Is ondernemen voor jou soms ook overwhelming?

Ondernemen is niet voor watjes en treuzelaars, zoveel is mij in ruim vier jaar duidelijk. Het ondernemen lijkt iets voor duizendpoten, multipotentials of techneuten. We zien het succes van anderen online en vragen ons af hoe wij succesvol kunnen zijn – wat succes ook inhoudt. We werken heel hard en komen niet altijd vooruit zoals we zouden willen. Dat kost veel kruim.

Toen ik begon met het geven van mindfulness trainingen, had ik een heel eenvoudig plan. Het was nieuw, spannend, maar ik durfde kwetsbaar te zijn en les gaan geven in iets waar ik heel veel mee had en mijn passie had ontdekt, maar zeker nog geen expert in was. En het ging goed: ik genoot ervan, kreeg goede evaluaties, de groepen waren bijna altijd vol. 

Maar omdat het meer een waardevolle hobby werd die mij geld kostte, besloot ik er een bedrijf van te maken. En daar hoorde een ander plan bij. Ik stapte in een totaal andere wereld van business dan ik voor mogelijk had gehouden. Ik ben daar dankbaar voor. Naast ontelbare nieuwe contacten heb ik heb ontzettend veel geleerd en ben ik op allerlei manieren gestretcht om te groeien. 

Waar moet ik als ondernemer allemaal rekening mee houden?
Toch bracht deze wereld ook een overwhelm met zich mee. Waar moet ik aan meedoen, van op de hoogte van zijn, wie moet ik volgen, waar rekening mee houden, wat wegfilteren en wat meenemen? Welke wetmatigheden en ongeschreven wetten zijn er, welke sociale mediakanalen en marketingtools moet ik inzetten? Allemaal bedoeld als hulpmiddel of tool om klanten te krijgen en geld verdienen, diensten te verkopen met een prijskaart eraan, slim en snel succesvol te zijn, te kunnen groeien en m’n kop boven het maaiveld (durven) uitsteken. En de goedbedoelde vragen van kennissen over mijn succes zonder schaamte te kunnen beantwoorden. 

Herkenbaar? 
De overload aan slimme funnels, gratis e-books, challenges, webinars, trainingen en business events. Doen we daar ook echt iets mee, of vormt het vooral ruis, drukte en hooggespannen verwachtingen? Statistieken van bezoekers en likes, split-campagnes, SEO-strategieën, lanceerplannen, plug-in’s en websites schrijven, mailsystemen beheersen en verkoopgesprekken voeren. Bloggen, podcasten, zichtbaar zijn en video’s maken, online je ziel blootleggen en ‘je echte zelf laten zien’ zonder te weten of iemand daar aandacht voor heeft. Sterker zijn dan het gevoel dat als er geen reacties komen, je het gewoonweg niet goed genoeg doet – of bent. Ik ken dat gevoel, en jij waarschijnlijk ook.

Hoe blijf je dicht bij jezelf?
We houden ons daar zo intensief mee bezig. Maar hoe blijf je in alignement, in verbinding met jezelf en je (kern)waarden, jouw waarheid en weten, wat voor jou licht voelt en je passie en missie is? Hoe zorg je bewust en actief voor het behoud van je energie, veerkracht en mentale en fysieke fitheid? Dat is geen hoge wiskunde, maar wel een blind-spot die menig solo-ondernemer niet graag erkent.

Balanceren met een positieve buffer
Het toegeven dat je jezelf wel eens voorbij rent met onderhuidse stress als je incognito bondgenoot is heel lastig. Ondernemen vraagt, naast stressvaardigheid en moed, om een gezonde balans tussen vertragen en groei. Selectief zijn in keuzes, de te volgen goeroes en groepen, samenwerken en dichtbij jezelf blijven, iedere dag opnieuw. Jezelf vooruit pushen in het (beter) doen, harder lopen, leren. Nog meer tools beheersen en succes bereiken is oké, maar best een aanslag op je wel-zijn, als je niet oppast. Echter, bewust aandacht geven aan je goed voelen, je vitaliteit en veerkracht – de kern en de motor in je business – is belangrijker dan je misschien dacht. 

  • Ben je een solo-ondernemer, vaker moe dan je zou willen, heb je behoefte aan balans tussen vertragen en altijd bezig zijn? 
  • Wil je vitaal blijven in je business, en daarnaast ook nog gezond leven en daarvan kunnen genieten?
  • Wil je zowel dienstbaar zijn, zichtbaar en verbonden met anderen, maar ook jezelf de ruimte gunnen om daar afstand van te nemen, op te laden en aan jezelf te denken? 

Jouw coach en gids
In het oerwoud van ondernemen sta ik als mens – kwetsbaar en open, betrokken, vol liefde en zorgzaamheid – groeiend door verbinding met jou, door aandacht, erkenning en kunnen vliegen op eigen vleugels. Steeds bereid om op te staan uit mijn valkuilen of na minder goede keuzes, het zand van mijn knieën en handen weg te poetsen en te blijven geloven in mijn dromen. Met één wens: om van betekenis te mogen zijn voor anderen; helpen met die blind-spot. Als coach en gids je helpen vertragen. 

Herstellen en opladen
Het is geen rocket-science en het levert je ongelooflijk veel op. Het duurt een paar maanden om je gewoontes om te buigen en bewustzijn te vergroten over wat je niet dient en te voelen wat je juist meer en vaker nodig hebt. Het vraagt een aantal weken om de stress te herkennen en laten zakken, je lichaam de kans te geven om zich te herstellen en op te laden, en voor jou om de gewoonte te leren om te vertragen. Juist als je voelt dat je moet rennen. Iedere dag jezelf op #1 zetten. Eerst je eigen zuurstofmasker, dan pas die van anderen naast je… Want jij bent de kern, de drive en de ziel van je business. En als jij het niet meer trekt, wie doet het dan?

Ben je nieuwsgierig naar de ‘hoe dan’? Maak een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek. Ik leer je graag kennen en luister naar je waarmee ik je verder kan helpen. 

0 thoughts on “Is ondernemen voor jou soms ook overwhelming?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: