Is een massage alleen verwennerij?

Een massage is veel meer dan verwennerij. Een massage is ook even stil worden in je hoofd, je lijf voelen en je laten aanraken om de ‘huidhonger’ te stillen. “Of een apk voor mijn lijf” zoals Guus het noemt, “dat doe ik ook met mijn auto, en ik heb het elke maand nodig!” Al mijn klanten hebben een goede reden om zich regelmatig te laten masseren.

Een belangrijke reden is stressreductie. Bij stress maakt je lichaam meer adrenaline en cortisol aan waardoor er een betere doorbloeding van spieren ontstaat en een betere hersenactiviteit. Dat is heel goed bij spannende situaties. Het is goed als het tijdelijk is en dan weer minder wordt. Als dat niet gebeurt, ontstaan er lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, pijnlijke spieren of zelfs ontstekingen. Of je gaat slechter slapen door de verminderde aanmaak van andere stoffen zoals melatonine. En daar zit niemand op te wachten.

Elke keer een overwinning
Liliane komt elke maand voor een massage om positieve aanraking te ervaren en te voelen dat het veilig en vertrouwd is. Dat ze mag genieten van aanrakingen. En ze wil leren om er niet meer bang voor te zijn. Per keer geeft ze aan wat ze wil tijdens de massage; alleen de rug, dat is voor haar het meest veilig of bijvoorbeeld ook haar hoofd. Elke keer ziet ze een beetje op tegen de massageafspraak, maar ze komt wel. En elke keer vindt ze het aan het eind weer een overwinning en is ze blij. Dat is een heel mooi proces om mee te mogen maken als masseur. 

Oxytocine verhoogt het geluksgevoel
Massage is voor veel mensen een hele goede manier. Aanraken en geraakt worden maakt het mogelijk om vastzittende emoties los te maken en te laten stromen. Dat geeft ruimte in het hoofd en lijf. Tijdens een massage wordt oxytocine, de tegenhanger van cortisol, aangemaakt. Uit onderzoek is gebleken dat oxytocine een positieve invloed heeft op het verhogen van het geluksgevoel, het gevoel van vertrouwen en verbondenheid en een verhoogde weerbaarheid tegen stress en verslaving. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, het zorgt in elk geval voor een goed gevoel!

Tranen van opluchting
Therese heeft maandenlang een advertentie bewaard voordat ze de afspraak maakte. Ze wilde graag en vond het ook best wel eng. De eerste massage was een heel bijzondere. Ze lag gespannen op tafel en na 20 minuten begon haar lichaam te schudden, steeds harder, haar ademhaling stokte een beetje en ze begon te huilen, eerst zachtjes en het werd steeds harder en luider. Hartverscheurend huilen, en mijn aanrakingen vond ze fijn en ondersteunend. Na een poosje nam het af en na de massage zei ze dat het heerlijk was, ze voelde zich wel wat opgelaten door het onbedaarlijke huilen, maar voor haarzelf was het wel oke. Ze was blij met deze ontwikkeling. Haar tranen van opluchting.

Therese komt nog steeds, elke maand. Ze geniet ervan en voelt elke keer weer spanning wegglijden uit haar lichaam. En ze gaat altijd met een heel goed gevoel naar huis.

Alleen genieten mag ook!
Ik vind het heerlijk om te masseren, ik word er rustig van. In mijn drukke leven is het fijn om op die manier tot rust te komen en meteen iets te geven aan de ander. Het mag ook gewoon voor het genieten alleen zijn. Er zijn zoveel soorten massages. Er is voor iedereen wat wils. Ik pleit ervoor dat iedereen zich regelmatig laat masseren. Liefst zo dicht mogelijk bij je huis. Na een massage ga je lekker naar huis en geef je toe aan het lome gevoel dat het je heeft gegeven. Doe geen drukke bezigheden meer, maar geniet van het zijn in het moment. Dan haal je het optimale rendement uit je massage. Dan zorg je goed voor jezelf. Want dan ben je waard!

2 thoughts on “Is een massage alleen verwennerij?”
  1. Ik heb in het verleden ook ervaren dat massages ervoor hebben gezorgd dat ik voor een langere tijd ontspannen kon zijn. Helemaal wanneer mijn nek verkrampt was en deze los werd gemasseerd. Het heeft dus zowel fysieke als mentale voordelen die je niet mag onderschatten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: