Feestvieren gaat vaak volgens het ritme van de maan

Alle grote geloven op de wereld volgen de maan en haar cyclus. Zo verspringen de feest- en hoogtijdagen met het ritme van de maan door het jaar heen. Waardoor ze elk jaar net anders vallen. Hier en daar is er een uitzondering, zoals op 31 oktober; Halloween, de avond voor Allerheiligen en de dag daarna Allerzielen. Dit is altijd op dezelfde datum (1 en 2 november). Net zoals met veel andere feesten is ook dit feest met de tijd meegegaan en heeft het een geleidelijke remake meegemaakt. 

Allerheiligen
Allerheiligen is een verchristelijkte viering van het oud- en nieuwjaarsfeest van de Kelten. Met dit Keltische feest werd er afscheid genomen van het oude en een nieuw begin gemaakt. Allerheiligen was voor de Kelten het moment om te delen met levenden en niet meer levende zielen. Er werd dan ook een bord extra bij gedekt om met een overleden iemand te delen en deze welkom te heten aan tafel. Ook was het gebruikelijk te delen met mensen die het minder hebben. Iets wat later ook met Allerzielen gebruikelijk werd.

Allerzielen
Op Allerzielen, 2 november, staan we stil bij iedereen die net is overleden en nog niet helemaal is vertrokken van de aarde. Traditioneel een moment in het jaar dat de sluier, oftewel de grens tussen de wereld van de levenden en de overledenen, dunner was dan op andere dagen. Wat suggereert dat je gemakkelijker contact zou kunnen maken.

Halloween en Samhain
Op de avond voor het nieuwe jaar – Halloween, oftewel All Hallows Eve – namen de Kelten de tijd om gezamenlijk te vieren dat de oogst binnen was. Samhain was het moment dat het nieuwe jaar aanbrak.

De nieuwe maan in Schorpioen
Juist dit feest, dat nu niet meer het ritme van de maan volgt, was voor de Kelten erg belangrijk. Het werd elk jaar vastgesteld aan de hand van de stand van de maan. Als er een nieuwe maan was in Schorpioen kon het nieuwe jaar beginnen. De dag begon ook pas na zonsondergang, zoals alle dagen van de Kelten.

De mens volgt het ritme van de maan
Zo volgt de mens al eeuwen de loop en het ritme van de maan. Om te vieren, herdenken en te laten groeien. De maan loopt altijd met ons mee en is er altijd, zelfs als we haar niet zien. Ze staat dichtbij de aarde en laat zien wat de zon aan haar doorgeeft. Ze heeft veel invloed hier op aarde.

Water, dieren en mensen reageren op de maan
Water reageert op de loop die ze heeft en gedraagt zich meestal een stuk wilder als de maan dichterbij de aarde komt. Met name op zee en aan de kust is dit merkbaar. Dieren reageren op de maan en haar aantrekkingskracht, maar ook wijzelf zijn onderhevig aan de invloed van de maan. Ons lichaam dat voor 70 procent uit water bestaat, deint als het ware mee met de maan. 

Voelen volgens het ritme van de maan
Vandaar dat we gevoelsmatig vaak op de verschillende maanfases reageren, door meer naar buiten gericht te zijn of juist naar binnen te keren. En dit jaar is een goed moment om met Halloween, 31 oktober, afscheid te nemen van wat we niet meer willen. De maan is nu vol. Eens in de 19 jaar valt de volle maan op Halloween. Dit is altijd een goed moment om afscheid te nemen van wat er niet meer gewenst is. Dit jaar is er zelfs een blauwe maan. Die niet blauw is van kleur, maar waar de tweede volle maan in een maand mee wordt bedoeld.

Ik vier Samhain 
Halloween is populairder aan het worden; steeds meer kinderen die langs de deuren gaan om verkleed wat snoepgoed rijker weer huiswaarts te keren. Terwijl Allerheiligen, Allerzielen steeds minder gevierd lijken te worden en minder mensen weten wat er dan ook alweer gevierd werd. 

Ik vier al jaren Samhain in het klein. Door te herdenken wie er niet meer is, gezamenlijk iets leuks te doen en een bordje bij te dekken voor geliefden die er niet meer zijn. Ook verbrand ik afval en doe iets voor iemand die het minder heeft of wat extra hulp kan gebruiken.

Vier jij een feest deze dagen? Laat het weten ik hoor het graag.

2 thoughts on “Feestvieren gaat vaak volgens het ritme van de maan”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: