Het geheime recept van groen in je huis en kantoor

Ik krijg altijd een heerlijk rustig gevoel als ik veel groen om me heen heb. Het is ook bewezen dat je rustiger wordt als je in de natuur verblijft en dat je stresslevel, je bloeddruk en cortisolgehalte naar beneden gaan. Als je je omringt met planten in huis of op kantoor, geeft dit een positieve sfeer. Je wordt blijer, je concentratie gaat omhoog en je wordt productiever. Het is ook aangetoond, dat als mensen ziek zijn en ze omringen zich met planten en bloemen, dat ze sneller genezen.

Zuurstof gevend en luchtzuiverend
Echte planten geven ons zuurstof en ze zuiveren de lucht van chemicaliën en toxische luchtdeeltjes. Ook hebben planten een vochtregulerende werking in je ruimte. Als in de winter de verwarming aanstaat is het vaak te droog in huis of kantoor; vooral de hortensia staat hierom bekend.

Wat de kleur groen doet met je
Mocht je gestrest zijn of je bent even je focus kwijt, staar dan een paar minuten naar een plant die je mooi vindt en je wordt rustiger, je krijgt je concentratie weer terug. De kleur groen van de planten heeft een heilzame werking. Groen is een positieve kleur en het geeft rust, balans, harmonie, vertrouwen, evenwicht, veiligheid en een goed gevoel. Vooral in een slaapkamer is de kleur groen een goede kleur om te gebruiken.

Verzorging en aankoopadvies
Je hoeft niet je hele kantoor of huis vol te zetten met planten en je hoeft ook geen groene vingers te hebben. Een paar praktische tips:

  • Kies voor één of twee grote planten in een mooie pot, in plaats van veel kleine planten.
  • Er zijn vele mooie systemen op de markt die je kunnen helpen met het water geven, zoals hydrocultuur, potten die een ingebouwd watergeefsysteem hebben, of leuke glazen watergeefsystemen die je in de aarde stopt.
  • Ook zijn er bedrijven die de planten kunnen leveren en deze voor je verzorgen.
  • Voordat je een plant aanschaft, kijk of het een zonnige of een schaduwrijke plek is en kies de plant die op deze plek floreert.
  • Je kunt een plant uitzoeken bij een bloemist en tuincentrum, maar tegenwoordig zijn er ook plantenasiels waar ze planten opknappen en deze weer ter adoptie aanbieden. Ook doneren mensen planten die het bij hen niet goed doen.

4 Makkelijke planten
Wat zijn nou ‘makkelijke’ planten die echt een goede aanvulling zijn in je huis of kantoor?

  1. Aloë Vera, deze heeft weinig verzorging nodig en helpt om de lucht te zuiveren. De Aloë Vera is een plant die goed kan aangeven wanneer de lucht sterk verontreinigd is, dan krijgen de bladeren bruine vlekken en uiteindelijk zal de plant doodgaan. Hij staat graag op een zonnige plek. Het sap van de Aloë Vera wordt ook veel gebruikt in de cosmetica en tegen zonnebrand.
  2. Sansevieria (vrouwentong) is een goede luchtzuiveraar vooral in de nacht. Dit is een geschikte plant om in je slaapkamer te zetten. Hij heeft ook weinig water nodig. Let wel op: deze plant is giftig voor mens en dier. En hij staat graag op een schaduwrijke plek
  3. De klimop staat op de eerste plaats als het gaat om lucht zuiveren. Hij haalt niet alleen toxische luchtdeeltjes uit de lucht, maar ook dierenuitwerpselen en allergieën. Ook dit is een geschikte plant voor in de slaapkamer; je schijnt echt beter te slapen door de klimop. De klimop heeft geregeld water nodig en houdt van een schaduwrijke plek. Let wel op: de bladeren zijn giftig voor kinderen en dieren.
  4. Lepelplant, dit is een plant die graag op een schaduwrijke plek staat. Heel makkelijk met water geven, de bladeren gaan hangen als hij weer water nodig heeft. De lepelplant is een van de weinige planten die naast andere toxische luchtdeeltjes ook ammonia uit de lucht zuivert. Bovendien geeft de lepelplant mooie witte bloemen. Deze plant is bijna niet kapot te krijgen.

Verzorg je planten goed, haal de dode bladeren eruit. En als een plant echt dood is, verwijder ‘m dan zo snel mogelijk, want dode planten en bloemen verstoren de energie.

Echt geen groene vingers, wat dan?
Heb je echt geen groene vingers, dan heb je tegenwoordig ook hele mooie zijdeplanten (kunstplanten dus). De extra waarde van zuurstof, luchtzuivering en vochtregulering geven deze zijdeplanten niet, maar ze dragen wel bij aan een betere werksfeer en de positieve werking van de kleur groen. Investeer in mooie zijdeplanten, die zijn bijna niet van echte te onderscheiden en ze gaan lang mee. Ook een aantal mooie natuurfoto’s of fotobehang dragen bij aan een betere leef- en werkomgeving.

Wil je advies over een betere werksfeer op je kantoor? Neem dan contact met me op: www.fengshui-winkel.nl

4 thoughts on “Het geheime recept van groen in je huis en kantoor”
  1. Ik merk dat een groene omgeving mij ook rust geeft. Nu we onze tuin hebben aangepakt, is ons woongenot erop vooruit gegaan. In huis heb ik ook wat planten staan die de sfeer een stuk gezelliger maken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: