Gebruik jij kleuren voor jouw creativiteit of voor communicatie?

Als kind hield ik van eindeloos kleuren, zelfgemaakte tekeningen of mooie kleurboeken, het vrije gevoel. Dat was vooral lekker rustig voor het gezin waarin ik opgroeide; kleine Monique gaf je gewoon kleurtjes met papier.

Heerlijk als ik een nieuw kleurboek had gekregen en zelf mocht kiezen waar ik in het boek begon. Een nieuwe vrolijke prent om met opperste concentratie op mijn allerbest in te kleuren. Mijn grote voorbeeld was daarin mijn zus. Zes jaar ouder, zij tekende zelf de mooiste creaties uit een bepaalde flow: bloemen, gezichten en een soort verbindingen met de natuur. 

Wat fijn als je met kleuren creatief mag en kan zijn, dat er ruimte voor was in je jeugd. Maar wat nou als dat bij jou niet zo was, dat er géén tijd voor was, je moest al vroeg serieus zijn en meehelpen in het huishouden of na school je huiswerk leren. En na het behalen van je diploma meteen aan een baan; werken om bij te dragen aan de financiën van het gezin.

Nu, na jaren hard werken, zorgen voor je gezin, altijd op tijd zijn en onder hoge werkdruk, knapt er iets bij je. Moe en futloos plof je ’s avonds voor de televisie en besef je dat het leven aan je voorbij vliegt. Je hebt net je vijftigste verjaardag gevierd en zit met levensvragen: ‘Is het werk wat ik doe nog wel passend voor mij? Waarom beloof ik steeds te gaan sporten en komt er niets van? Zal ik mij laten omscholen, zodat ik misschien een andere baan kan krijgen? Maak ik wel genoeg tijd vrij voor mijzelf? Ik zou wel een andere taal willen leren. Wat mankeer ik eigenlijk, ik ben zo vaak uitgeput? Zou het de overgang zijn?’

Hoe een kleursessie jou kan helpen
Kleuren hebben een betekenis; in de marketing, in je voeding. in de media, in je kleding, de natuur. In alles, kleur is er altijd, kijk om je heen. In je kledingkast hangen de door jou gekozen kledingstukken in diverse kleuren. Meestal draag je niet alles, je wisselt ook voor je werk, of voor een gelegenheid, want iedere dag is anders en zo ook je stemming. Soms wil je even wat voor het gemak. Zo draag je over het jaar genomen jouw favoriete items in jouw kleuren.

Door een vragenlijst, een eerste consult, krijg je inzicht in jouw kleurgebruik. Stel  je eens voor dat jij echt een andere baan wilt en weet niet waar te beginnen. Dan kan je met het inzicht de kleuren gaan toepassen. Je kiest zelf de helpende kleuren uit, maar ik ondersteun jou door de kleuren en hun betekenissen uit te leggen.

Een overdosis van een bepaalde kleur
Kleuren hebben veel positieve eigenschappen. Als je maar een aantal kleuren heel vaak draagt, dan is er een overdosis van deze kleur. De kleuren communiceren voor jou naar je omgeving én naar jezelf. Stel dat jij heel veel zwart draagt, wat denk je dat het voor jou betekent? Of misschien draag je heel veel rood, wat doet het voor jou of voor je omgeving?

Bewustwording van kleur en haar betekenis
Met veel dames heb ik nu kleurensessies gedaan. Bij aanvang zijn ze wat sceptisch, logisch het is een nieuwe wijze van coaching en hoe kan kleur nou helpend zijn? De kleuren communiceren met je hart. En weet je, kleur reist sneller dan het licht, zodoende heeft het invloed op jezelf, maar ook op de ander. Met de bewustwording van de helpende kleuren, kies je méér voor jezelf, maak je nieuwe keuzes, besef je dat kleur een taal is en gebruik je jouw kleding en kleurkeuze om te communiceren met jouw omgeving.  

Ben je toe aan antwoorden op jouw levensvragen? Wil je nu in 2020 echt een goede start maken? Mail mij voor een eerste consult, zodat we samen naar jouw kleurkeuze kijken en ook jij kiest wat helpend is voor jouw persoonlijke doelen. Mail naar: contact.inmocasa@gmail.com

8 thoughts on “Gebruik jij kleuren voor jouw creativiteit of voor communicatie?”
    1. Monique dat heb je weer prachtig geschreven! Ik zie het helemaal voor me , jij als kleine meid met rode wangetjes je pretogen n en grote glimlach, voor jou ligt een glimmende doos met mooie kleurpotloden alles netjes op volgorde en alle punten mooi geslepen hihi perfectie ten top ! Netals je nieuwe opleiding die nu is afgerond, lieve coach je bent geweldig en opnieuw weer een geweldige blog geschreven vanuit je hart en realiteit.

      1. Ja Monique inderdaad was je vroeger al met kleur bezig mooi om te lezen over je jeugd en dat ik daar bij bent geweest zo fijn! en je zusje. was je grote voorbeeld en ze maakt nog steeds de mooiste kleurrijke schilderstukken ja ik heb twee prachtige kleurrijke dochters!

  1. Wat heb je dat weer prachtig geschreven Mo. Coachen met kleur is zo anders dan anders, maar het is zo doeltreffend. Kleur is overal om ons heen en heel bepalend voor stemming, gevoel, je hart, je energie…… Dat heb je meer dan eens heel goed naar boven weten te halen.

  2. Mooi Moniek! Ik hoor jouw stem terwijl ik het lees. Fijn! Kleur blijft magisch! Begrijp ik het goed dat je nu ook je examen er op hebt zitten?

  3. Ja Monique inderdaad was je vroeger al met kleur bezig mooi om te lezen over je jeugd en dat ik daar bij bent geweest zo fijn! en je zusje. was je grote voorbeeld en ze maakt nog steeds de mooiste kleurrijke schilderstukken ja ik heb twee prachtige kleurrijke dochters!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: