In 10 stappen jouw blog gereed

Dit stappenplan zorgt ervoor dat jij blogzin krijgt. Op zo’n manier dat het schrijven jou weinig tijd kost, dat je trots bent op het resultaat en verrast bent van jezelf! En dat je plezier beleeft aan het bloggen. Iedereen kan namelijk een goede tekst schrijven.

Verhalen vertellen
Mensen houden van verhalen. Blogs en columns zijn niet voor niets de best gelezen artikelen. Ook jij hebt veel interessants te vertellen. Ga maar eens na: bij welke anekdote hingen de luisteraars aan je lippen? Wanneer heb jij de lachers op je hand? Wanneer voel jij je verbonden met anderen? Met wat voor soort vragen komen mensen naar jou toe?

Personal branding
Ik geloof er sterk in dat ieder mens zich onderscheidt op basis van zijn/haar authenticiteit. Je komt pas echt in je kracht als je jouw uniciteit, eerlijkheid, eigenheid, talenten en expertise laat zien. Daarom leer ik je om vanuit jezelf te schrijven, door te reflecteren. Jij bent zelf het onderscheidend vermogen. Dát is personal branding. Wees authentiek, wees jezelf, want dan ben je geloofwaardig voor je lezers.

Reflectief schrijven
Hoe doe je dat, reflectief schrijven? Door de 10 stapjes te nemen die hieronder staan. Gewoon door te doen. Met pen en papier, in eerste instantie. Dat kan even onwennig zijn en eng. Het voordeel hiervan is dat je echt vanuit jezelf schrijft, als het ware in je dagboek. Je houdt je niet bezig met wat je lezers willen lezen, want dan ga je forceren. Misschien lijkt jouw reflecterende tekst in eerste instantie een onsamenhangende warboel. Dat is goed. Alles wat je schrijft is goed. Met reflectief schrijven parkeer je namelijk je interne criticus. Je vergeet voor wie je schrijft, je let niet op schrijf- en spelfouten. Het enige wat je doet is schrijven vanuit je hart.

Inspiratie
De onderwerpen voor je blogs liggen op straat. In jouw dagelijks leven maak je zo veel mee, dat geschikte onderwerpen overal voor het grijpen liggen. Zorg dat je altijd een notitieblokje bij je hebt, want de onderwerpen schieten je waarschijnlijk te binnen op de meest vreemde momenten: in de file, tijdens een vergadering, onder de douche, ’s avonds in bed… Noteer ten allen tijde even kort voor jezelf wat jou te binnen schiet, als een soort geheugensteuntje. Al die kleine brainwaves met jezelf schrijf je op d.m.v. wat korte steekwoorden.
Houd verder je ogen en oren goed open, lees blogs van anderen en bewaar artikelen uit bijvoorbeeld vakliteratuur waarvan jij merkt dat je er een mening over hebt of waarvan jij denkt dat je dat anders zou hebben geschreven. Bewaar ook artikelen die jou inspireren en die je interessant vindt. Verzamel die artikelen (digitaal) in een aparte ‘map’ en/of in je notitieboekje. Dat is namelijk jouw inspiratiemapje waar je ten allen tijde uit kunt putten.

In 10 stappen jouw blog gereed

  1. Plannen. Je plant 30 minuten tijd in je agenda om te schrijven. Geen smoesjes of uitvluchten, houd je eraan.
  2. Onderwerpkeuze. Je pakt je inspiratiemap erbij en kiest 1 onderwerp uit (alle omgevingsfactoren die storend kunnen zijn, zet je uit).
  3. Pen & papier. Schrijf in eerste instantie met pen, want dan heb je een intensere schrijfervaring en je corrigeert minder snel.
  4. Focus & reflecteer. Schrijf het gekozen onderwerp bovenaan een leeg blaadje en begin met schrijven van zomaar een zin. Bijvoorbeeld: De reden dat [onderwerp] mij zo bezighoudt, is…. Vervolgens schrijf je maximaal 10 minuten achter elkaar door. Je pen staat niet stil. Je reflecteert op dit onderwerp. Alles wat je schrijft is goed. Niemand die dit leest. Je let niet op spel- en taalfouten. Het gaat om jouw eerste gedachten, herinneringen en associaties. Afdwalen mag.
  5. Teruglezen & omcirkelen. Pas als je klaar bent met deze reflectieve schrijfopdracht, lees je het terug. Je corrigeert niet! Om het goed te laten resoneren, kan het helpen om het nog een keer hardop voor te lezen, aan jezelf. Met een andere kleur (potlood, pen of stift) omcirkel je 3 woorden die je opvallen in de tekst. Daarna leg je de tekst weg. Je pakt je agenda en plant 1 uur in om jouw blog te redigeren.
  6. Redigeren. Pak jouw handgeschreven tekst erbij, lees het nog een keer door en typ het over in de computer. Je zult zien dat je nu vanzelf gaat corrigeren, teksten weglaat of er wat bij verzint. Vervolgens breng je structuur aan in je tekst door het in te delen in alinea’s en er een logisch, begrijpelijk verhaal van te maken.
  7. Koptekst. Pas op het laatst bedenk je de koptekst/titel van je blog en eventuele tussenkopjes.
  8. Eindredactie. Een goed leesbaar blog bestaat uit maximaal 500-700 woorden. Check of je overbodige woorden kunt schrappen, schrijf in begrijpelijke taal en vermijd (vak)jargon. Indien je nog twijfelt over de begrijpelijkheid van je blog, laat een ‘leek’ (bijvoorbeeld je buurvrouw) het lezen.
  9. Spellingcheck. Vaak word je blind voor je eigen schrijf- en typefoutjes; je leest erover heen. Laat je blog altijd checken op spelling-, schrijf- en typefouten door iemand die er verstand van heeft. We hebben allemaal wel zo iemand in onze omgeving. Durf om hulp te vragen.
  10. Beeld. Zoek naar een foto (free stock of eigen materiaal) die de kern van jouw blog uitbeeldt.

Vond je dit nog best lastig? Oefen het reflectief schrijven dan een paar keer per week. Tien minuten per onderwerp. Oefening baart kunst! Door jezelf te trainen krijg je steeds meer schrijfzin.

Bloggen kun je leren
Wil je meer leren over bloggen, hoe je dat kunt aanpakken? Doe dan mee aan de online training Story & Blog voor ondernemers. Ik leer je om verhalen te vertellen, op papier, vanuit jouw expertise, je bedrijf en authenticiteit. Praktische schrijftips helpen jou om je eerste blogs ook echt te schrijven. 

0 thoughts on “In 10 stappen jouw blog gereed”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: