Je lichaam heeft een geheugen

Veel van ons gedrag en onze gevoelens die we als volwassenen hebben, vallen te herleiden uit de manier waarop ons leven bij de conceptie ontstond, hoe ons leven in de baarmoeder was en hoe we geboren zijn. Wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat we in staat zijn om heel vroege ervaringen, vanaf het moment van bevruchting al, opslaan in ons lichaamsgeheugen. Kinderen kunnen zelfs in de baarmoeder al aanvoelen wat hun ouders nodig hebben.

Een embryo heeft een geheugen
Bewust, onbewust, gewenst of niet gewenst, een kind kan het dus allemaal opslaan in zijn lichaamsgeheugen. Het kan het hechtingsproces beïnvloeden. Dit kan in het latere leven van het kind tot uitdrukking komen. Het is belangrijk dat we ons bewust worden van het prenatale geheugen. Wanneer we ons hier meer bewust van worden, kun je makkelijker inspelen op je eigen reacties en die van je kinderen. Je kunt beter begrijpen waarom je reageert zoals je reageert.

De energie van moeder en kind
Ik heb in de baarmoeder veel van de energie overgenomen van mijn moeder. Ze raakte ongewenst zwanger in 1959 met alle moeilijkheden van dien. Vooral het bestaansrecht kwam onder druk te staan. Mijn moeder was een alleenstaande moeder en raakte voor de tweede keer ongewenst zwanger. Er waren veel momenten van paniek vooral in de eerste maanden van deze zwangerschap. Ze werd weggestuurd door haar familie vanuit Alkmaar naar Utrecht naar een tehuis voor ongehuwde moeders. Geen steun en erkenning of liefde vanuit de familie. Het gevoel er niet te mogen zijn en niet de steun te krijgen van mensen om je heen heb ik volledig geabsorbeerd. Wat heb ik me vaak eenzaam en verlaten gevoeld.  

Wat als twee plotseling één wordt?
Dit eenzame en verlaten gevoel wordt versterkt door andere factoren. Ik heb in de eerste periode van de zwangerschap niet alleen in de baarmoeder gezeten. Mijn tweelinghelft was niet levensvatbaar en verdween.
Je kunt je voorstellen dat, wanneer je met z’n tweeën in de baarmoeder zit en dat je tweelinghelft afsterft, dit heel traumatisch is. Als embryo kun je alleen maar voelen, je staat volledig open voor datgene wat in je omgeving gebeurt. En ineens ben je alleen, de ander verdwijnt, zonder dat je dit kan voorkomen. Je wordt niet alleen geconfronteerd met verlatenheid, maar ook met de dood. Met een levensbedreigende situatie. Dit resulteert in het latere leven dat je niet je eigen ruimte durft in te nemen en kampt met schuldgevoelens. Wat heb ik fout gedaan? Tevens is grenzen stellen een hele uitdaging. Overtuigingen ontstaan waardoor je de ander altijd voor laat gaan en belangrijker vindt dan jezelf. Je voelsprieten blijven openstaan, je wilt precies weten en voelen wat er om je heen gebeurt. Dit verlies wil je immers nooit meer meemaken en te allen tijde voorkomen. De rest van je leven zit deze ervaring in je lichaamsgeheugen.

Voelsprieten
Bij mij in de praktijk komen veel hoog gevoelige mensen. Zelf heb ik ook enorme voelsprieten, ik heb  geleerd hoe hiermee om te gaan. Ik help mijn cliënten door ze bewust te maken door het lichaamsbewustzijn aan te spreken. Hieruit komt vaak naar voren dat de prenatale ervaringen een diepe inprent hebben gemaakt. Zelfs op de ontwikkeling van de organen en het lichaam kan dit zijn weerslag hebben. Vanuit mijn eigen ervaring ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in het geboorteproces. Inmiddels heb ik honderden mensen mogen begeleiden in dit proces. Het is verrassend hoeveel effect het geboorteproces heeft binnen relaties. Het wegcijferen, jaloezie, faalangst, verlatingsangst, maar ook bindingsangst. Het niet durven aangaan van een relatie. Een diepe overtuiging dat diegene van wie je houdt toch weer vertrekt. Je houdt een soort reserve binnen je relatie. Begrenzing en bewaken van je eigen energie en behoeften zijn vaak lastig, zeker met die voelsprieten die altijd maar aanstaan.

Vastzitten in het samen één zijn
Veel mensen blijven verlangen naar dit ultieme samenzijn, waarin je elkaar begreep zonder woorden. Het eindeloos verlangen naar eenheid en harmonie. Mensen lopen vast binnen systemen van onderwijs, werk etc. omdat ze zich niet begrepen voelen. Tijdens mijn sessies laat ik mijn cliënten weer bewust contact maken met de verloren tweelinghelft of andere ervaringen in de baarmoeder, zodat er alsnog een stuk verwerking kan komen. Dit zorgt ervoor dat ze weer gaan voelen dat het leven van henzelf is. Dat ze voelen dat ze leven en kunnen leven zoals ze dat zelf willen, wetend dat ze goed genoeg zijn. Dat ze niet eindeloos hun voelsprieten hoeven te gebruiken om te overleven. Het loslaten van de energie die niet van jou is maakt een belangrijk onderdeel uit van de weg terug naar jezelf.

Ieder mens is uniek
Ieder mens is uniek en reageert op zijn eigen manier. De kracht van mijn begeleiding is dat ik afstem op ieder uniek persoon en zo de begeleiding kan geven die duurzaam is. In het bovenstaande tip ik maar een klein gedeelte aan. Toch hoop ik dat het je een stukje inzicht geeft. Er valt nog zoveel meer over te zeggen.

Ben je nieuwsgierig geworden, neem rust contact met me op. Ik bied je een gratis inzichtgesprek aan van 30 minuten. Je kunt natuurlijk ook een kijkje nemen op mijn website www.anna-smit.nl.

0 thoughts on “Je lichaam heeft een geheugen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: