Hoogsensitiviteit en de effecten van afwijzingsgevoeligheid

Ze is slim, empatisch en heeft een prima baan. Ze heeft hard gewerkt om te komen waar ze staat. Ze is goed in regelen en in ‘hoofd’zaken. Maar…(zegt ze zelf) ze loopt zo nu en dan vast. In contact met collega’s en leidinggevende valt ze stil als het ingewikkeld wordt. Als ze signalen oppikt die haar verwarren. Ze kan dan niet meer effectief reageren. De woorden blijven uit. Innerlijk razen gedachten, gevoelens en emoties. Wat tot resultaat heeft dat ze steeds vaker gespannen raakt tijdens gesprekken.

Hoogsensitief! Dat weet ze. Eigenlijk al heel lang. Nu wil ze aan de slag. Ze heeft me ooit gezien in een InCompany training. ‘Van jou kan ik leren…’ En ze stapt in het jaarprogramma Sensitief Leiderschap. ‘Jij legt precies de vinger op de zere plek’ en ‘ik wil nu een échte verandering, en daar de tijd voor nemen.’

Het frustreert haar mateloos
We werken vanuit de urgente situatie. Ze loopt vast in het contact met haar leidinggevende. Op een of andere manier lukt het haar niet om overeind te blijven, te blijven staan voor wat ze belangrijk vindt en dat frustreert haar mateloos. Ieder gesprek loopt de spanning op. Tenslotte weet ze heel goed wat ze te vertellen heeft. Behalve op het moment dat het ertoe doet. Frustrerend. En eigenlijk schaamt ze zich ervoor. Dan gaat ze na een gesprek naar huis. Blijft ze malen over wat ze wel had moeten zeggen en doen. En iedere keer lukt het haar niet. Op een of andere manier ontstaat er een rem die haar tegenhoudt, verlamt en stil laat vallen. Onzichtbaar voor de ander. Soms zichtbaar, maar niet duidelijk genoeg zodat er iets mee gedaan wordt. In ieder geval niet wat zij ermee wilde bereiken.

Uit de kramp
Samen analyseren we de context en het gesprek. Wat gebeurt er precies? Wat speelt er in jou en hoe kun je concreet andere vaardigheden inzetten? De concrete vaardigheden helpen. Dat geeft houvast. Iedere sessie komen we een laagje dieper. Ze gaat zichzelf begrijpen. Wordt daardoor milder voor zichzelf en raakt minder in de verkramping.

Trots op het resultaat
En ik? Ik geniet. Want nu kan ik anderen helpen met mijn eigen ervaringen. Als ervaringsdeskundige en rijk aan kennis omtrent hoogsensitiviteit kan ik haar verder helpen. Inzicht in hoogsensitiviteit en de effecten van afwijzingsgevoeligheid (rejection sensitivity) zijn een eerste stap. Daarna komen de andere peilers van het programma aan bod.

Waar hoogsensitiviteit en communicatie samenwerken
Zij is me eeuwig dankbaar. Want dit ene lastige gesprek maakt veel duidelijk. Het gaat niet alleen om haar leidinggevende. Het gaat over haar. En zij krijgt grip op de situatie en op haar leven. Ze noemt het programma ‘levens-veranderend’. Het is een mooie samenwerking: hoogsensitiviteit en communicatievaardigheden. Dat heeft zij mogen ontdekken.

Maak van je sensitiviteit je toegevoegde waarde
Wil jij ook de tijd nemen en een duurzame verandering bewerkstelligen? Geen quick fix… Schrijf je in voor het jaarprogramma ‘Maak van je sensitiviteit je toegevoegde waarde’. Ik weet, dat als jij de stap maakt naar eigenaarschap van jouw sensitiviteit, en je voelt dat je daarmee iets te doen hebt op deze aardbol, je krachtig en prachtig je sensitieve zelf kunt zijn. Ik gun je het zelfvertrouwen, de balans en de moed om het anders te gaan doen. Mét ontwikkeling van concrete vaardigheden. 

0 thoughts on “Hoogsensitiviteit en de effecten van afwijzingsgevoeligheid”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: