Hoe goed bescherm jij je borsten tijdens het sporten?

Is jouw goede voornemen voor dit jaar om (weer) te beginnen met sporten? Of om vaker te gaan? Naast sportkleding en de juiste schoenen is het belangrijk dat je kiest voor een passende en stevige sportbeha. De meeste dames weten het wel, maar stellen de aanschaf van een nieuwe sportbeha uit. 

Bij sport is de borst volop in beweging, maar borsten zijn niet op deze bewegingen voorbereid. Om pijn en uitrekken van het gevoelige bindweefsel te voorkomen, is het dragen van een sportbeha verstandig.

Borsten bevatten geen spieren
Ze bewegen dus passief mee als je sport. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat borsten tijdens het sporten bewegingen in de vorm van een acht maken. Dit kan tot tijdelijke pijn en ongemak leiden, maar ook tot overbelasting van je nek en bovenrug. Op langere termijn kan het zelfs schade toebrengen aan het weefsel van je borsten en het uitrekken van banden en pezen. Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat een gemiddelde borst (200-300 gram) ongeveer 8 cm op en neer beweegt tijdens het sporten. Bij een groter dan gemiddelde borst is de beweging nog groter. Een borst van D cup formaat kan wel 10 cm op en neer bewegen tijdens een intensieve beweging.

Grote én kleine borsten
Wie denkt dat alleen grote borsten ondersteuning nodig hebben, heeft het mis. Zeker bij een intensieve sport bewegen alle maten borsten mee, ook de kleinere. Een gewone beha, die wellicht prima functioneert tijdens dagelijkse bezigheden of je werk, voldoet niet tijdens het hardlopen, kickboksen, paardrijden of andere vorm van intensieve sport. Het borstweefsel kan onherstelbaar uitrekken of beschadigen als je je borsten onvoldoende ondersteunt. Je hebt dus echt een goede sportbeha nodig.

Twee gewone beha’s over elkaar aan
We horen het in onze winkel vaak, dames die twee normale beha’s over elkaar dragen en denken dat dat voldoende ondersteuning biedt of omdat ‘het er dan nog een beetje fatsoenlijk uitziet’. Stop daar alsjeblieft mee! Een sportbeha maakt inderdaad geen mooie vorm en geeft ook geen goed decolleté, maar het reduceert de beweging van je borsten met maar liefst 78%. Een gewone beha met slechts 35%.

Transpiratievocht
Een sportbeha geeft niet alleen meer ondersteuning tijdens het sporten, maar is ook gemaakt van functioneel materiaal waardoor transpiratievocht snel wordt afgevoerd. Verder geeft een sportbeha je meer bewegingsvrijheid en minder kans op irritaties. Een goede sportbeha heeft een bredere onderband dan een gewone beha, wat zorgt voor een optimale stabilisering van de borsten.

Must-have voor sportvrouwen
Een goede sportbeha is dus een must-have voor elke vrouw die hardloopt, paardrijdt of een andere intensieve vorm van sport beoefent. Voor zo’n beetje elke sport zijn er speciale beha’s en tops. Een pittige intervaltraining of duurloop vraagt om meer ondersteuning dan een yoga- of pilatesles. Als je een sportbeha gaat kopen, zorg dan dat je met een goed passend model naar huis gaat. Dat klinkt logisch, maar veel vrouwen weten niet precies welke behamaat ze moeten dragen.

Love-li lingerie
De medewerksters van Love-li lingerie zijn zelf ook fan van sporten, in het bijzonder van hardlopen, en expert op het gebied van sportbeha’s. We helpen je dus graag met het adviseren en aanmeten van de meest geschikte sportbeha voor jou.

2 thoughts on “Hoe goed bescherm jij je borsten tijdens het sporten?”
  1. Susan, tijdens yoga en wandelen voldoet je gewone beha, maar een sporttop of beugelloze beha is beter om je borsten te beschermen. Ook tijdens yoga of wandelingen. Een gewone (beugel)beha kan de doorbloeding en de stroming van lymfevocht doen stagneren waardoor het borstweefsel onvoldoende gevoed wordt en de afvalstoffen achterblijven in het weefsel. Beweging, yoga en wandelen, zorgen er juist voor dat de doorbloeding en lymfestroming op gang komt.

   Een sportbeha of -top is breder in de band waardoor de verdeling van druk op het weefsel minder is. Dit zorgt ervoor dat de stroming van bloed en lymfe makkelijker verloopt. Een gewone beha kan bij warmte, dus bij zwelling van het weefsel, gaan afknellen. Natuurlijk is er een groot verschil in welke ‘gewone’ beha je draagt.

   Persoonlijk vind ik het irritant dat bandjes tijdens yoga en wandelen afzakken. Ook prikt de beugel tijdens yoga oefeningen in mijn huid, dus kies is altijd voor een sporttop. Ook omdat dat beter transpiratievocht opneemt dan een gewone beha.

   Kortom, voor de bescherming van je borstweefsel is het prima om een normale beha te dragen tijdens ‘lichtere’ vormen van sport waarbij de ronddraaiende beweging van het borstweefsel minimaal is. Draag waar jij je prettig in voelt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: