Een collega in de rouw, wat nu?

Een collega of werknemer die een dierbare verliest kan voor alle partijen nogal eens tot ongemakkelijke situaties leiden. Bijvoorbeeld: stuur je een kaartje of ga je langs? Rouw komt bijna altijd voort uit de privésituatie. Als werkgever ben je niet verantwoordelijk voor het privéleven van je werknemers. Maar een collega die een dierbare heeft verloren, neemt zijn verdriet en pijn mee naar het werk. Dit kan voor spanning, negatieve emoties en uitval zorgen als daar niet zorgvuldig mee wordt omgegaan.

Stuur in ieder geval een kaart of kort briefje, ook als je elkaar alleen maar gedag zegt en af en toe een praatje bij het koffieapparaat maakt. Het is voor de desbetreffende collega ontzettend fijn om te merken dat mensen meeleven. Houd ook contact als iemand langere tijd niet op het werk is, laat weten dat je aan hem/haar denkt. Als je langs wilt gaan, bel dan altijd even van tevoren of stuur een berichtje. Geef de ander de ruimte door te laten weten dat hij/zij altijd (ook al is het op het laatste moment) de afspraak af mag zeggen.

Weer aan het werk
In de meeste gevallen begint iemand na een aantal weken weer met werken. Zowel voor de werkgever als voor de betreffende collega is het van belang dat er voor die tijd besproken wordt wat zijn of haar wensen zijn met betrekking tot bijvoorbeeld werkzaamheden en werktijden. Plan een aantal overlegmomenten in, dan kunnen zowel de werkgever als de betreffende collega aangeven hoe het gaat en of het nodig is om gemaakte afspraken te wijzigen of bij te stellen.

Iedereen rouwt op een andere manier. Voor de een zal het werken een welkome afleiding zijn en voor de ander is het een zware opgave. De een wil na een paar dagen weer aan het werk en de ander moet er na een paar maanden nog niet aan denken. Het is belangrijk dat je als werkgever de vinger goed aan de pols houdt, ook als iemand inmiddels weer aan het werk is.

Maak geen aannames en houd het bespreekbaar
Vul nooit zelf in wat je denkt dat iemand nodig heeft. Laat dit de betreffende collega zelf aangeven. Ga er niet vanuit dat iemand altijd de behoefte heeft om erover te praten, maar ga er ook niet vanuit dat iemand er dan dus nooit over wil praten. Blijf contact houden en blijf vragen.

Het is van belang dat er van tevoren door de werkgever met de andere collega’s wordt besproken wat er is gebeurd en hoe zij met elkaar de rouwende collega kunnen steunen. Zorg erbijvoorbeeld voor dat er een collega als contactpersoon wordt aangesteld, die hem of haar in de gaten houdt. 

Hoe lang duurt een rouwperiode?
De lengte van een rouwperiode is nooit te voorspellen. Als iemand na een paar maanden of na een jaar nog steeds af en toe emotioneel reageert, denk of zegt dan niet te snel: “Het heeft nu wel lang genoeg geduurd.” Toon belangstelling en medeleven. Vraag ook na een halfjaar of een jaar nog eens hoe het gaat. Het wordt dan vaak moeilijker, omdat er na een tijdje minder aandacht is en het dan pas echt doordringt dat de overledene nooit meer terugkomt. Voor jou als werkgever of collega is er niets veranderd, maar voor de betrokken persoon is misschien wel bijna alles veranderd in zijn/haar leven.

Nop een paar tips

  • Blijf luisteren, ook als iemand voor de twintigste keer hetzelfde verhaal vertelt. Iemand doet dat niet voor niets. Elke keer opnieuw het verhaal vertellen over wat er is gebeurd, zorgt voor realisatie en uiteindelijk helpt het ook bij de acceptatie van het verlies.
  • Breng op maandagochtend eens een kopje koffie. Na een weekend kan het voor iemand extra moeilijk zijn om weer aan het werk te gaan en alle verhalen te moeten horen over de leuke en gezellige activiteiten die collega’s met hun familie hebben ondernomen.
  • Wees eerlijk. Als je het moeilijk vindt om erover te praten, geef dat dan aan. Dat is veel beter om te weten dan dat het lijkt alsof je niet geïnteresseerd bent.
  • Vraag je collega of hij/zij meegaat naar de vrijdagmiddagborrel en denk niet dat hij/zij er waarschijnlijk geen behoefte aan zal hebben.

Ben je werkgever en wil je graag meer weten over rouwbegeleiding op de werkvloer? Neem dan contact met mij op via info@ellenvanleenen.nl of kijk op mijn website voor meer informatie.


5 thoughts on “Een collega in de rouw, wat nu?”
  1. Mooi geschreven Ellen en zo waar. Ik heb helaas al vaak hiermee te maken gehad en zelf ook in deze situatie gezeten. Gelukkig heb ik altijd te maken gehad met begrip en attente collega’s. Hoewel ik weet dat het bij anderen soms heel anders is. Een klein gebaar in de vorm van een kaartje kan groots zijn voor de ontvanger.

  2. Herkenbaar hoe belangrijk het is. Goed dat je het benoemt en aankaart. Te vaak vinden mensen het nog moeilijk en zoeken handvaten!

  3. Wat een mooie tips dank je wel. Iemand aanspreken die in rouw is, om welk verlies ook, kan ook moeilijk zijn voor de degene die dat doet. Bijvoorbeeld omdat je niet weet hoe de ander kan reageren. Wat als er tranen komen of een afwijzing omdat hij of zij het nu even niet kan hebben? Dat kan een barrière vormen om überhaupt aan te spreken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: