7 Praktische tips voor rustige blogs

Het oog wil ook wat. Bekend is dat we in een fractie van een seconde besluiten of we een tekst wel of niet gaan lezen. De foto en de titel van een blog zijn hierin bepalend. Als we in de eerste oogopslag een hele lange lap tekst zien, haken de meeste mensen af. Daarom is het zo belangrijk dat je visueel rust aanbrengt in je blog. Ik geef je 7 praktische tips.

1.Zwart wit
Hoe kleurrijk je zelf misschien ook bent, of je eigen huisstijl wilt doorvoeren in je blogs, neem niet te veel risico’s. Kies gewoon voor zwarte letters op een (bijna) witte achtergrond. Het lijkt saai, ik weet het, maar dat is wel wat de meeste lezers het fijnst vinden. Je hoeft dan je ogen zo min mogelijk in te spannen. Het lezen van een gekleurde tekst vergt echt veel meer inspanning. De titel en de tussenkopjes mogen er wel uitspringen in een andere kleur.

2. Lettertype en -grootte
Kies voor een bewezen succesvol lettertype voor beeldschermgebruik. Zeker nu meer en meer mensen lezen op hun smartphone. Geschikte lettertypes zijn: 
Handletter-achtige en cursieve letters lezen echt niet fijn. Ook de grootte van de letter mag best flink zijn: 12 of 14. En de titel/koptekst en tussenkopjes nog een stuk groter natuurlijk. Die vallen op als je het blog in eerste instantie snel scant.

3. Gebruik tussenkopjes
Zet boven iedere alinea een tussenkop. Tussenkopjes geven je tekst structuur en zetten de lezer aan om verder te lezen. Zorg dus voor krachtige tussenkoppen die – wanneer je het blog in eerste instantie scant – de rode draad van jouw verhaal weergeven. Zonder de bodytekst te lezen, zie je al waar jouw blog over gaat. 

4. Lekker veel enters en korte alinea’s
Een enter, witregel geeft visueel rust en is voor de lezer een adempauze. Bouw je tekst daarom altijd op in alinea’s. Het helpt als je je blog hardop voorleest, want dan hoor en ervaar je de adempauzes en overgangen. Dat zijn de plekken waar je een enter plaatst en een nieuwe alinea begint.

5. De kracht van opsommingen
Wanneer je een opsomming geeft in je blog, gebruik dan bullets of nummeringen. Dat ziet er overzichtelijk uit en beklijft beter bij de lezer. In dit blog doe ik het ook bij tip 2; de lettertypes overzichtelijk onder elkaar. Als je het later nog eens op wilt zoeken, hoef je niet de hele tekst opnieuw te lezen, je ziet het in een oogopslag.

6. Vermijd vet, cap locks en cursief
Ik zie het zo vaak; vetgedrukte woorden in een tekst, om ergens de nadruk op te leggen. Of buitenlandse woorden in cursief. En dan zijn er ook nog mensen met een cap locks tic. Dan zie je de woorden waar een nadruk op ligt, of een merknaam, in hoofdletters. Dit alles bij elkaar zorgt voor enorm veel onrust. Het doet pijn aan je ogen, de lezer raakt in de war en visueel wordt het een warboel. Als het echt niet anders kan, gebruik het dan slechts functioneel.

7. Wees zuinig met aanhalings- en uitroeptekens
Veel leestekens in een tekst zorgt ook voor onrust. Natuurlijk hebben we ons aan de schrijfregels te houden bij bijvoorbeeld citaten en in dialogen. Maar je kunt de regels ook ruimer interpreteren. Bij opsommingen onder elkaar, mag je echt de puntkomma’s weglaten. Dat geeft al meer rust. En wanneer je gedachten citeert, hoef je ook geen aanhalingstekens openen en sluiten te plaatsen. Bij citaten dan weer wel. Als je een dialoog uitschrijft, kan het helpen om iedere uitgesproken zin onder elkaar, in plaats van achter elkaar, te zetten. En tot slot de uitroeptekens: gebruik ze functioneel, want anders kun je heel schreeuwerig overkomen. Het woord schreeuwerig had ik nu tussen apostroffen kunnen zetten. Zie je dat er niks ergs gebeurt nu ik dit niet heb gedaan?

Bloggen kun je leren
Wil je meer leren over bloggen, hoe je dat kunt aanpakken? Doe dan mee aan de training Story & Blog voor ondernemers. Ik leer je om verhalen te vertellen, op papier, vanuit jouw expertise, je bedrijf en authenticiteit. Praktische schrijftips helpen jou om je eerste blogs ook echt te schrijven. 

1 thought on “7 Praktische tips voor rustige blogs”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: