Het geluk ligt op straat in Thailand

Het siddert van de hitte in de straten van Thailand. Samen met mijn lief, inmiddels verloofde, loop ik op een druk en heel smal trottoirtje. Het is genieten. Er valt altijd wel iets bijzonders te zien waarover ik mij kan verwonderen, klein of groot. Of situaties waar ik plotseling middenin sta en geen toeschouwer meer blijk te zijn. Reizen is onvoorspelbaar en maakt gebruik van al je zintuigen. 

Het is een gek, maar ook leuk gevoel 
Met mijn rechtervoet loop ik op de straat vlak naast de stoeprand, mijn linkervoet loopt nog op de stoeprand. Het is een gek, maar ook een leuk gevoel. De ene keer ben ik groot en dan weer klein ten opzichte van de mensen die wel hun plek hebben bemachtigd op het trottoir aan mijn linkerhand. Er is een soort marktje uitgestald. Nou ja markt, wanneer ik beter kijk, zie ik dat sommige mensen gewoon een soort tafel op hun buik hebben hangen met een touw om hun nek. Maar ik zie ook een dame die met een plank half uit het raam hangt, met allemaal kleine kaartjes of bonnetjes uitgestald. De verkopers blijken trouwens allemaal bonnetjes te hebben. 

Het siddert van de ‘wat als…’ en de ‘stel dat…’
Het houdt mijn aandacht vast. Mijn gehobbel neemt af totdat ik stilsta met mijn been op de stoep, dan heb ik meer overzicht. Nu zie ik het, het is de loterij. In allerlei soorten, maten en kleuren. Vandaar dat het zo druk is op de stoep. Iedereen hoopt het winnende lot te bemachtigen, maar waar is het winnende lot? Eerst wordt de keuze gemaakt bij welke verkoper het geluk ligt. Het is niet alleen de sidderende hitte die ik voel, maar het siddert ook van de hoopvolle spanning. Het siddert van de ‘wat als…’ en de ‘stel dat…’. Sidderende dromen die misschien wel uit gaan komen, het geluk verstopt in dat ene papiertje. Het papiertje dat vleugels geeft aan je dromen, de deur naar een ander leven…Wat heerlijk hier op deze stoep, ik geniet. 

Het is zo spannend en alles beslissend
Het is wonderlijk om te zien hoe het papiertje eruit gevist wordt, soms grijpt iemand resoluut het ‘winnende’ lot of noemt een nummer. Een ander twijfelt en vist aarzelend een papiertje eruit om op het laatste moment toch nog te wisselen. Ohhh het is zo spannend en alles beslissend. Dat zie ik en voel ik in mijn lijf, zo dichtbij sta ik. 

Met zijn geluk op zijn arm
Mijn oog valt op een man met een kindje op zijn arm. Het is duidelijk een serieuze aangelegenheid. Met zijn geluk op zijn arm, kijkt hij naar alle verkopers en weer naar het gezicht van zijn kind. Wat zoet, denk ik nog, hij houdt zijn schatje goed in de gaten. Klopt, dat doet hij ook, maar wel om een andere reden, zo blijkt. Het is een man met een plan en je kan zien dat zijn gezicht steeds meer gaat stralen, hij weet zeker dat hij een winnend plan heeft. Het tafereel van vader en kind boeit mij. Schaamteloos blijf ik kijken wat er gaat gebeuren. Zou het? Echt?  

Zijn geluk pakt het geluk van de wereld
De man met het bord op zijn buik tilt het bord desgevraagd steeds wat hoger. De blije vader met de baby slaat een arm over het ruggetje en buigt zich naar voren terwijl hij zoete woordjes lijkt te fluisteren in het oor van de baby. En dan gebeurt het: zijn geluk pakt het geluk van de wereld. Tenminste dat hopen wij, de lotlozen, allemaal.

“Lucky”
Oh wat een grijns verschijnt er op zijn gezicht, onbetaalbaar om zoveel geluk te zien om een papiertje dat misschien wel het portaal is van zijn dromen. Hij draait zich om, we kijken elkaar recht in de ogen. Het kijkt alsof hij zich betrapt voelt. Mijn lief vraagt of hij zijn kind echt heeft laten kiezen. “Lucky” zegt hij met een grijns van oor tot oor. Hij straalt zijn blijdschap uit. Zo mooi. Ik kan het niet laten en vraag of ik een foto van hen mag maken.  

Dromen waar ik even aan geproefd heb
Vandaag zie ik de foto van de vader en zijn geluk. Het bracht mij even terug naar mijn dromen, waar ik even aan geproefd heb voordat corona ons terug naar huis floot. Geen straf om terug te zijn, gewoon anders dan gedacht. De dromen proeven naar meer, die tijd komt nog wel. Reizen maakt flexibel… 

0 thoughts on “Het geluk ligt op straat in Thailand”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: