De meest uitdagende weken van het jaar

Het oude jaar is definitief voorbij, we kunnen niet meer terug. Al jaren kijk ik vanaf december uit naar begin van het nieuwe jaar en de lege januarimaand. Niet omdat er helemaal niets gepland staat, want werken doen de meesten van ons toch, maar omdat deze maand leeg voelt. Het oude heb ik achter me gelaten, afscheid genomen en opgeruimd.

Daarna heb in een witte, warme kerstbubbel vertoefd en genoten van samenzijn, kleine tradities en traktaties. Nu zitten we in het meest yinne tijd van het jaar, al sinds een ruime week. Leeg, ontvankelijk en open, in de afwachting van wat komen gaat. Hoe graag je nu ook plannen zou willen maken voor 2022, wordt deze periode van winterslaap vooral gekenmerkt door het niet-weten en nog niet vooruit bewegen.

De eerste weken van het jaar hebben stilte nodig
In december was beginnen aan iets nieuws een slecht idee en dit is nog niet wezenlijk veranderd begin januari. De eerste weken van het nieuwe jaar hebben eerst stilte nodig. Nieuwe plannen, projecten of visie kunnen in deze stilte nog geen vorm krijgen. Het is nu ook niet zinvol om hier energie in te steken, nieuwe processen komen nog niet op gang. Het is in deze lege periode evenmin raadzaam om beslissingen te nemen of oplossingen te forceren. Je weet zoveel nog niet. Er kan buiten in de natuur nog geen vorm ontstaan vanuit de kale, koude of zelfs witte grond. Het is eerst tijd om vanuit rust te werken aan je eigen kracht, ondergronds.

Blijf gecentreerd
Hoewel dit een periode is van weinig activiteit, is het goed en ook inspirerend om contact te houden met gelijkgestemden. De kunst daarbij is gecentreerd blijven, dicht bij jezelf. Niet meegaan in een verleiding en je vermengen met (plannen van) anderen, maar nog even balanceren tussen open zijn en ontvankelijk enerzijds, en binnen je afgebakende grenzen, in je eigen midden anderzijds. Stap niet impulsief in allerlei challenges en mooie plannen van anderen, maar baken je grenzen af in deze maand.

Wil niet te vroeg vooruit
Zorg bijzonder goed voor jezelf, plan leegtes in je agenda indien mogelijk, slaap veel, beweeg bij voorkeur buiten en verbindt jezelf met de natuur. Zie, hoor, voel en proef de details van de winter. Zie hoe ook de natuur in deze periode nog in rustige afwachting blijft en haar krachten aan het verzamelen is.

Verzamel je krachten na de drukke maanden november en december en gun jezelf herstel als je voelt dat dat nodig is. Sta stil, onderdruk de impuls om te vroeg vooruit te willen. Wees geduldig, ontwikkel jezelf en de essentie van je bestaan, dat wat belangrijk voor je is. Blijf in de verborgenheid van je winterhol, net als sommige dieren dat nog enige tijd doen voordat ze gewekt worden door lichtstralen en andere tekenen van het voorjaar. Dat komt sneller dichterbij dan je denkt.

Probeer het uit te houden in het niet-weten
De verleiding is voelbaar, misschien zelfs groot om plannen te maken, ideeën vorm te geven en afspraken vast te leggen voor later dit jaar. Daar is het echter nog te vroeg voor; je weet nog niet hoe zaken, relaties en het leven in het voorjaar zich gaan ontwikkelen. Welke zaadjes ontkiemen en licht, aandacht en liefde vragen en zo je richting verder dit jaar beginnen te bepalen. Probeer het uit te houden in deze weken van niet-weten, hoe uitdagend, ondraaglijk of onrustig het ook voelt. Juist wanneer wij de controle over de toekomst los durven laten en om kunnen gaan met onzekerheid, kan het ‘niet weten’ ons ruimte, vrijheid en geïnspireerde creativiteit geven.

“Om vrij te kunnen zijn, moeten we leren onzekerheid te verdragen en op het onbekende te vertrouwen…
De vrijheid vereist van ons het verdragen van niet weten wat er gaat gebeuren,
en te kunnen vertrouwen op de zich ontvouwende reis.”


Estelle Frankel


De meest uitdagende weken van het jaar
Voor velen is deze tijd – achteruit noch vooruit kunnen – de meest uitdagende periode van het jaar omdat er nauwelijks beweging in zit. Je kunt dingen wel overwegen en broeden op hernieuwing, daarvan dromen en erover schrijven. Noteer ideeën in een boekje, maar doe er nog niets mee. Voed jezelf door te lezen en verzamel je inzichten en ideeën in alle rust.

Focus op je bewuste voornemens mocht je die hebben – die vragen je aandacht en consistente actie. Hervat en versterk je positieve gewoontes en probeer ondermijnende keuzes en routines af te leggen. Wat heb jij in deze weken concreet te doen, of te laten?

De dagen verlengen zich in voorzichtige stapjes
Blijf ook ruimte scheppen bij jezelf voor het nieuwe. Begin februari markeert een nieuwe levenscyclus dat vanzelf weer gaat komen. Vertrouw op dit natuurlijke, jaarlijkse proces dat ook zonder jouw acties zijn aanvang vindt. En zorg in de tussentijd goed voor je ondergrondse zaadjes en je eigen levenskracht. Neem het verlengen van de dagen en de in kleine stapjes toenemend licht waar. Ervaar bewust de eerste tekenen van de levensenergie (yang), maar probeer het nog daarbij te laten. Na 21 januari kun je jezelf alvast de vraag stellen: ‘Wat wil er door mij dit voorjaar geboren worden?’ Deze vraag is bepalend voor de periode van begin februari tot begin maart, maar hoeft nu nog niet beantwoord te worden.

Een stille voettocht zonder doel
Als je moeilijk stilte in huis en bij jezelf kunt vinden, is het inplannen van een Zin in Stilte -wandeling een actie die uitstekend past in de open energie van deze weken, zonder dat je iets moet. In de natuur, waar je ook wilt, kun je in contact met jezelf zijn en in verbinding met het natuurlijke leven om je heen. Wat kun je allemaal in de winter om je heen observeren met je zintuigen? Als je wilt, kun je de laatstgenoemde vraag in je rugzak meenemen en ermee wandelen – zonder een antwoord te hoeven vinden.

2 thoughts on “De meest uitdagende weken van het jaar”
  1. Graag gedaan Jellie,
    Het is inderdaad nog een aantal weken helemaal oké (en daarna natuurlijk ook wel 😉 ) om nog niets te moeten, niet alles strak gepland te hebben voor het hele jaar.
    Rusten in het niet-weten… nog even voelen welke kant je op wilt straks als het voorjaar wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: