Joepie! We kunnen weer buiten schrijven

Buiten schrijven… ik vind het een feestje, een genot voor de zintuigen. We doen dat allemaal veel te weinig, terwijl het zo inspirerend werkt om op een andere plek te gaan schrijven. Weg uit je kantoor, weg van je computer. Notitieboekje en pen mee en hup, de buitenlucht in. Het lenteweer staat het toe en de terrassen gaan weer open. Je slaat twee vliegen in een klap: je raakt geïnspireerd door de andere omgeving én je ontspant.

Ik merk echt dat er veel mooiere woorden uit mijn pen rollen als ik niet achter mijn computer zit. Daarom geef ik je deze week zes suggesties voor heerlijke (buiten)schrijfplekken. Stap uit je vaste patroon, gewoon doen!

Terras
Zoek een fijn terras, met goed uitzicht. Wel even reserveren van te voren in deze corona-tijd. Maar dat is juist leuk, want dan kun je je nu al verheugen op jouw relaxte schrijfmoment die in je agenda staat. Je hebt een afspraak met jezelf en met de horecaondernemer. En als je eenmaal op het terras bent geïnstalleerd, luister naar de gesprekken om je heen, kijk naar de voorbijgangers, proef de heerlijke latte, espresso, gember- of verse muntthee. Geniet… en de inspiratie om te schrijven komt vanzelf.

Bankje in de buitenlucht
Neem lekker plaats op een bankje in het bos, het park, op de heide, tussen de weilanden… Ruik de geur van de natuur, de bloemen en de planten. Kijk naar de wandelaars, fietsers, joggers, honden-uitlaters, en groet ze. Lach naar de spelende kinderen en om de eendjes en meerkoeten die druk zijn in hun eigen wereldje. Observeer de dieren, ook insecten, alles wat buiten leeft. En schrijf erover; wat je ziet, hoort, ruikt, voelt en ervaart.

Het strand
Mijn ultieme schrijfplek is het strand. Letterlijk met mijn blote voeten in het zand. Of in de duinen. Turen over de zee. Genieten van de zon op mijn huid, de wind door mijn haren. Het ruizen van de zee en het geluid van de zeemeeuwen. Het is mijn thuis. Met mijn billen in het zand komen er vooral gedichten uit mijn pen rollen, die ik later vaak weer verwerk in een blog. Als ik doelgericht met trainings- of websiteteksten aan de slag wil, kan ik mij aan zee, bijvoorbeeld bij een strandtent, het beste concentreren. Iets waar ik al weken op broedde, stroomt dan in maximaal twee uurtjes uit mijn pen. Wat een voldoening geeft dat. En je komt heerlijk rozig, met verwarde haren en een gezonde gloed op je gezicht weer thuis.

De stad
In de stad bruist het altijd. Ik houd ervan om op een muurtje of trappetje te gaan zitten en alle beweging te aanschouwen. Zo veel soorten mensen, allerlei verschillende vervoersmiddelen. Al observerend komen de verhalen en ideeën vanzelf. In de stad ligt de schrijfinspiratie écht op straat.

Je tuin of balkon
Ben je genoodzaakt om thuis te blijven, installeer je dan in je eigen tuin of op je balkon. Vanaf die plek is vast en zeker ook genoeg te zien en te horen. Al zijn het de geluiden van je buren; dat kan hilarische verhalen opleveren. Gebruik je fantasie. Of sluit je ogen en denk terug aan die mooie gebeurtenis, hoe je je toen voelde. Kruip weer in dat moment en je voelt de flow.

Onderweg
Of je nou in de trein, de bus, het vliegtuig of de auto zit (als bijrijder)… je bent onderweg ergens heen. Alleen dat is al een ervaring. Wat zie je buiten, waar ga je heen, wie of wat ga je bezoeken, hoe lang ga je reizen, wie zijn je medepassagiers? Genoeg onderwerpen die je inspireren om te schrijven.

Wat is jouw favoriete schrijfplek buiten je eigen kantoor? Deel het onder dit blog.

Een boek vol schijfinspiratie
Wil je nog meer schrijfinspiratie opdoen? Bestel dan hier mijn boek BLOG Zinnig & Zuiver. Ook verkrijgbaar als e-versie, zodat je ‘m lekker op je telefoon kunt raadplegen als je buiten bent.

6 thoughts on “Joepie! We kunnen weer buiten schrijven”
  1. Schrijven is altijd fijn overal en altijd. Op het water terwijl je langzaam heen en weer wordt gewiegd door het water is toch wel een van de mooiste plekken om te schrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: