Werken met ouderen is helend

Je hoort het vaak, dat aandacht belangrijk is voor ouderen. Iedereen heeft aandacht nodig, maar voor ouderen, die vaak eenzaam zijn en steeds meer lichamelijke of geestelijke beperkingen krijgen, geldt dit zeker. Naast mijn werk als interviewer en schrijver werk ik nu een half jaar voor ouderen als betaald mantelzorger. Het is helend voor hen en daardoor ook helend voor mij.

Toen ik 15 jaar was, werd mijn vader directeur van een verzorgingshuis in Friesland. Voor mijn broers en mij betekende dat dat we eenvoudig een vakantiebaantje hadden dat jaar. Mij beviel dat zo goed, dat ik er veel gewerkt heb. Als receptioniste, in het winkeltje waar de bewoners hun boodschappen kwamen doen en later ook als activiteitenbegeleidster. Ik werkte toen met dementerende ouderen, deed spelletjes met ze, hielp bij de maaltijden en bracht bezoekjes op hun kamer. Ik herinner me hoe jong ik was en hoe oud zij waren, hoe ik onder de indruk was van hun levensverhalen. Ze genoten van mijn aandacht en hulp en ik kreeg vaak te horen dat ik nog zo jong was en een heel leven voor me had. Om hun dankbaarheid te uiten, kreeg ik soms een pak koffie of iets anders wat voor hun van grote waarde was.

Schrijven over en voor ouderen
Ik ging Communicatiekunde studeren maar bleef in de zomers werken bij de ouderen. Ik koos ervoor om mijn scriptie en afstudeerproject binnen een verzorgingshuis in Groningen te doen, waar ik onderzocht hoe de communicatie tussen bewoners, bewonerscommissie, directie en bestuur verliep. Na mijn studie deed ik een project bij een verzorgingstehuis in het Haagse Loosduinen, waar ik brochures schreef over alle diensten en activiteiten. Ook werkte ik in een ander zorgcentrum waar mijn vader inmiddels interim-directeur was, waar ik een brochurereeks ontwikkelde. Daarna ben ik in de bladenwereld terecht gekomen en had ik minder te maken met ouderen. Wel waren de organisaties waar ik werkte verbonden aan de zorg.

Toen ik in 2007 startte als zelfstandig ondernemer schreef ik al snel veel voor zorginstellingen, waaronder ziekenhuizen. Soms deed ik een interview waarbij ik een oudere bezocht die thuis behandeld werd door een fysiotherapeut. Dan merkte ik weer even hoe thuis ik me voelde bij deze doelgroep. Ook de interviews die ik voor de plaatselijke krant deed binnen zorgcentra voor ouderen deed ik met veel plezier. Ouderen zien genieten van aandacht en een luisterend oor geeft enorm veel voldoening.

Senior Support
Toen ik een half jaar geleden een advertentie tegenkwam van Senior Support, wist ik meteen dat dat iets voor mij was. Ik reageerde, had een fijn gesprek en ging op zzp-basis voor ze aan de slag. Mijn taak is het sociaal-emotioneel ondersteunen van ouderen. Dat varieert van boodschappen doen, ze re-activeren, begeleiden als er sprake is van dementie, wandelen. Maar ook gezelschap houden, voorlezen en een goed gesprek. Inmiddels lopen mijn dagen steeds voller met deze dankbare begeleiding. Want ik merk hoe belangrijk het is voor hen, hoe ze op me wachten als ik kom, genieten van het bezoek en ook de dingen die ik voor en met ze doe. Zeker in deze coronatijd, waar ze eigenlijk de deur niet uitkomen en geen bezoek krijgen. 

Helend voor beide partijen
Voor mij betekent deze manier van werken, naast een aantal schrijf- en adviesklussen, veel variatie in mijn activiteiten. Maar vooral ook dat ik mijn ‘zwak’ en liefde voor deze doelgroep weer invulling kan geven. Dat ik als mens van waarde ben voor deze mensen en ze het leven weer een stukje aangenamer kan maken. Ik heb er niet voor gestudeerd maar ben simpelweg ervaringsdeskundige. Laatst zei een oude mijnheer van 90 jaar dat ik als een engel op zijn pad ben gekomen. Een groter compliment kan je mij niet geven. Ik heb de prachtigste gesprekken met hem omdat hij nog heel helder van geest is. Zo merk ik hoe helend dit werk is, zowel voor de mensen die ik help als voor mijzelf. Ik vind het prachtig hoe de dingen die ik in de loop van mijn leven ‘verzameld’ heb, op deze manier weer samen komen.

Levensverhalen
De stap naar het schrijven van levensverhalen is de volgende. Want zeker in de afgelopen tijd heb ik veel verhalen over de oorlog gehoord. Dankbaar voor deze bijzondere wending op mijn pad. En als ik ze voorlees uit mijn blogs, is de cirkel echt rond.

Bevrijdend schrijven
Bij het verwerken van gebeurtenissen in je leven kan het letterlijk lucht geven om het van je af te schrijven. Daarbij maakt het niet uit hoe oud je bent. Ik merk dat het ruimte schept om over mijn pad en mijn stappen, mijn verleden, inzichten te schrijven. Vind jij het ook fijn om te schrijven en doe je dat zelfs liever dan met iemand te praten? Omdat je bijvoorbeeld meer tijd nodig hebt om over antwoorden na te kunnen denken en op je eigen veilige plek, op jouw moment achter jouw computer van je af wilt schrijven wat jou bezighoudt? 

Verdiepende vragen
Als je iemand zoekt om met je mee te lezen om je te helpen antwoorden te vinden op jouw vragen, nodig ik je van harte uit om jezelf al schrijvend te bevrijden. Bevrijdend schrijven is gebaseerd op de methode Mindful Analysis waarbij je in vier stappen inzicht krijgt in waar je nu staat, hoe je daar gekomen bent, waar je naar toe wilt en hoe je dat wilt gaan bereiken. Ik schrijf dan terug, met verdiepende vragen naar aanleiding van wat jij schrijft, waar jij je eigen antwoorden op kunt vinden. Het resultaat is dat jij weet waar jouw uitdagingen liggen en hoe je daarmee verder kunt, omdat je uiteindelijk zelf je analyse hebt gedaan. Meer weten? Kijk op https://compassiecom.com/bevrijdend-schrijven/. Mail of bel me gerust als je hier meer informatie over wilt.

0 thoughts on “Werken met ouderen is helend”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: