Hoe je een overgang van de oude naar de nieuwe situatie kunt bekrachtigen

De kiezeltjes onder mijn voeten knerpen zachtjes terwijl ik stapje voor stapje al cirkelend het centrum van het labyrint nader. Ik focus me op mijn vraag en op dit moment. Al lopend zijn herinneringen aan de weg die ik in mijn leven ben gegaan, omhooggekomen. Wanneer ik in het centrum stap, hef ik mijn hoofd naar de zon. Het geknerp van andere voetstappen valt ook stil en er daalt een vredige rust neer. Zo sta ik een poosje in het midden van het labyrint. Ik hoor vogels zingen en voel de wind langs mijn gezicht strijken. Ik laaf mij aan de kracht van het labyrint. Dan draai ik mij om en cirkel terug naar de uitgang. 

De oorsprong van het labyrint
Het labyrint is een eeuwenoud patroon dat teruggevonden kan worden op rotsen, aardewerk, kleitabletten, munten en tegels van meer dan 4000 jaar geleden in culturen in de hele wereld. Verschillende patronen zijn gebaseerd op spiralen en cirkels die je ook kan terugvinden in de natuur. Je vindt labyrinten in kerken, maar ook op steeds meer plekken buiten. Het mag zich in een hernieuwde belangstelling verheugen. 

Wat is een labyrint?

 • Het labyrint is een krachtplaats en een pad naar de verbinding met de natuur buiten ons en onze eigen natuur, binnen ons.
 • Het lopen van een labyrint kun je zien als een vorm van loopmeditatie, op weg naar je zelf – maar ook gewoon als een bijzondere ervaring. 
 • Het labyrint is een geleid pad. Het pad van het labyrint beschrijft de groots mogelijke omweg naar een centrum.
 • Het feit dat je niet naar de weg hoeft te zoeken, maakt dat je kunt ontspannen, je kunt concentreren en mediteren.
 • Je geraakt, als je maar doorloopt, altijd bij het centrum.
 • Het kan ook symbool staan voor de levensweg; net als je denkt je doel te hebben bereikt, neemt het leven een onverwachte wending.

Hoe loop je het labyrint?
Je kunt het labyrint lopen met een vraag of intentie. Wat zoek ik? Wat wil ik echt? Is er in mijn leven een midden, een doel waaromheen mijn wegen circuleren? Wat wil ik loslaten? Maar je kunt ook blanco de weg volgen en je laten meenemen door het labyrint. 

De gang door het labyrint bestaat uit drie delen:

 • De heenreis wordt gekenmerkt door loslaten, je maakt je hoofd vrij van de dagelijkse dingen, treedt even buiten de gewone wereld.
 • Het verblijf in het centrum betekent ontvangen. Je neemt rust en stelt je open voor inzichten. 
 • De terugtocht gebruik je om het ontvangene een plek te geven, misschien zelfs pannen te maken met je nieuwe inzichten. 

Het Chartres labyrint bij Samaya
Achter in de tuin bij conferentiecentrum Samaya ligt een Chartres labyrint. Het is in 2010 aangelegd en geïnitieerd door Lie van Schelven. Ik denk met warmte terug aan onze fijne samenwerking en gesprekken. Naast het labyrint staan drie lindebomen met in hun midden een kring van houtblokken om op te zitten. Het voelt voor mij als een gewijde ruime. Na het lopen is dit een fijne plek om nog met elkaar te zitten en ervaringen te delen. 

Een aantal keren was dit labyrint bij Samaya voor mij een ijkpunt. Tijdens mijn prille directeurschap van Samaya hebben we het met het team ingewijd. Na afloop stonden we in een grote kring hand in hand om dit labyrint heen. Een bijzonder mooie verbindende ervaring. Maar ook bij de afronding van mijn werk bij Samaya liepen we gezamenlijk het labyrint om zo afscheid te nemen. Nu loop ik af en toe het labyrint alleen of samen met iemand die het ook wil ervaren. 

Een moment van vieren of van gedenken
In het labyrint kun je bij bijzondere gebeurtenissen in je leven stilstaan. Een moment van vieren of van gedenken, van afscheid nemen of van welkom heten. Om een verandering te markeren. Het labyrint kan dan een plek zijn waar inspiratie, kracht, zelfvertrouwen en overgave worden gevonden. Het fysiek bewandelen van het labyrint helpt om een overgang van de oude naar de nieuwe situatie te bekrachtigen.

Samen het labyrint lopen?
Wil je kennismaken met het labyrint bij Samaya, een ritueel of het samen lopen, neem dan contact met mij op tel. 06-29078056 of karin@samaya.nl

Bronnen: Lie van Schelven – Our Peace Labyrinth, het boek Wegwijs in het labyrint, een reisgids om thuis te komen – www.labyrintWerk.nl

5 thoughts on “Hoe je een overgang van de oude naar de nieuwe situatie kunt bekrachtigen”
 1. Heel mooi Karin! Ik liep het labyrint op mijn 55e verjaardag, samen met dierbare vrouwen in mijn leven. Het was speciaal op ons erf uitgezet door een collega coach die er veel mee werkt. Ik vond het een bijzondere ervaring.

 2. Een labyrint ja, daar heb ik zeker wat mee. Het symbool zit in het logo van mijn praktijk. Als ik een gevoel krijg dat ik deze wil of moet gaan lopen neem ik zeker contact met je op. Vindt het altijd een geweldig proces van buiten naar binnen en van binnen weer naar buiten.

 3. Heel inspirerend geschreven Karin! Het gaat door deze blog meteen weer kriebelen om het labyrint weer eens te lopen.

  1. Dat gaan we doen Tjarda! Ik denk met een warm gevoel terug aan de labyrintloop die jij organiseerde destijds. Was heel bijzonder toen en troostrijk.

 4. Het labyrint is een krachtig symbool. Van harte welkom en fijn om samen het labyrint een keer te lopen, wanneer je gevoel je daartoe oproept.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: