Ik heb nooit verkoopgesprekken

“Jij weet het misschien niet, maar ik volg je al een hele tijd. Je inspireert me elke keer om na te denken hoe ik aan marketing kan doen zonder dat het voelt alsof ik me aan het opdringen ben. En dus wil ik heel graag met jou werken.” Voor mij komt dit bijna als een donderslag bij heldere hemel. Want ik zou alleen maar even meedenken – en meedenken is voor mij iets totaal anders dan een verkoopgesprek. Als ik erover nadenk, heb ik nooit verkoopgesprekken. Niet volgens het boekje in elk geval.

Verkooptrainingen
Ik heb een paar keer een verkooptraining gevolgd in de bijna twintig jaar dat ik zelfstandig ondernemer ben. Ik heb scripts geleerd, ze omgebouwd naar iets wat voor mij goed voelt, en zo’n printje heeft zelfs wel eens een tijd op mijn bureau gelegen omdat ik dacht: misschien moet ik het toch eens volgens het boekje doen. Maar de gesprekken die ik heb, gaan nooit volgens het boekje.

Op gevoel
Gesprekken die ik heb met andere ondernemers gaan over elkaar voelen, horen, meekijken en meedenken. Heel vaak komt daaruit voort dat we gaan samenwerken. Dan heb ik ineens een klant. En dan ben ik absoluut niet aan het verkopen geweest – dan heb ik mijn gevoel gevolgd in het gesprek en dan heeft er iets geklikt waardoor we allebei weten: Ja! Dit gaan we doen!

Zo kan het dus ook
Voor mijn klanten is dat vaak een enorme opluchting: zo kan het dus ook. Op dezelfde manier kunnen zij ook klanten krijgen. Niet door scripts te volgen en zo nu en dan een trucje toe te passen ‘omdat het nu eenmaal werkt’, maar door echt connectie te maken en te voelen of je er allebei goed aan doet om met elkaar aan de slag te gaan. Vertrouwen hebben in elkaar en in de prachtige uitkomst die je samen gaat realiseren. Aan alles voelen dat het klopt.

De wereld beter en mooier maken
Ik geloof erin dat je hart je vertelt welke stap je moet zetten als het jouw doel is om de wereld beter en mooier te maken. Als je goed luistert, goed voelt, dan wéét je wat de volgende stap is. En dat jouw verhaal, jouw boodschap, jouw dienst de wijde wereld in mag om zoveel mogelijk mensen te raken.

Hoe je dat doet en met wie je dat doet, is helemaal aan jou. Maar laat zien waar jij voor staat en durf te stralen!

De Visiegraaf
Ik ben Esther van Berk, de Visiegraaf. Ik maak socialmediavideo’s met ondernemers die de wereld een beetje beter en mooier willen maken. Korte, krachtige kennisvideo’s waarin jij als ondernemer anderen inspireert, motiveert en adviseert. 

Facebookgroep Laat zien waar je voor staat!
In mijn Facebookgroep deel ik alles wat ik weet op het gebied van persoonlijke marketing. Je bent van harte welkom!

Foto: archetype De Magiër, door Esther van Berk

1 thought on “Ik heb nooit verkoopgesprekken”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: