Hartenliederen tijdens een uitvaart

Al ruim 15 jaar zing ik samen met een gitarist bij bijzondere gelegenheden. Als ritueelbegeleider en zangeres mocht ik meermaals op verzoek van een familie zowel voorgaan als zingen. Dat maakt altijd veel indruk. Het geeft een extra mooie dimensie aan het afscheid. Het is fijn dat ik deze combinatie kan bieden. Een trainer zei ooit: “Karins zang is van een ongepolijste schoonheid.” Dat vond ik een mooi compliment. Het gaat er voor mij niet zozeer om dat het perfect is, maar vooral dat het mensen raakt.

Ook zong ik bij het afscheid van mijn oma, mijn vader, mijn oom, familie van collega’s en voor mensen die al eerder van mijn stem genoten. Livemuziek maakt een uitvaart zeer speciaal. Of het nou door een professional is of door een kleinkind, ander familielid of een vriendin. 

Het Avé Maria met pianobegeleiding
Met veel warmte en genegenheid denk ik terug aan een bijzondere vrouw – Ans – die mij ooit tijdens een afscheid begeleidde op de piano en bij wiens afscheid ik zong. Ruim voordat de afscheidsdienst in het crematorium begon, hadden wij, de muzikanten, ons geïnstalleerd. John Jacobs, mijn vaste gitarist zat klaar, evenals Ans. Die dag vond het afscheid plaats van een man, een nog jonge vader, die onverwachts was overleden. De verslagenheid en het verdriet waren groot. 

De uitvaartleider verwelkomde alle aanwezigen en de dienst begon. Na het aansteken van kaarsen liep ik naar de piano, waarachter Ans al had plaatsgenomen. Voor de verandering zong ik op verzoek van de familie het Avé Maria met pianobegeleiding. Ik vond dat best spannend, want het is geen makkelijk lied om te zingen en ik ben niet klassiek geschoold. Wel heb ik in mijn leven veel gezongen in allerlei samenstellingen en volgde ik zanglessen. Toen Ans begon te spelen viel echter alles weg en zong ik vol overgave. De stilte die daarna viel, was vol gevoel. 

Een bijzondere muzikale vrouw
Op zoek naar iemand die mij bij het Avé Maria op de piano kon begeleiden, leerde ik Ans kennen. Een charmante muzikale, mooie lieve dame van 90 jaar met van die twinkeloogjes. Al jaren speelde zij op de piano bij de wekelijkse bejaardengym in het woonzorgcentrum. Wij repeteerden een paar keer samen tot wederzijds genoegen. Sinds ons gezamenlijke optreden bij de afscheidsdienst hadden wij af en toe contact. 

Een aantal jaren later verhuisde Ans naar een kamer in het woonzorgcentrum. Daar verzorgen John en ik de muzikale omlijsting bij de jaarlijkse herdenkingsvieringen voor alle overleden bewoners. Onze samenwerking met de geestelijk verzorger is altijd prettig. In overleg stemmen we onze liederen af op het thema van de dienst. Menig traantje wordt weggepinkt tijdens onze muziek. Of zoals iemand na afloop zei: “De lichtheid in de stem van Karin maakte dat de herdenkingsviering niet ‘zwaar’ werd, tegelijk met onze tranen ging de zon weer stralen.” Ans was er altijd bij aanwezig om te genieten van onze muziek en even een praatje te maken.  

Zingen als passend eerbetoon
Zij overleed op bijna 98-jarige leeftijd in januari 2020, net voordat de coronapandemie uitbrak. Wat was haar dochter daar achteraf gezien blij mee, want haar moeder hield zo van gezelligheid. Voor alle bewoners werd in het woonzorgcentrum een informele viering georganiseerd om afscheid van Ans te nemen. John en ik werden gevraagd een paar liederen te spelen. Dat deden we natuurlijk heel graag. Passend bij Ans zong ik het lied ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij en ‘We’ll meet again’ van Vera Lynn. 

Zingen bij herdenkingen
Van harte hoop ik dat de herdenkingsvieringen dit najaar wel weer kunnen doorgaan. Het is waardevol om met elkaar samen te komen en de mensen te gedenken die het afgelopen jaar zijn overleden. Maar de stoel van Ans zal dit jaar leeg blijven. Ik zal haar missen, deze markante, muzikale vrouw. Voor mij een voorbeeld van hoe je op een goede manier oud mag worden. Ik vermoed dat de muziek haar daarbij zeker geholpen heeft. Want zingen doet veel mensen goed. 

Livemuziek bij bijzondere en intieme gelegenheden
Ben je op zoek naar live muziek bij bijzondere en intieme gelegenheden? Een goed gekozen muziekstuk zegt vaak zoveel meer dan woorden. Als zangeres verzorg ik met liefde samen met een gitarist de muzikale omlijsting. Op mijn website www.hartenlied.nl vind je meer informatie en een impressie met beeld en geluid. Je kunt mij bellen op tel. 06-290780456 of via mail: karin@levenswending.nl.

0 thoughts on “Hartenliederen tijdens een uitvaart”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: