Hoe je business genereert uit je blogs

Heb jij al een stapel blogs gereed, maar durf je ze niet te publiceren? Merk je dat je extreem kritisch bent over je eigen teksten? Dat je ze niet goed genoeg vindt? Herkenbaar. Bijna alle deelnemers aan mijn blogworkshops worden hierdoor geblokkeerd. Door hun interne criticus, door hun perfectionisme of door hun onzekerheid. Want wat zullen anderen er wel niet van vinden?

Weet je dat het totaal niet interessant is wat anderen ervan vinden? En vind je dat het op jouw leeftijd niet eens tijd wordt om je daar ook helemaal niets meer van aan te trekken? Ik vraag mijn klanten altijd: Wat is het ergste dat er kan gebeuren? “Ehhh, dat sommigen het niet interessant vinden. Maar ja, wat maakt dat uit, ik vind ook niet alles interessant, dus dan zap ik door.” Ze geven het antwoord zelf al.

Schrijven vanuit je hart
Vervolgens beginnen we met schrijven, met opwarmoefeningen: korte stukjes tekst over wat die week het meeste indruk op hen heeft gemaakt. Of hoe ze zich voelden toen ze vanochtend opstonden. Tijdens de blogtraining gaan we steeds een stapje verder en oefenen we met schrijven vanuit je hart. Dus gewoon aan het papier toevertrouwen wat jou bezighoudt op dat moment.

Blogs die de lezer raken
In een kwartier schrijven ze uiteindelijk een heel blog van 500-700 woorden. En de woorden raken mij. De blogs die we hardop voorlezen raken de hele groep. Er worden soms tranen gelaten en zelfs geapplaudisseerd. Wat logisch is, want het is zo uniek en zo authentiek. Schrijfzin en schrijfvertrouwen geef ik mijn klanten. Ze gaan met een onuitputtelijke lijst blogonderwerpen naar huis en een aantal blogs is direct gereed voor publicatie. Ik vertel hoe belangrijk het is om je blogs te delen op social media en in je nieuwsbrieven, hoe dit met elkaar samenhangt. Dan volgt vaak de volgende ‘angst’: “Wat als niemand mijn blog liked of deelt?”

Altijd een lezerspubliek
Voor ieder blog is er een lezerspubliek. Of dat er 20 zijn of 200, dat doet er niet toe. Als jij uit die 20 lezers 3 nieuwe klanten krijgt, ben je toch zielsgelukkig? Wellicht hebben die 20 lezers niet jouw bericht geliked, maar zijn ze wel degelijk geïnteresseerd. Dus mijn tip is altijd om je nooit zorgen te maken over of het wel interessant is voor anderen wat jij deelt. Wat jouw vriendinnen met jou delen vind je toch ook interessant? Dus wat jij deelt over je werk en over jezelf, vind ik heel interessant! Want wie weet ben jij kindercoach en ben ik daar voor mijn zoon juist naar op zoek! Voordat ik beslis of ik mijn zoon aan jou toevertrouw, wil ik eerst weten wat voor type jij bent. Het helpt dan dus dat ik, behalve jouw Over mij pagina lees op je website, zie wat je allemaal deelt op social media. Zo werkt het nu eenmaal. 

Zichtbaar worden is niet eng
De commerciële kracht van bloggen, nieuwsbrieven en social media is groot. Als je wilt dat je onderneming groeit, dat je meer klanten helpt met jouw gave, en dus je omzet stijgt, is het van wezenlijk belang dat je zichtbaar wordt. Een klein winkeltje op een C-locatie dat maar 2 dagen per week is geopend en waarvan het rolluik meestal dicht is, loop ik straal voorbij. Zo’n winkeltje gaat geheid failliet.
Vroeger waren we bereid om flyers huis aan huis te bezorgen, om honderden guldens uit te geven aan advertenties om zo je bedrijf te promoten. Om je ideale klanten te laten weten dat je er bent. Gelukkig zijn dergelijke investeringen niet meer nodig in dit digitale social medium tijdperk. We kunnen free publicity doen totdat we een ons wegen. Zo eenvoudig is dat. Maar tegenwoordig is de huidige consument geïrriteerd als we alleen maar ‘reclame’ maken. Klanten kiezen voor jou. Daarom leer ik mijn cursisten om authentiek te bloggen, te schrijven vanuit je hart. Dat kunnen we allemaal, we hebben er soms alleen wat hulp bij nodig.

Waarom is het dan zo stil?
Ook bij ongeveer 75% van mijn cursisten wordt het vaak na een tijdje angstvallig stil. Tenminste van wat ik zie, en ik volg mijn klanten allemaal. Heel af en toe verschijnt er eens een luchtig Facebookberichtje, of een inspiratiequote. En soms ontvang ik een nieuwsbrief waar weinig structuur en frequentie inzit.
Bij navraag (Hoe gaat het met schrijven?) blijkt dat er met de schrijfzin en het schrijfvertrouwen niets mis is. Boekjes vol schrijven ze, tientallen blogs staan klaar voor publicatie. Waarom is het dan zo stil? Waarom zie ik vrijwel niks van ze verschijnen? De reden varieert per persoon: geen tijd, koerswijziging of zoekende met haar bedrijf, gedoe met de kinderen, bezig met een nieuwe website, druk met een innerlijk spiritueel traject, te weinig discipline of toch nog steeds die angst om het op het world wide web te zetten.
Welke reden iemand ook heeft, waar ik begrip en respect voor heb, antwoord ik wel dat ik begrijp dat het lekker veilig is om in je eigen schaduw te blijven staan. En van uitstel komt afstel. Wie schrijft, die blijft. Een cliché, maar wel waar.

Plannen, opschalen, verbinden en doen
Investeer daarom tijd in je agenda voor de pr van je bedrijf. Reserveer net zoveel tijd als je vroeger kwijt zou zijn geweest met flyeren en advertenties opstellen.

  • Noteer in je agenda wanneer je je nieuwsbrief gaat schrijven en versturen.
  • Schrijf minimaal 1 blog per week en publiceer ze via je website, deel het op social media,
  • Verbind je met een blogplatform dat bij jou (en je klanten) past, voor een veel groter bereik.
  • Schrijf gastblogs voor collega-ondernemers en vakverenigingen.
  • Besteed iedere dag (al is het een half uurtje) aandacht aan social media. Deel niet alleen over jezelf, maar verbind je met je volgers, geef ze aandacht, want zij zijn jouw toekomstige klanten.

Bloggen kun je leren
Wil je meer leren over bloggen, hoe je dat kunt aanpakken? Kies dan voor de online training Story & Blog voor ondernemers. Ik leer je om verhalen te vertellen, op papier, vanuit jouw expertise, je bedrijf en authenticiteit. Praktische schrijftips helpen jou om je eerste blogs ook echt te schrijven. 

0 thoughts on “Hoe je business genereert uit je blogs”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: