Ik ben er eentje van Kees, van Kees, van Maarten

Ik bel dol op familiegeschiedenissen. Weten waar je wortels liggen vind ik fascinerend. Het liefst zou ik meedoen aan het programma ‘Verborgen verleden’, op zoek naar bijzondere voorouders, personages, verhalen en plaatsen. Wie waren zij en hoe leefden zij? Lijnen die samenkomen in mij. Waarin vind ik herkenning en waarin niet? Ben jij ook benieuwd naar waar jij van afstamt? 

Onlangs was ik aan de telefoon met een medewerker van een duurzame energieleverancier. Aan het eind van het gesprek zegt hij: “Je hebt een bekende naam!” Dat hoor ik niet zo vaak. Of ik van de Menken Melk ben? Hij vertelt dat hij lang geleden met veel plezier bij Menken Melk in Wassenaar heeft gewerkt op de afdeling roomboter. Het is inderdaad verre familie van mij. Leen Menken, de oprichter van Menken Melk, is een volle neef van mijn vader.

De geschiedenis van Menken Melk
Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Op internet lees ik dat Leen Menken in 1925 een kleine melkfabriek begint in zijn achtertuin. Zijn zonen breiden dit melkimperium verder uit. Eind jaren ’90 staan zij aan het roer van de grootste particuliere melkfabriek van Nederland! Uiteindelijk wordt de fabriek in 1998 overgenomen door de ‘grote jongens’. Daarmee lijkt het verhaal ten einde, maar niets is minder waar. 

Het Menken vlammetje blijkt in de vierde generatie te zijn blijven branden. Als zij op een avond aan de keukentafel herinneringen ophalen, vatten zij het plan op om mensen weer kennis te laten maken met écht lekkere zuivel. Zij herintroduceren in 2018 de authentieke Menken-gedachten, in een nieuw jasje. Een boerenproduct dat wordt gewonnen en verwerkt op dezelfde plek, met een kwalitatief goed, ambachtelijk en duurzaam product. De nieuwe fabriek in Molenaarsgraaf staat pal naast de koeienstal waar de melk kersvers vandaan komt. 

Lokaal en duurzaam
Wat een geweldig verhaal en wat een ondernemerszin! Het ontlokt mij een glimlach, ook omdat zij met hun keuzes aansluiten bij waar ik het liefste voor kies: lokaal en duurzaam. Mijn familiegeschiedenis past in het grotere verhaal van veranderingen in de landbouw en maatschappij. Je ziet ook hoe, in het klein, een familie een afspiegeling is van een tijdgeest en hoe iedere generatie zijn eigen keuzes daarin maakt. Als ik een verhaal hierover zou moeten schrijven, zie ik al een mooie rode draad. 

Reünie met ritueel
In mijn zoektocht kom ik in contact met een achterneef. Hij heeft een stamboom gemaakt vanaf mijn overgrootvader in 1865. Het is een gepuzzel, met vaak dezelfde voornamen. Interessant ook om te zien wat zij voor de kost deden. Ik ben er dan eentje van Kees, van Kees, van Maarten. 

Bij mij is het vlammetje aangestoken om – wanneer het weer kan – een familiereünie te organiseren. Dat is zo lang geleden. Hoe mooi is het dan om naast een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje ook een ritueel te doen om de onderlinge verbondenheid te vieren! Uit eigen ervaring weet ik wat een verdieping dit kan geven aan een samenzijn. Zoals ik al eerder een inbreng mocht hebben bij vier zussen die op hun zussendag iets speciaals wilden doen. 

Levensverhaal
In mijn werk als ritueelbegeleider hoor ik veel familiegeschiedenissen. Op verzoek schrijf ik een levensverhaal waarin de persoon en de geschiedenis echt tot leven komt. En je kunt mij benaderen wanneer je met een ritueel een toegevoegde waarde wilt geven aan een bijzonder familiemoment. Mijn telefoonnummer is 06-29078056 en mijn e-mail: karin@levenswending.nl.

2 thoughts on “Ik ben er eentje van Kees, van Kees, van Maarten”
  1. Wat bijzonder Karin dat je uit 1 familie bestaat als Menken.

    Op de basisschool ben ik een keer of 4 naar de Menken fabriek in Wassenaar toe geweest., op excursie, Om te zien hoe gaat het in een zuivel bedrijf. ja een echte goede herinnering is dat zeker. Of eigenlijk 4. We mochten altijd iets proeven. Ik nam het altijd mee naar huis, want ik heb een lactose intolerantie.

    Ik weet nog dat ze gingen fuseren met een ander bedrijf, of werden overgenomen. dat vond ik zo bijzonder. Waarom? Vroeg ik me af.

    1. De Menken-tak van de melk is voor mij net iets te ver (een neef van mijn vader) om persoonlijk te kennen. Maar leuk om te horen dat jij uit Wassenaar of omgeving komt en er op excursie bent geweest! Ik kreeg van vrienden ook te horen dat ze ze persoonlijk kenden of zelfs buren waren. Uiteindelijk werd het Menken van Grieken en later overgenomen door Melkunie, schaalvergroting. Op internet is hier veel over terug te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: