Het effect van het dragen van zwarte kleding

Al jaren ken ik haar zo, zoals ze is! Een bezige bij, met grootste idealen, mooie studies en een rijk leven. Van de buitenkant lijkt alles perfect en in control. Een liefdevolle vrouw die haar zwarte kleding zo veilig vindt. Het is voor haar vooral het gemak, het kleedt zo mooi af, simpel, altijd goed en zo weet ik er nog wel wat op te noemen. Jammer, want ze verbleekt werkelijk in al het zwart…

Zij is een krachtige vrouw, met een sterke wil maakt ze waardig af waar ze aan begint. Zelf weet ze ergens wel dat er nog meer potentieel in haar zit, maar op de een of andere manier komt het tot op heden niet tot uiting. Het mysterieuze, het inmiddels opgebouwde muurtje is wel erg fijn om haar heen.

Zwart is chic
Natuurlijk, het klopt; zwart is een fijne kleur voor veel vrouwen. Het staat super chic, het straalt een bepaalde klasse uit. Zeker in combinatie met opvallende, schitterende accessoires. Als je uitgaat, matcht zwart perfect met een hoge pump. Denk aan ‘the little black dress’. Ook style icoon Coco Chanel heeft een grote bijdrage geleverd aan de keuze voor zwarte kleding voor vrouwen in het modebeeld.

Zwart is veilig
Anno 2020 is zwart voor veel dames nog steeds een geliefde kleur die vooral voor het gemak en afkleden gedragen wordt. De jeugd, ook een zeer grote groep die hier bewust voor kiest, wil vooral niet kwetsbaar zijn, niet opvallen.

Wat zijn de nadelen van zwart?
Naast al deze fijne kwaliteiten wil ik je ook graag informeren dat zwart – wanneer je het veelvuldig draagt – ook nadelige eigenschappen heeft. Als jij ervoor kiest om heel vaak zwart te dragen, dan voel je je toch vaak wat onbegrepen, soms gewoon niet gezien, of buitengesloten. Heeft je partner weer zonder overleg van alles geregeld? Valt het je steeds vaker op dat je je eenzaam voelt, zelfs in gezelschap? En vraag je je af hoe het komt dat het leven allemaal zo doelloos lijkt?

Muurtje om je heen
Onopgemerkt sta je wat aan de zijkant van het leven en sluipen sombere gedachtes met regelmaat in jouw hoofd. Veel zwart kan mogelijk tot isolatie leiden en je hebt moeite om dit te doorbreken. Je verwerpt goede adviezen en inmenging van anderen, zodat het ook moeilijk voor jouw vrienden en geliefden is. Hoe goed bedoeld ook, het muurtje is te sterk en voelt toch fijn om de controle te behouden. 

De uitdaging met een kleurconsult
Ik nodig je graag uit voor een kleurconsult. Om inzicht te krijgen in hoe vaak of hoeveel jij zwart draagt. Om vervolgens daarmee wat ruimte te creëren. Tijdens een kleurconsult geef jij mij een beeld van welke kleuren jij tot nu toe in je leven hebt gedragen. Wanneer droeg je nog rood, of roze? Wanneer ongeveer droeg jij dat leuke jasje in die vrolijke kleur geel? Kortom, we kijken samen waar jouw voorkeur en liefde is ontstaan voor zwart. Door op deze wijze inzicht te krijgen kunnen we 1 of 2 helpende kleuren uitkiezen. Deze gaan jou helpen om heel voorzichtig wat kleur in je kledingkeuze te brengen, dit is al mogelijk met een sjaal of fijn katoenen shirt dat onder je zwarte kleding past.

Kleurcoaching
Bij kleurcoaching is het belangrijk om te voelen wat de kleur voor jou betekent, soms vind je het voor de ander wel mooi, maar niet bij jou. We doen niets waar je zelf niet achter staat, wat we wel doen is ruimte maken voor een positieve verandering. Dat het sombere gevoel wat minder aanwezig mag zijn, dat de subtiele kleuren (door jou gekozen) de aandacht krijgen, waar ook om jou heen. Zodat jij zelf kan ervaren hoe het voelt om deze kleurkennis te leren en toe te passen.

Met kleur volgt verandering
Nog fijner, wist je dat als jij verandert, dat je omgeving, je gezin, je werk, jouw relaties mee veranderen? Alles komt eerst in beweging en steeds meer in balans. Hoe geweldig is het dat je emotioneel stabieler bent, je creativiteit nog meer uit en echt voelt dat je weer lekker in je lijf zit?

Kompas in kleur
Herken jij hierin jezelf en draag je héél veel zwart? Zou je het liefst willen weten waarom en hoe jij dit en je gevoel kan beïnvloeden? Met Kompas in kleur besluit jij dat het lichter mag.

15 thoughts on “Het effect van het dragen van zwarte kleding”
 1. Verbleekt door het zwart en niet gezien (willen) worden.. ik ben even stil. Herkenning. Ik ben bezig met de voorzichtige schreden op het kleurrijke pad van het leven. Steeds regelmatiger bewust op zoek naar die ene kleur die ik op dat moment nodig heb om een bepaalde beweging/verandering te ondersteunen. Ook in jouw fijne winkel ben ik al een paar keer weggegaan met de kleuren die ik nodig had en die kleur geven aan mijn levenspad. Fijne blog om weer bevestigd te zien wat kleuren met je kunnen doen.

 2. Jellie, wat een intense en waardevolle reactie van jou. Kleuren zijn er altijd en overal. Wat het met ons doet, in ons lijf, in ons brein staat nog in de kinderschoenen. Geweldig hoe jij de kleurkeuze al toepast, een ondersteuning bij verandering in jouw proces. Fijn dat inmocasa de helpende kleuren in de collectie heeft zodat we elkaar versterken. Xx

  1. Monique weer prachtig geschreven en wat fijn dat er zoveel dames zijn in deze tijd die daar veel herkenning in zien en wat goed dat jij ze daarin kan steunen !

  1. Heel herkenbaar! Wordt tijd voor meer kleur. Hoop dat je geniet in Spanje. November of december (als er weer wat geld is) mijzelf een dag in je winkel cadeau doen! Liefs!

 3. Monique weer prachtig geschreven en wat fijn dat er zoveel dames zijn in deze tijd die daar veel herkenning in zien en wat goed dat jij ze daarin kan steunen !

 4. Jeee Monique je hebt de smaak goed te pakken !! Trots op jou dat er alweer een prachtige blog bij staat , zwart …. ik herken hier ook weer opnieuw een stukje van mezelf … hoe fijn is het dat ik nu steeds meer ga beseffen dat kleuren zoveel meer kunnen betekenen , op welke manier je ze kunt combineren , enz.
  Dankzij jou sessies bij inmocasa , bij jou thuis en tenslotte nog 1 doorbraak sessie bij mijn huisje ♡
  Nu heb ik een aardige stapel ZWART al heel lang niet meer gedragen maar hiervoor in de plaats , vele kleuren omarmd zoaks roos, roze, geel oranje en in mijn beleving, een gelukkiger en blijer leven!!
  Liefs Miranda xx

 5. Hoe bijzonder lieve zus, een reis van ontdekking, verwarring, weerstand, zachtheid, openheid, blijheid. Wat een stappen heb jij gemaakt, doorkleur kennis heb jezelf deuren open gemaakt. Nu heb je ruimte om verder te groeien en dat is precies wat je doet en dat voelt zo veel beter. Trots op jou met je gele trui xx

 6. Mooie blog en deze spreekt mij aan omdat ik ook kleurencoaching gedaan heb. Geweldige periode en een mooie eye opener. Ik ben er nog altijd dankbaar om. Zwart ik vind het een dramatische kleur, kan het eigenlijk geen kleur noemen. Een zwarte broek gaat er nog wel mee door maar bovenkleding zwart is not doen voor mij. Als ik iemand helemaal in het zwart zie, dat vind ik verschrikkelijk en denk meteen wat hebben zij te verbergen ? Maar toevalligerwijs zag ik gisteren een collega helemaal in het zwart en toen vond ik het bij haar juist heel krachtig. Dit is wat zij ook nodig heeft : veel kracht! Misschien dat daar mijn inzicht ineens anders was? Ik gun het haar van harte! Kleuren doen zoveel, een machtig mooi instrument om in te zetten en onbewust zijn werk te laten doen, geweldig!

  1. Dank voor jouw reactie, Regine Maria, fijn dat je herkenning hebt ook met kleurcoaching, taal van binnenuit, precies wat een mooie wijze van ondersteuning en coaching. Draag jijzelf helemaal geen zwart meer op het hart en zichtbaar voor de ander?
   Als we alle kleuren in de afwisseling dragen dan zijn we heerlijk in balans, en soms is een kleur zo fijn omdat er behoefte aan is.. benieuwd hoe het voor je collega is, kracht nodig…soms zijn inzichten al fijn om in je kracht te komen.
   Hartelijke groet Monique

 7. Geheel gekleed in zwart jouw blog gelezen Monique. Daarna toch even in de spiegel gekeken :-).
  Heb nog wat tijd nodig om ook andere kleuren te omarmen denk ik maar voortaan trek ik toch wat minder vanzelfsprekend zwart aan. Dank je wel voor deze inzichten!

 8. Heidi, bedankt voor jouw eerlijke reactie, heerlijk in het vertrouwde zwart. Doe vooral wat goed voelt, wil jezelf graag verandering?
  Met een kleursessie krijg je inzicht en tools om dit proces ruimte te geven…Kleur kiezen en dragen is heel persoonlijk en het is iedere keer weer bijzonder de ontwikkeling/groei er van te zien.

  Op mijn website http://www.inmocasa.nl lees je er meer over xx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: