Omgekeerd uitstellen is zo fijn

Herken jij dat ook, dat je naar de supermarkt gaat om melk te halen, maar thuiskomt met keukenrollen, koffie en kaas? En daar ben je dan superblij mee, want dat had je ook nodig. Of dat je de badkamer wilt schoonmaken, maar dat je onderweg daarnaartoe je kledingkast even flink opruimt en weer overzichtelijk en netjes maakt? Of dat je je administratie wilt gaan doen, maar zo’n briljant idee krijgt en een heerlijk blog schrijft?

Dat zouden we eens wat vaker moeten doen, dat omgekeerde uitstelgedrag. Zeker de perfectionisten, de doeners, de altijd-maar-aan-bezige-bijen en de controle-liefhebbers onder ons. Laten we eens wat meer en vaker omgekeerd uitstellen, gewoon omdat het heel fijn is. Omdat het de flow is van mindful doen waar je echt zin in hebt en waar je je lekker bij voelt.  

Zomaar een zonnig en zalig weekend
Het is vrijdagmiddag, ik ben klaar met werken. De computer gaat uit en ik verheug me op het weekend. Heerlijk een uurtje later opstaan, sporten, buiten zijn, verse groenten halen op de markt en lekkere verse soep maken voor de zaterdagavond. 

Vaak heb ik ook nog wel wat uitgestelde dingen die ik heb te regelen in het weekend. Ik maak een lijstje: boodschappen doen, groenten halen op de markt, was vouwen, garage opruimen, teennagels lakken, verse bloemen halen, boek uitlezen, nieuwe boeken bestellen, koelkast uitruimen, kattenbak verschonen, bioscoop reservering maken, blog schrijven over uitstelgedrag,…

Lekker een beetje rommelen dit weekend
Ik kijk naar mijn lijstje, ja, daar heb ik zin in. Misschien wel veel klusjes, maar wel lekker in mijn eigen tempo op mijn eigen tijd. Gewoon lekker thuis een heel weekend lang een beetje rommelen. Leuke klusjes, sommige iets minder leuk, maar wel fijn dat ik het op een lijstje heb geschreven, Ik hou van lijstjes. Dan is het uit mijn hoofd. Dan kan ik ontspannen omdat ik weet dat ik niks vergeet. Het staat immers op een lijstje geschreven. Fijn. Het weekend kan beginnen! 

Het rare-dingen-lijstje
Ik maak dus regelmatig weekendlijstjes en boodschappenlijstjes en to-do lijstjes. Maak jij ook veel lijstjes? Zoals leuke-plekken-waar-ik-nog-naartoe-wil lijstjes, kerstdiner-lijstjes, verjaardagen-uitnodigingen-lijstjes, boeken-die-ik-nog-wil-lezen-lijstjes en vandaag maakte ik zelfs een rare-eigenschappen-en-onhebbelijke-gewoonten-lijstje. Gewoon voor de fun. Omdat het heel grappig, gek en inzichtgevend is om te merken hoeveel gekke hobby’s of rare gewoontes je hebt. 

Het signaal dat het een beetje te druk is
Ik bekijk mijn rare-dingen-lijstje en bedenk me ineens dat het best een rare gewoonte is om overal een lijstje van te maken. Ik heb zelfs een keer een lijstje van mijn lijstjes gemaakt. Dat was vlak voor de kerst zo’n vijf jaar geleden. Ik ging niet zo relaxed de feestdagen in, want ik organiseerde een borrel voor kerstavond, een dineetje op eerste kerstdag, ik zou hapjes maken voor oud en nieuw, natuurlijk cadeautjes regelen voor onder de boom, de verjaardagen vieren van mijn twee kinderen op 7 en 11 januari en daarna op wintersportvakantie.  Pfff…. Beetje druk.

Gevalletje uitstelgedrag
Terug naar mijn lijstje van afgelopen wekend. Stuk voor stuk kan ik lekker strepen want ik ben heerlijk bezig. De markt, de kattenbak, de teennagels, Gedaan. Check. Overigens, de garage opruimen schrijf ik al meer dan 6 weken elke keer opnieuw op mijn weekend-lijstje. Op één of andere manier kom ik daar steeds niet aan toe. Ik wil altijd eerst andere, leukere dingen doen. Gevalletje uitstelgedrag, bedenk ik me met een glimlach. Maar dat geeft niks. Het is geen to-do lijstje, het is een weekend-lijstje. Dat is anders. Dat is mijn leuke-doe-dingen-lijstje. Dus die garage? Ach, komt wel. Het is weekend, toch? Relax.

Lekker! Ik kan ook omgekeerd uitstellen!
Het is zondagochtend en ik loop naar de garage om te kijken hoe groot de troep eigenlijk is en ik zie de grasmaaier staan. Oh ja, het is hartstikke lekker weer om het gras te maaien. Daar heb ik zin in. Een half uurtje later loop ik naar binnen en zie ik mijn lijstje liggen. Stiekem schrijf ik ‘Gras maaien’ op het lijstje en streep het meteen ook met een glimlach weer door. Check!

Doe jij dat ook wel eens, gewoon iets dat je al gedaan hebt op  je lijstje schrijven en meteen weer afvinken? Dat is ook best een gekke gewoonte! Ik geniet op die manier extra van mijn weekendlijstje. Ik heb zelfs nog het gras gemaaid terwijl het helemaal niet hoefde dit weekend. Is dit misschien een soort omgekeerd uitstelgedrag? Dat ik dan juist iets anders doe dan ik eerder had bedacht? 

Had ik dat nou maar met de garage opruimen, bedenk ik me. Wie weet, volgend weekend misschien! Ik ben ook wel benieuwd of ik wellicht de garage juist wel ga opruimen als ik dat een keer niet op mijn lijstje schrijf.

Waar ik trouwens geen lijstje van heb…
Hoe ga jij met jouw lijstjes om? Ben jij ook zo’n doener? Zo iemand die nooit eventjes stil zit of tijd voor zichzelf neemt? Vind jij dat je soms te veel doet, of heb je het idee dat je werk nooit af is? Zie jij door de lijstjes de activiteiten niet meer? Neem jij je elke keer voor om wat meer me-time in te plannen, maar doe je dat steeds niet? Maak jij ook al bijna een lijstje van je lijstjes? Wees dan gewaarschuwd. De burn-out ligt op de loer. Mijn tip zou dan zijn: huur een coach in en ga aan de slag met jezelf. Je leven kan namelijk veel relaxter, fijner en leuker zijn dan dat. Het wordt tijd om ook voor jezelf te kiezen. 

Daar heb ik overigens geen lijstje van, van coaches. Je kunt dan gewoon rechtstreeks bij mij terecht.

1 thought on “Omgekeerd uitstellen is zo fijn”
  1. Ik word helemaal gek van die lijstje van jou LOL
    Maar eerlijk is eerlijk je weekendlijstje van niets moet alles mag is wel heel leuk.

    Oh, besed bet nubpas. Ik doe ook aan een bijzonder lijstje maken, elke dag, maar dan wel een hele korte versie: lijstje dankbaarheid. Elke morgen een paar dingen waar ik dankbaar voor ben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: