Diep van binnen weet je wat het beste is voor jou

Als je niet goed in contact bent met jezelf, zoek je oplossingen vaak buiten jezelf. Want als anderen zich nu anders gaan gedragen, meer oog hebben voor jou, je werk wat makkelijker zou zijn, je familie niet zo ingewikkeld zou zijn, je partner en je kinderen jou beter zouden snappen, dán zou het allemaal een stuk eenvoudiger worden. Maar juist dan geef je de regie over je eigen leven uit handen. Als je goed luistert en voelt, weet je wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn. En het te accepteren als je een rotdag hebt, wetende dat die weer voorbij gaat.

Ik heb nooit geleerd om een eigen mening te vormen. Kreeg, maar nam daar ook geen ruimte voor. Eigenlijk was dat toen best makkelijk, want de mening van mijn vader was de waarheid en dus ook mijn mening. Maar zeker toen ik eenmaal uit huis was, heb ik talloze momenten gekend waarop ik zo in de war was. Want de een vond dit en de ander dat… Wie had nu gelijk?

Wat was nou de waarheid?
Zeker als het dingen betrof die over mijzelf gingen. Als ik dan een keer een mening ergens over had, liet ik me onmiddellijk ompraten door een ander die er anders over dacht. Meer verward, maar ook boos en machteloos kon je mij niet krijgen. Want wie had nou gelijk en wat moest ik nu doen? Wie en wat was ik eigenlijk? Het beeld van een boom zonder wortels in de grond, heen en weer zwiepend van links naar rechts, past daar heel goed bij. Ik durfde niet op te komen voor mezelf en wat goed voelde voor mij.

Leven zonder oordelen is een uitdaging
Binnen het gezin waar ik opgroeide bepaalde mijn vader zoals gezegd wat waar was en hoe het ‘moest’. Oordelen waren nooit uit de lucht. Ik weet zeker dat hij het met alle goede intenties zo deed, omdat hij zelf met veel onveiligheid en onzekerheid opgroeide. Oordelen is iets wat je moeilijk af kunt leren. En als ik om me heen kijk, luister en merk ik dat veel mensen vol oordelen zitten. Ook ikzelf, nog steeds. Terwijl ik er altijd zoveel last van heb gehad. Op de een of andere manier hebben mensen het nodig om anderen te veroordelen om zichzelf goed te voelen over hun eigen keuzes. Maar niets is minder waar als je het mij vraagt. Het is belangrijk om zelf een mening te vormen over de dingen die jij in je leven tegenkomt en daar zelf keuzes in te mogen maken. Die ruimte is nodig om te worden wie jij in potentie bent en hier op aarde te kunnen doen wat jij hier te doen hebt, waar jij gelukkig van wordt en wat bij jou past.

De waarheid bestaat niet
Inmiddels heb ik geleerd dat iedereen zijn of haar eigen waarheid heeft. En dat het belangrijk is die toe te laten én te kunnen achterhalen waarom dat jouw waarheid is. Als er sprake is van onverwerkte pijn, zoals woede of verdriet, kan dat bepalend zijn voor jouw mening over iets of iemand. De blauwdruk van hoe jij je voelt, hoe jij tegen jezelf, anderen en de wereld aankijkt is vaak al oud. Ontstaan in je vroegste kinderjaren.

Kijken vanuit angst
Kijk je vanuit verwondering of vanuit angst of wantrouwen? Ik ben erachter gekomen dat ik heel lang puur vanuit angst heb gekeken. Angst voor tekort, angst voor verlies, angst om niet gezien of gehoord te worden, angst om alleen te blijven, angst om verkeerde keuzes te maken, angst om me te binden, angst om niet goed genoeg te zijn. Vooral dat laatste. Het is de kunst en het vraagt om moed om daarnaar te kijken. 

Waarom jouw waarheid is zoals die is
Je hebt de waarheid van een ander te respecteren, ook al is die totaal anders dan die van jou, maar vooral bij die ander te laten. Jij hoeft daar niets mee. Ik heb vanuit mijn enorme behoefte aan verbinding en harmonie vaak geprobeerd mijn waarheid op anderen over te brengen. Net als mijn vader dat vroeger deed, hoe naar ik die gedachte ook vind,. Tegelijkertijd is een gouden inzicht. Want nu ik dat weet, kan ik dat veranderen en iedereen zijn of haar eigen waarheid laten hebben.

Wat heb jij nodig?
Waar ik lang vooral vanuit mijn hoofd heb geleefd, weet ik nu dat mijn hoofd niet bezig is met of ik gelukkig ben of niet en wat ik zou kunnen doen om dichter bij mezelf te komen en te blijven. Mijn intuïtie, of buikgevoel, vertelt mij al zolang ik me kan herinneren feilloos of iets wel of niet goed voelt. Alleen heb ik dat heel lang genegeerd en weggeduwd. Ik voelde dat ik bepaalde keuzes wel of niet moest maken, maar ik luisterde er niet naar. Nu weet ik dat als is stil ben en puur voel, weet of iets bij mij past en mij verder brengt in mijn leven. En dat er niemand is die dat voor mij kan bepalen.

Vanuit compassie
Waar ik vroeger dacht dat hulpverleners, coaches, psychologen, healers mij de antwoorden konden geven die ik nodig had, weet ik nu dat het antwoord allang in mij zit. Dat niemand anders dan ikzelf kan kiezen voor wat het beste is voor mij. Wel helpt het mij om me te blijven ontwikkelen, steeds dieper naar binnen te gaan en te begrijpen waar gevoelens, dromen, angsten over gaan. Wat ze me willen vertellen. De kunst is vanuit compassie kijken en luisteren naar jezelf, je pijn, je woede, je angst, je verlangens. En jezelf toestemmen dat het er allemaal mag zijn. Dat jij helemaal oké bent zoals jij bent. Met al je gekleurdheid, je plussen en minnen. 

Meebewegen op de golven
Als je jezelf kunt omarmen en jouw eigen waarheid als de meest belangrijke durft te erkennen, is dat enorm waardevol. En helpt het je verder op jouw pad, met alle pieken en dalen die je tegenkomt. Of om in termen van water te spreken, meebewegen op de golven van jouw leven is veel eenvoudiger dan er tegenin zwemmen of te roeien. Acceptatie en verantwoordelijkheid nemen zijn sleutelwoorden die je verder kunnen helpen.

Ruimte scheppen
Ik merk dat het ruimte schept om over mijn pad en mijn stappen, mijn verleden, inzichten te schrijven. Vind jij het ook fijn om te schrijven en doe je dat zelfs liever dan met iemand te praten? Omdat je bijvoorbeeld meer tijd nodig hebt om over antwoorden na te kunnen denken en op je eigen veilige plek, op jouw moment achter jouw computer van je af wilt schrijven wat jou bezighoudt? 

Bevrijdend schrijven
Als je iemand zoekt om met je mee te lezen om je te helpen antwoorden te vinden op jouw vragen, nodig ik je van harte uit om jezelf al schrijvend te bevrijden. Ik schrijf dan terug, met verdiepende vragen, waar jij je eigen antwoorden op kunt vinden. Het resultaat is dat jij weet waar jouw uitdagingen liggen en hoe je daarmee verder kunt, omdat je uiteindelijk zelf je analyse hebt gedaan. Meer weten? Kijk op https://compassiecom.com/bevrijdend-schrijven/. Mail of bel me gerust als je hier meer informatie over wilt.

0 thoughts on “Diep van binnen weet je wat het beste is voor jou”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: