Het nieuwe werken

Jaren geleden, toen ik bij de facilitaire dienst van een groot bedrijf werkte, werd het  thuis- en flexwerken geïntroduceerd. Dit kwam niet heel erg van de grond, we hadden toen ook nog niet de technische mogelijkheden die we nu hebben. Ook moesten mensen wennen aan het nieuwe werken. Door het Covid19 virus zijn we gedwongen om thuis en flexibeler te gaan werken.

Nieuwe werken, nieuwe normaal?
Vanmorgen hoorde ik op het nieuws dat het nieuwe werken door veel grote bedrijven wordt voorgezet. Dit houdt in dat ze willen dat mensen 2-3 dagen in de week thuis blijven werken. Een woordvoerster van de Rabobank gaf aan dat ze het niet normaal vindt dat iedereen op dezelfde tijd naar zijn werk en weer naar huis gaat en dat er zoveel mensen bij elkaar in een gebouw werken.

Huisvestingskosten
Kostentechnisch kan ik het me voorstellen dat grote bedrijven het thuiswerken nu nog meer gaan stimuleren. Als een groot bedrijf een groot gebouw heeft waar normaal 5000 mensen werken en deze mensen gaan 2-3 dagen per week thuis werken, scheelt dat een hoop in de vaste kosten. In het gebouw waar normaal 5000 mensen werken, moeten ze dus ook 5000 werkplekken beschikbaar stellen. Ze hebben een groot restaurant nodig om te kunnen lunchen, vergader- en overlegmogelijkheden, concentratiewerkplekken etc. Dus een groot pand, met veel faciliteiten en vaste kosten. Als de mensen nu een deel van de week thuis werken, kan de huisvesting en wat daar omheen zit veel kleiner worden. De IT-kosten zullen wat hoger worden, maar zullen niet in verhouding staan met de kosten voor huisvesting.

Daarnaast hebben veel kantoorgebouwen een centraal luchtventilatiesysteem, waardoor er geen ramen open kunnen. Ik heb veel gewerkt bij bedrijven die zo’n systeem hadden en ik had last van de droge lucht. En als er een aantal collega’s wat verkouden en grieperig was, kregen veel andere collega’s dit ook. Het aanpassen van de technische installaties van een gebouw is ook een grote kostenpost.  

Gemis van sociale contacten
Van veel mensen die nu thuiswerken hoor ik dat ze de persoonlijke contacten met hun collega’s missen. Het even naar elkaar toe lopen om iets te vragen. De gesprekken bij de koffiemachine zijn vaak belangrijk, omdat je dan er achterkomt waar andere collega’s (waar je niet direct mee werkt) mee bezig zijn. Vaak blijkt dat je elkaar wellicht kunt helpen en ondersteunen. Of als je met iemand praat van een andere afdeling, hij een hele nieuwe kijk kan geven waar je zelf nooit aan hebt gedacht.

Privé en werk gescheiden
Ik heb altijd gezegd dat ik alles tegelijk kan en dat was, toen ik in mijn twintiger jaren was, ook zo. Maar naarmate ik ouder word, merk ik dat het beter is om niet alles tegelijk te doen en eerst het één af te maken voordat ik doorga naar het andere. Als zelfstandig ondernemer heb ik een hele tijd gewerkt vanuit huis en nu ik een kantoor buitenshuis heb, merk ik hoe fijn het is om werk te kunnen scheiden van privé. Ik heb een eigen kantoor op Landgoed Plattenberg, waar ik regelmatig mede-ondernemers spreek die daar ook gevestigd zijn. Ik heb een kantoor waar de ramen open kunnen en ik heerlijk kan genieten van de frisse buitenlucht. Bovendien heb ik een team om me heen (zie mijn vorige blog) waar ik mee kan sparren.

Thuis is nu thuis, daar kan ik ontspannen, en kantoor is om te werken. Ik word thuis niet elke keer geconfronteerd met mijn werk. Uiteraard sla ik thuis nog wel eens mijn laptop open, maar dat is dan een bewuste keuze. Ik merk ook dat ik me beter kan concentreren en focussen als ik op kantoor ben, ik zie namelijk niet de klusjes die thuis nog moeten gebeuren.

Sociale wezens
Wij mensen zijn sociale wezens, we hebben contacten nodig met anderen om ons te kunnen ontwikkelen en te kunnen groeien. We hebben het nodig om elkaar aan te kunnen raken. Waarschijnlijk moeten we nog een wat langere tijd de 1,5 meter regel in acht nemen en het is belangrijk om de kwetsbare groep te beschermen en dat we met respect met elkaar kunnen blijven omgaan en ons kunnen blijven ontwikkelen. Ik hoop dat na die tijd met het ‘nieuwe normaal’ en het eventuele ‘nieuwe werken’ niet voorbij gaan aan het sociale aspect dat we zo nodig hebben als mens.

In mijn volgende blog zal ik vertellen hoe je als je thuis werkt je werkplek energetisch kunt optimaliseren. Voor nu geniet van de vakantie en de heerlijke zomer.

0 thoughts on “Het nieuwe werken”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: