Je hebt de wil wel, maar kan de weg niet vinden

Waar blijf jij over nadenken? Wat blijf jij uitstellen en weer uitstellen? Wat houdt jou tegen en ga je niet doen omdat je niet durft, de moed niet kan vinden, te weinig zelfvertrouwen hebt of anderszins? Keer na keer, uur na uur, dag na dag en zelfs weken, maanden en jaren ben je met dezelfde gedachtes bezig. Steeds weer kom je in een soort loop op hetzelfde punt uit. Bakken energie kost dat. Wat zou het lekker zijn als je over sommige dingen in je leven niet meer hoeft na te denken. Er geen aandacht meer aan hoeft te besteden en gewoon doet wat je hebt afgesproken en bepaald. Dat geeft rust, duidelijkheid en maakt je leven eenvoudiger.

Al jaren ben ik bezig met voeding. Wat is er gezond en wat niet, wat is er lekker en gezond en hoe bereid ik dat dan? Als voormalige keukenmedewerkster in de horeca wist ik al veel van voeding. Dit is met de jaren alleen maar meer geworden. Tot een jaar of drie/vier terug was ik helemaal oké met het eten van vlees en vis. Bij ons thuis werd er al langer veelal biologisch vlees genuttigd. Rechtstreeks van de boer. Tot ik me meer ging verdiepen in de zin en onzin van onze vlees- en visconsumptie. Ik keek en las heel veel over het wel of niet eten van vlees en vis. Steeds meer verdiepte ik me erin en ik bleef ermee bezig. Steeds vaker kwam de gedachte aan geen of minder vlees en vis eten bovendrijven.

Heel veel dezelfde gedachtes
Als je geen beslissing neemt, blijf je in dezelfde gedachtecirkel hangen. Net als een langspeelplaat die blijft hangen in dezelfde groef. En zo komt de gedachte dus terug. Vooral als er een proces van gewenning is komt een gedachte terug en kan je geregeld waarnemen dat er heel veel gedachtes hetzelfde zijn. Of het nu om een dieet gaat, willen stoppen met roken, nu eindelijk consequent wilt zijn met sporten, je minder wilt gamen of achter een beeldscherm je tijd wilt doorbrengen, gaan werken aan je zelfvertrouwen… Daarnaast is het ook nog eens zo dat als er sprake is van een verslaving een groot deel van je gedachtes daarover gaan.

Geen beslissing nemen
Ik blijf me maar meer en meer verdiepen in vlees- en visconsumptie. Van dierenleedvideo’s in slachthuizen tot bomenkap in Zuid-Amerika voor sojaproductie. Welke invloed een grote hoeveelheid vlees heeft op ons en wat de huidige inrichting van de vlees- en visindustrie met onze planeet en de voedingswaarde doet. Een beslissing maak ik niet. Wel eten we thuis steeds meer kip en laat ik tijdens het boodschappen doen de rest van de veestapel veelal links liggen. Tot er dan na een paar weken of maanden, waarin ik minder bezig ben met wel of geen vlees en vis, weer iets gebeurt waardoor ik er weer mee bezig ben in mijn  hoofd.

25.000 gedachtes per dag!
Steeds weer blijf je bezig met dezelfde gedachtes. Je wilt wel wat veranderen en bijstellen, maar je bent er nog niet over uit. Hierdoor blijf je ermee bezig. Er zit speelruimte in omdat je er voor 89% voor gaat. Er blijft een marge/ruimte van 11% om er vanaf te wijken. Hierdoor ben je er meestal juist meer in plaats van minder mee bezig. Wanneer doe je het wel en wanneer niet? Juist dit kost extra energie. Zo besteed je er een groot aantal van je 50.000 gedachtes per dag aan, waardoor heel veel gedachtes hetzelfde zijn. Tot meer dan de helft van je gedachtes als het om een verslaving gaat. Dat zijn 25.000 gedachtes per dag!

Je hebt de wil wel, maar kan de weg niet vinden
Dat is heel veel, vooral als het om iets gaat waar je iets aan wilt veranderen met je wilskracht. Want er is nog speling, je hebt nog geen definitief besluit genomen, dus doe je het op je wilskracht. Dit zorgt ervoor dat je je gedachtes hierover niet kunt loslaten en je er dus mee bezig moet blijven. Als je een gedragsverandering ondergaat, is dat niet nodig. En zo ben je er dus nog steeds mee bezig; of je nu wel een taartje eet of toch niet, toch die sigaret opsteekt, niet gaat sporten vandaag, nog een uurtje gaat gamen of op social media gaat doorbrengen. Dezelfde gedachtes malen morgen weer net zo hard door je hoofd als vandaag. Je hebt de wil wel, maar kan de weg niet vinden.

Wat zijn de voor- en nadelen?
Langzaam maar zeker ga ik me steeds meer en meer afvragen of ik wil blijven doen wat ik al die tijd gedaan heb. Wil ik vlees en vis blijven eten? En nog belangrijker: wat zou er gebeuren als ik een tijdje geen of veel minder vlees en vis ga eten? Wil ik dat gaan proberen? Vergaat de wereld als ik het niet kan of als het niet lukt? Vind ik het een probleem als iemand daar wat van vind? Uiteindelijk heb ik een voor- en nadelenlijstje gemaakt om tot een besluit te komen.

Neem een besluit
Of je het nu wel of niet gaat doen; neem een besluit en ga ervoor. Houd je aan je beslissing en laat los. Door het los te laten verbind je je aan de genomen beslissing. Zo verandert je gedrag. Focus wordt verlegd naar je toekomstige jij en wie je wilt zijn. Niet wie je was. Belemmeringen en wat je tegenhoudt worden losgelaten. Hierdoor hoef je er niet langer over na te denken. Het besluit is al genomen. Je gaat het gewoon doen. Het voordeel hiervan is dat je minder energie kwijt bent en het rustiger wordt in je hoofd. Je bent niet meer dag in dag uit bezig met dezelfde gedachtes. Een veel grotere uitwerking is dat je ook op andere gebieden doorpakt en gaat doen wat je al die tijd, nog meer, hebt uitgesteld.

Zet de verandering in gang
Vanaf september 2020 heb ik een besluit genomen. Ik eet weinig vlees of vis meer. Het bevalt me prima. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik kan me er 100% in vinden en hoef me er niet mee bezig te houden. Af en toe eet ik een beetje vlees of vis. Het overgrote deel van de maaltijden niet. Een groot struikelblok is het niet. Creatiever met eten ben ik zeker geworden. Wat ik als een verrijking zie. Ook smaakt het eten me goed. Deze beslissing is voor mij nu prima.

Ga ervoor, zodat je er niet langer over na hoeft te denken. En doe wat je voor ogen hebt en zelf niet voor mogelijk hield. Zet de verandering in gang. Kom je er alleen niet uit? Dan begeleid ik je graag om tot het voor jou juiste besluit te komen. Neem contact op met: kailosinzichten@gmail.com.

1 thought on “Je hebt de wil wel, maar kan de weg niet vinden”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: