niet plaatsen. Zeker als het om een eerste kind binnen een gezin gaat, is dit best een zoektocht. Met een beetje geluk trekken ouders zelf vervolgens ook de conclusie dat ze toch wel veel van het gedrag van hun kind herkennen. Van een broer, zus, ouders of van zichzelf. Autisme is voor 80% erfelijk, dus grote kans dat je autisme doorgeeft aan je kind. Anderen krijgen pas op veel latere leeftijd de diagnose, nadat ze hun hele leven al knetterhard aan het vechten zijn om overeind te blijven.

Ieder kind en mens is uniek 
Zoals er geen twee mensen gelijk zijn, geldt dat ook voor kinderen of volwassenen met autisme. Het begeleiden van autisme vraagt dan ook om begeleiding op maat. Bij de één uit het zich voornamelijk in problemen in het sociale verkeer, het verkeerd interpreteren van opmerkingen van een ander. Bij de ander uit het zich in problemen op motorisch vlak of het organiseren van taken, op tijd opstaan, volledig aankleden of juiste inschattingen kunnen maken van wat je wel of niet aankunt.

Lat ligt hoog
Veel mensen met autisme hebben hun lat erg hoog liggen. Om hulp vragen is heel moeilijk voor ze, omdat ze die hulp precies willen zoals zij het nodig hebben. En dat lukt meestal niet. Dus proberen ze het net zo lang zelf uit te zoeken tot ze compleet vastlopen met als resultaat dat ze oververmoeid raken en het bijltje erbij neer moeten gooien. Wat voor veel mensen ‘normaal’ is, is voor iemand met autisme een grote zoektocht. Alleen al het zoeken naar wat ‘normaal’ betekent kost enorm veel energie. Ze hebben constant het gevoel anders te zijn, het niet goed genoeg te doen terwijl ze zo enorm hun best doen.

Acceptatie en nieuw fundament
Daarom is acceptatie de allereerste stap. Je bent goed zoals je bent. Iedereen doet zijn of haar best om het zo goed mogelijk te doen in het leven. Te voldoen aan wat er gevraagd wordt, maar wel binnen de mogelijkheden die er zijn. En dus niet jezelf constant overvragen. Jezelf adempauze te gunnen en te accepteren dat je in bepaalde dingen heel goed bent en andere dingen lastiger vindt, of niet leuk vindt.

Als er eenmaal sprake is van de diagnose autisme, is het heel belangrijk te werken aan een nieuw fundament, want het oude past niet meer. Dat valt steeds om. En vanuit een nieuw, passend fundament waarin vastgelegd is wat wel en wat niet of minder goed lukt, kan het leven met autisme er heel anders en fijner uit gaan zien. De kunst is te kijken naar wat je kracht is en ook aan te durven geven dat jij meer tijd nodig hebt om na te denken over dingen. Of dat je het moeilijk vindt om keuzes te maken. De kans is groot dat mensen meer begrip en geduld voor je hebben als je hier duidelijk over bent.

Bevrijdend Schrijven
Als je iemand zoekt om met je mee te lezen om je te helpen antwoorden te vinden op jouw vragen, nodig ik je van harte uit om jezelf al schrijvend te bevrijden. Bevrijdend Schrijven is gebaseerd op de methode Mindful Analysis waarbij je in vier stappen inzicht krijgt in waar je nu staat, hoe je daar gekomen bent, waar je naar toe wilt en hoe je dat wilt gaan bereiken. Ik schrijf dan terug, met verdiepende vragen naar aanleiding van wat jij schrijft, waar jij je eigen antwoorden op kunt vinden. Het resultaat is dat jij weet waar jouw uitdagingen liggen en hoe je daarmee verder kunt, omdat je uiteindelijk zelf je analyse hebt gedaan. 

Meer weten?
Kijk op https://compassiecom.com/bevrijdend-schrijven/. Mail of bel me gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of als je hier meer informatie over wilt.

0 thoughts on “Leven met autisme vraagt om acceptatie”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: