Hoe fijn zou het zijn als je gewoon als jezelf groot mag worden?

Een dubbeltje zal nooit een kwartje worden… Ken jij die uitspraak? Of: Wie mooi is, kan niet slim zijn… Gezellig is niet serieus… Verstandig is niet emotioneel... Hokjesdenken. Het ene sluit gelijk het andere uit. Het plaatsen door je te labelen. Het ene label toegewezen krijgen, sluit je meteen uit voor al de andere hokjes. En eenmaal in een hokje… Daarom heb ik een hekel aan hokjes en ben ik wars van labels.

Ik kijk graag naar anderen als uniek, authentiek persoon. Dat is trouwens ook een kwaliteit van hoogsensitieve mensen: dwars door gedrag heen kijken en de gehele persoon kunnen zien. Jammer dat anderen dat niet altijd kunnen en doen. Oordeelvrij communiceren voorkomt veel schade. 

Omdenken
Zoals we mensen ook geweld aandoen door ze in een beroep of vacature te stoppen en soms zelfs te proppen. Zoals je – als je jong bent – al moet weten wat je later wilt worden. Hoe fijn zou het zijn als je gewoon als jezelf groot mag worden? Rechte route of via omwegen of tussenstations. Ik voorspel dat er later geen beroepen en vacatures meer zijn, maar dat jij jouw bijdrage kunt leveren aan de maatschappij waar je goed in en gelukkig mee bent. Op een plek waar je de beste versie van jezelf kunt zijn. Dat is nog eens omdenken. Het is niet voor niets dat er steeds meer (vrouwelijke ) ondernemers opstaan. 

Oma 
En ik? Wat wilde ik worden op de kleuterschool? Ik zei op die vraag heel spontaan: oma.  Mijn antwoord werd ginnegappend ontvangen. Ik zag echt een oudere vrouw met lange haren voor me. Niet de oma’s met korte haren uit die tijd. Zou ik toch al met vooruitziende blik gewoon een grotere en wijzere Dorothea bedoeld hebben? Geen vast beroep, maar mezelf zijn en geven wat ik te geven heb: HSP vrouwen empoweren om de beste sensitieve versie van zichzelf te zijn. Niet meer aanpassen. Jezelf laten zien zoals ik je al zie. Mijn route met behoorlijke hobbels en bochten heeft me op dit punt gebracht.

Empowerment 
Laten wij beginnen en ophouden met beperken van onszelf. En onze gevoelige jeugd minder labelen en sturen. Zodat we vanzelf de grote versie van onszelf worden. En laten we elkaar empoweren in plaats van de loef afsteken. Laten we elkaar enthousiasmeren, aanmoedigen in plaats van naar beneden halen. Hokjesdenken werkt remmend, beperkend en is bepalend vanuit goed of fout.

Sensitief Leiderschap voor hoogsensitieve vrouwen
Vanuit jezelf mogen en kunnen bieden wat je te bieden hebt is bevrijdend en altijd waardevol. Passend, in jouw tijd, onderweg en groeiend…  Meer aandacht voor de ontwikkelingsweg an sich dan het uiteindelijke vaststaande doel zelf zou al veel meer levensplezier onderweg geven. Heerlijk! Ik ben onderweg… naar de grootste versie van mezelf. Wil je meer weten over het Jaarprogramma Sensitief Leiderschap voor hoogsensitieve vrouwen? Kijk dan op mijn website: dorotheaverhagen.nl

1 thought on “Hoe fijn zou het zijn als je gewoon als jezelf groot mag worden?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: