Een sprintje trekken in oktober

Wat is oktober toch altijd een bijzondere maand. Het heeft iets speciaals, doordat de natuur zo verandert en de overgang van warm naar koud zo voelbaar is. Iedere dag is het weer kijken wat het weer doet; nog net geen tijd voor je winterjas, maar je slippertjes heb je al opgeborgen. Daarom vind ik oktober altijd een inspirerend schrijfonderwerp. Doe je mee?

Bij iedereen komt er wel iets bovendrijven als je inzoomt op oktober; wat deze maand voor jou betekent. Herinneringen, associaties, verlangens, mijmeringen, plannen… Het kan van alles zijn. Nu is het wel de kunst om de associatie met corona, Covid-19, lockdown te negeren. Denk terug aan de voorgaande oktobers of denk aan je kindertijd. Wat schiet jou als eerste te binnen? Daar ga je namelijk een sprintje over schrijven.

Een sprintje schrijven
Met een sprintje schrijven bedoel ik dat je pen en papier pakt, het onderwerp ‘oktober’ bovenaan je blaadje schrijft en de timer op 10 minuten instelt. Of je begint met de zin: De maand oktober betekent voor mij…. En dan schrijf je achter elkaar door, het eerste wat in je opkomt. Je pen staat niet stil. 10 Minuten lang. Pas als de timer tringelt, leg jij je pen neer.

Hardop voorlezen
Vervolgens lees je hardop voor (echt doen!) wat je zojuist hebt opgeschreven. Weet je waarom? Je hoort dan namelijk dat je geraakt wordt door deze reflectieve schrijfoefening. De woorden komen rechtstreeks uit je hart en je herinnering. Je hebt geschreven van binnen naar buiten. En dat is zo mooi. Met het hardop voorlezen hoor je ook goed welke zinnen al lekker lopen en welke misschien nog wat stroef. Hierna kun je dus wat aanpassingen doen aan je tekst.

Metaforen
Maar de basis is er! Behalve een fijne schrijfervaring ben je al begonnen aan een blog. Zo makkelijk kan het gaan. En met dit onderwerp weet ik zeker dat het een prachtig metaforisch verhaal wordt. Want dat is wat oktober bij ons oproept, kijk maar naar de natuur en een metafoor is zo gemaakt. En juist die metaforische verhalen doen het zo goed! Er zitten dubbele betekenissen in en jouw lezers voelen zich aangesproken, ze denken dat je het speciaal voor hen hebt geschreven.

Voel je ‘m al? Succes met het schrijven van je oktobersprintje! En wil je meer leren en oefenen op het gebied van schrijven? Kijk dan welke training bij jou past: https://schrijfzin.com/schrijftrainingen/

2 thoughts on “Een sprintje trekken in oktober”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: