Hoe hoog sensitiviteit ingrijpt in je leven

Als je heel veel voelt en dingen weet zonder dat je het je is verteld, is de kans groot dat je gevoeligheid en intuïtie groter is dan gemiddeld. Mijn ervaring is dat dit enerzijds een cadeau is en anderzijds een grote uitdaging, omdat het veel compassie voor jezelf vraagt.

Als kind voelde ik me vanaf mijn vroegste herinnering anders dan anderen en vooral vaak alleen. Alleen thuis, ook al waren er wel anderen in hetzelfde huis. Alleen in de speeltuin, alleen op het schoolplein. Ik was nooit alleen, maar voelde me wel alleen. Alsof ik op een andere golflengte zat en andere kinderen mij niet begrepen of raar vonden. Ik werd niet gepest, maar hoorde er ook niet echt bij. Al snel ontdekte ik dat als ik me aanpaste aan anderen, het beter ging. Wat ik niet doorhad, is dat ik stukje bij beetje mezelf in de steek liet.

Kwetsbaarheid was zwakte
Mij werd geleerd dat ik verstandig moest zijn, vooral vanuit mijn hoofd moest leven. Dat was veilig en beheersbaar. Waar gevoel en emoties om de hoek kwamen, werd het onveilig. Kwetsbaarheid was zwakte. Je onzeker voelen of je zorgen maken waren ook zwaktes. Goed bedoeld, maar wat een zoektocht als je al die dingen wel voelt. Als je alle spanningen, onuitgesproken woorden, stemmingen allemaal voelt en weet en je er zelf ook geen woorden aan mag geven. Als je het niet mag uiten omdat je dan niet aan de verwachtingen die je zijn opgelegd voldoet.

Vastlopen
Op een gegeven moment kom je er dan achter dat je jezelf ontkent en leeft zoals anderen dat van je verwachten. Vaak ontstaat er dan een situatie van overspannen of burn-out raken, vastlopen in relaties of andere redenen waarom het niet lukt om van je leven te genieten. 

Je hart vraagt om hele andere dingen
‘Geluk is je geboorterecht’ is een veelgehoorde uitspraak, waar lang niet iedereen het over eens is. Zeker het hoofd niet. Die is niet bezig met geluk, maar vooral met de zaken goed voor elkaar hebben: inkomen, hard werken, huis, auto, vakanties, status, alles wat daarbij hoort. Maar je hart kan om hele andere dingen vragen. Om er te mogen zijn zoals je bent en de overtuiging te voelen dat je helemaal ok bent zoals jij bent.

Een uitdaging om te zijn wie je bent
Ik heb zelf bijna iedere dag een schuldgevoel over wat er allemaal niet lukt. En dat is oud en vooral heel ongezond. Het is een grote uitdaging om dusdanig te luisteren naar jezelf, jezelf te omarmen en te durven zijn wie je bent als je jezelf dat nooit hebt toegestaan. Het is een leerproces. Drie stappen vooruit, twee terug. Elke dag weer.

Mega hoog sensitief
Vanaf het moment dat ik in 2007 bij hoog sensitiviteitscoach Felix Brabander terechtkwam, werd mij duidelijk hoe ver ik – door alle van buiten opgelegde regels, waarden en normen – van mezelf verwijderd was geraakt. Om anderen te pleasen en dienstbaar te zijn deed ik mezelf enorm tekort. Dat was het patroon. Ik was mega hoog sensitief. Brabander benoemde het als een wonder dat ik überhaupt een gezin had omdat veel mensen dit niet aankunnen als ze zoveel voelen. En daar kon ik het mee doen. Aan de ene kant blij dat het mij nog wel lukte, maar aan de andere kant ook grote twijfel over mijn eigen welzijn en de kwaliteit van wat ik te bieden had aan mijn gezin. Ingewikkeld.

Omarm je hoog sensitiviteit
Wel is het fijn, als je op een gegeven moment erkenning krijgt voor wat er ‘met jou aan de hand is’. Dat je snapt waarom je alles zo intens beleeft. Want vandaag de dag zijn er nog steeds heel veel mensen die hier last van hebben, maar het niet weten. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor en wordt ook op scholen vaker uitgelegd dat het kan dat je veel meer voelt dan anderen.

Hoe kan ik met mijn hoog sensitiviteit omgaan?
Belangrijk is dat je weet hoe je daarmee om kunt gaan. Dat je je leven zo inricht, dat je het volhoudt. Voor mij betekent dat:

– Balans zoeken tussen tijd en aandacht voor mezelf en anderen;
– Me niet leeg laten zuigen door wat anderen nodig hebben;
– Genoeg rust te nemen en veel in de natuur zijn;
– Niet elke dag alle ellende die in de wereld speelt tot in detail tot me nemen;
– Geen gewelddadige films kijken.

En zo is de lijst best lang. Luister en leef ernaar, voor zover dat in jouw leven mogelijk is. Accepteren dat dit bij jou hoort en nooit weggaat, maar juist ook mooie dingen – zoals creatie, licht, levensvreugde en uniciteit – met zich meebrengt. Dat gaat de ene dag makkelijker dan de andere. Als je dat vervolgens accepteert, ben je op de goede weg.

Fijn om te schrijven
Ik merk dat ik het fijn vind om over mijn pad en mijn stappen, mijn verleden, inzichten te schrijven. Vind jij het ook fijn om te schrijven, misschien zelfs fijner dan met iemand te praten? Omdat je over antwoorden wilt nadenken, op je eigen veilige plek achter jouw computer. Ik nodig je van harte uit om jouw verhaal op te schrijven. Ik schrijf dan terug, met verdiepende vragen, waar jij je eigen antwoorden op kunt vinden. Meer weten? Kijk op https://compassiecom.com/bevrijdend-schrijven/. Mail of bel me gerust voor meer informatie.

1 thought on “Hoe hoog sensitiviteit ingrijpt in je leven”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: