De magische symboliek en betekenis van planten

Veel planten en bomen hebben van oudsher een betekenis, niet alleen omdat ze giftig zijn of juist een geneeskrachtige werking hebben. In de Middeleeuwen – en ook al ver daarvoor – werden bomen en planten gebruikt om iets uit te drukken. De symboliek kan per cultuur weer anders zijn. Als FengShui adviseur vind ik de symboliek van liefde, bescherming en geluk erg mooi en daarom licht ik in dit blog een aantal planten toe.

Appelboom
De appelboom staat symbool voor de liefde, vruchtbaarheid, trouw en aantrekkingskracht. In de Bijbel lees je dat Eva at van de ‘verboden vrucht’: de appel. De appelboom wordt in de Bijbel beschouwd als de boom van de kennis goed en kwaad. Doordat Adam en Eva de appel aten, werden ze zich bewust van hun eigen naaktheid en zijn ze hun onschuld kwijtgeraakt.

In China heeft de appelboom de symboliek van vrede. Een goede plek voor de appelboom in je tuin is zuid-west (relaties) of oost (familie).

Ginkgo
De ginkgo wordt ook wel de levensboom genoemd. Hij groeit heel langzaam en zal daarom je hele leven met je mee groeien. Ook heeft de boom de atoombom op Hiroshima overleefd.

De goede plek voor de ginkgo in je tuin is het middengebied (gezondheid).

Guldenroede
De felgele kleur van de bloemen van de guldenroede staan symbool voor de zon en levenskracht. Gulden staat niet alleen voor de gele kleur van de bloemen, maar er wordt hiermee ook verwezen naar de Nederlandse gulden. Hierdoor heeft de guldenroede ook de symboliek van geluk en geld gekregen en ze zeggen dat waar de guldenroede staat er een schat begraven ligt. Aan de guldenroede worden ook venuskrachten toegekend, waardoor zij je kan helpen om de ideale partner aan te trekken.

Om geluk en geld aan te trekken, kun je de guldenroede planten bij je voordeur en in het zuidoosten (rijkdom) en zuidwesten (relaties) van je tuin.

Hulst
Als ik een hulst zie, associeer ik die vaak met Kerstmis. Een hulst zetten we niet snel in onze tuin. Toch verdient de hulst veel aandacht. De hulst geeft bescherming, dus is een goede struik om bij je voordeur te zetten. Andere symbolieken van de hulst zijn: huiselijk geluk, moederschap, trouwe liefde en vriendschap. De FengShui houdt niet van stekelige planten, zij zeggen dat de stekels juist ongeluk geven. Wat betreft de hulst, volg je eigen gevoel.

Op Landgoed Plattenberg staan veel oude hulsten en naar mate ze ouder worden, verliezen de blaadjes hun stekels. Ik zie ook dat de onderste blaadjes meer stekels hebben dan de bovenste. Dit is om veelvraat door dieren te voorkomen, dus om zichzelf te beschermen.

Madeliefje
Als kind maakte ik altijd van de madeliefjes een krans die ik op mijn hoofd droeg. Ik genoot hier enorm van, onbewust zocht ik dus contact met de natuurgeesten en feeën. Als je een madeliefje geeft aan je geliefde, toon  je hiermee je eeuwige trouw en liefde voor diegene. Ook staat het madeliefje onder andere voor onschuld, reinheid en creativiteit. Het madeliefje komt spontaan op in je grasveld. 

Vlier
De vlier werd vroeger veel geplant bij huizen en boerderijen. De vlier trekt goede- en natuurgeesten aan, die ervoor zorgen dat je huis beschermd wordt voor bozen geesten. Daarom is het goed om de vlier te planten bij je voordeur. De vlier geeft veiligheid, bescherming. De vlier kan je ook helpen met het opruimen van je huis en het vinden van een nieuw huis. De vlier helpt je om naar je intuïtie te luisteren en open te staan voor verandering, zodat je de goede keuzes kunt maken.

De wijsheid van de vlier helpt je ook om los te laten en in je kracht te blijven staan; het geeft stabiliteit. Voor deze wijsheid kun je de vlier planten in de noorwest-hoek (behulpzame vrienden) van je tuin.

Verdiep je in de plant
Er zijn nog veel meer planten en bomen die een symbolische betekenis hebben, te veel om nu op te noemen. Ik heb wat ideeën gegeven waar je de planten in je tuin kunt zetten, hiermee heb ik geen rekening gehouden met zon, schaduw etc. en grondsoort. Verdiep je waar de plant van houdt en hoe de zon loopt in je tuin. Want als een plant het niet goed doet, dan kan hij je ook de wijsheid en symboliek niet geven.

3 thoughts on “De magische symboliek en betekenis van planten”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: