Hoe maak je een foto met de ‘wow’-factor?

Is het je wel eens opgevallen dat je foto’s van bijvoorbeeld een weekendje Parijs niet echt origineel zijn? Dat jouw foto’s van de Eiffeltoren, Sacré Coeur en de Arc de Triomf al door duizenden andere mensen op dezelfde manier zijn geschoten? Dat komt doordat de meeste mensen het object (onderwerp) in het midden fotograferen.

In ons onderbewuste houden we namelijk van symmetrie. Hoe kun jij dan zorgen voor originele foto’s met een ‘wow’-factor, waar je oog naartoe wordt gezogen?

Foto’s met het ‘wow’-effect
Foto’s die volgens de gulden snede zijn gemaakt zorgen voor dat ‘wow’-effect. Het onderwerp van de foto is dan niet in het midden gefotografeerd, maar op een van de 1/3 lijnen. Door het vlak zowel horizontaal als verticaal in drieën te verdelen, zie je een raster met 9 vlakken. Vervolgens fotografeer je het object op de snijpunten van het raster. De horizon wordt dan geplaatst op een van de 1/3 lijnen (dus niet in het midden!) en dat zorgt voor de goede balans in de foto.
Stel je voor dat je op strand staat en de ondergaande zon fotografeert, dan zet je de horizon dus op een van de 1/3 lijnen. Het resultaat is dat je veel zand, veel zee of veel lucht op je foto hebt. En dat geeft nu juist het prachtige ‘wow’-effect!

Gebruik de gulden snede
Bij de meeste camera’s en smartphones kun je de rasterlijnen als grid instellen (sla je handleiding erop na). Indien je deze instelling niet op je camera hebt, kun je denkbeeldig de lijnen trekken en je vlak in 9 stukken verdelen. Zorg er tijdens het fotograferen voor dat het onderwerp op het snijpunt van de 1/3 lijn komt.

Nog een paar tips
De gulden snede kun je gebruiken voor alle onderwerpen, zowel gebouwen en natuur, als mensen.

  • Als je een spelend kind fotografeert, zorg er dan voor dat je bijvoorbeeld zijn/haar ogen op een van de 1/3 lijnen plaatst.
  • Let er altijd op dat je horizon recht is! Ook daar helpen de lijnen bij en je eigen lichaam…
  • Adem bewust in, adem bewust uit en als je longen helemaal leeg zijn, maak je de foto. Dan is je lichaam volledig ontspannen.
  • Om je lichaam nog meer stabiliteit te geven, kan het ook helpen om op een muurtje, tegen een paal of iets anders te leunen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam, en dus je camera, niet beweegt.

Door het gebruik van de gulden snede wordt de aandacht van de kijker als vanzelf naar het object getrokken, juist doordat het niet in het midden staat! Ga ermee oefenen, op een bepaald moment kun je niet meer anders en gaat het automatisch. Vanaf nu maak jij ook originele, prachtige foto’s.

0 thoughts on “Hoe maak je een foto met de ‘wow’-factor?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: