Hoe maak je van je blogs een boek?

Wanneer je regelmatig blogt, ontwikkel je allereerste een schrijfritme. Dat is erg prettig, want schrijven wordt dan je tweede natuur, het wordt een wekelijks onderdeel, een soort ritueel in jouw leven. Daarnaast creëer je door het bloggen heel veel content. Stapels teksten, talloze verhalen waarin jij je kennis en belevenissen deelt. Een prachtige start voor een boek, toch? Een boek bundelt tenslotte al jouw ervaring op een overzichtelijke manier.

Schrijftijd
Een autobiografisch boek schrijven, of een roman, thriller of epic fantasy duurt minimaal een jaar. Tenzij je 40 uur per week of meer aan je boek werkt, maar dat is meestal niet het geval. Mijn klanten schrijven een boek in hun vrije tijd, of in de verloren uurtjes, want ze hebben een gezin, bedrijf, drukke baan, zijn mantelzorger of dat allemaal bij elkaar. Zie maar eens tijd vrij te maken voor het schrijven van je boek. Wat hen vaak helpt, is om zichzelf een week op te sluiten in een natuurhuisje en een goed begin te maken: focus, structuur opzetten, actielijstjes maken voor je boek en wellicht al dat eerste hoofdstuk schrijven. Daarna dienen ze de discipline op te brengen om wekelijks minimaal vier uur tijd vrij te maken voor het schrijven (en/of vooronderzoek doen) van hun boek. En natuurlijk ben ik als schrijfcoach met liefde hun stok achter de deur.

Verzamelen, herstructuren, bijschrijven en bijschaven
Maar wat als je al jaren blogt, dolgraag een boek wilt uitgeven, maar chronisch tijd tekort komt waardoor je het maar voor je uitschuift? Dan is het ontzettend slim en effectief om je blogs te verzamelen, een thema/onderwerp te kiezen waarvan jij denkt dat je er veel mensen mee kunt helpen en plezieren, en een selectie te maken van je blogs. Tijdens het lezen van je eigen oude blogs kom je vanzelf op nog meer ideeën. Echt waar: je eigen (eerder geschreven) teksten inspireren als een malle! Je gaat ze in de juiste volgorde leggen, een beetje herstructureren, actualiseren, enzovoort. Je ziet al snel welke onderwerpen nog ontbreken, dus die hoofdstukken heb je nog wel te schrijven. Voor een boek is namelijk een goed doordachte structuur nodig en een heldere opbouw. Een blog staat op zichzelf, een boek is een samenhangend geheel. Ook dien je de blogs/hoofdstukken met elkaar te verbinden, zodat het een vloeiend verhaal wordt. En dan? Klaar is Clara.

In no time een boek gereed
Op die manier heb ik mijn boek BLOG Zinnig & Zuiver geschreven. Ik was echt in een paar weken klaar, want alles was er al. Ik heb al mijn kennis en blogs over bloggen gebundeld in een boek. En wat zijn mijn lezers daar blij mee! Waar ze zich voorheen rot zochten op mijn website naar dat ene lijstje met tips, kunnen ze nu direct mijn boek openslaan.

Een boek is blijvend
Een blog is vluchtig. Als je er een boek van maakt, geef je je lezers iets blijvends in handen. Iets wat ze nog eens op hun gemak kunnen nalezen en waar ze ook anderen blij mee kunnen maken. Een blog geef je niet cadeau aan iemand, leen je ook niet uit aan je vriendinnen, maar een boek wel! Ik heb zelfs in mijn testament laten vastleggen naar wie de royalities gaan na mijn dood. Mijn boeken zijn mijn erfenis en worden hopelijk nog heel lang gelezen en gekocht.

Een boek is betrouwbaar
Nog een groot voordeel van een boek schrijven, is dat het enorm bijdraagt aan jouw expertstatus. Als je vertelt dat je auteur bent en een of meerdere boeken hebt geschreven, stijg je in aanzien. Uit je blogs blijkt natuurlijk ook al dat je veel van een bepaald onderwerp/vakgebied weet, maar de meeste mensen beschouwen een boek als meer betrouwbaar dan informatie die gratis op internet staat. Een boek maakt van jou auteur én expert.

Bloggen over je boek
Andersom is ook iets waar ik voor pleit. Als je een boek schrijft, helpt het geweldig om erover te bloggen. Dit draagt bij aan je zichtbaarheid, je volgers, fans, je boekpromotie dus. Je voorkomt dat straks alleen je boek wordt gekocht door je eigen familie en vrienden. Dat zou zonde zijn, want je wilt zo veel mogelijk mensen verblijden, helpen en inspireren met jouw boek. Mijn collega schrijfcoach Jolanda Pikkaart schreef het afgelopen week zo mooi in haar recensieblog over mijn boek: Bloggen moet, als je een boek schrijft. En zelf schreef ik een gastblog voor mijn uitgever Boekengilde: Waar kun jij als auteur over bloggen?

Een beetje hulp
Zie jij het wel zitten om van je blogs een boek te maken of wil je leren hoe je kunt bloggen over je schrijfproces en je boek? Ik help je met alle liefde. De een heeft vier coachsessies nodig, de ander tien, dat verschilt per persoon. Daarom betaal je gewoon per sessie van 1,5 uur: € 140,-. Dit is incusief het emailcontact (waarin ik jou ook voortdurend begeleid) dat we tussen onze afspraken door hebben. Ik stem volledig op jou af. En ik wijs je de weg in schrijfland. Neem contact met mij op.

Leren bloggen?
Ben je nieuwsgierig naar mijn boek BLOG Zinnig & Zuiver, dat boordevol staat met praktische tips? Bestel het boek dan hier op mijn website. Of volg mijn online training Story & Blog. Daarna kun jij ook jouw blogs publiceren op dit prachtige platform Blogzinnig en ben je lid van ons bloggenootschap als je dat wilt. Heel goed voor je expertstatus en je blogvaardigheden!

2 thoughts on “Hoe maak je van je blogs een boek?”
    1. Graag gedaan Roos. Alleen al het doorlezen van je eigen (oude) blogs is verrassend leuk en maakt je trots. Wie weet stromen de ideeën dan vanzelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: