De invloed van de couveuse op zijn leven

Richard komt deze week in mijn praktijk. Hij draagt een grote bril met dikke glazen. Zo ervaart hij het leven ook. Hij kijkt naar het leven alsof er een glazen plaat voor zit. Hij lijkt er geen deel van uit te maken.

Hoog gevoelig
Richard is zoals hij het zelf noemt hoog gevoelig. Dit uit zich in meerdere dingen. Hij is heel gevoelig voor fel licht, harde geluiden, aanraking en het is vaak een hele opgave om te eten. Vooral wanneer hij gestrest is komt dit tot uitdrukking. Daarbij is hij heel gevoelig voor sfeer en energie.

Verbindingsangst
Hij vertelt me dat het niet goed gaat met zijn relatie, hij kent zijn vrouw nu bijna zeven jaar. Ik vraag aan hem wat er niet goed gaat tussen hen. Hij geeft aan dat het lijkt of ze elkaar niet kunnen bereiken. Hij kan geen verbinding maken en dit frustreert hem enorm. Dit is ook voor Anja, zijn vrouw, moeilijk om mee om te gaan. Anja wil graag kinderen en dit roept bij Richard enorme weerstand op. Hij is bang dat hij ook met een eventueel kind geen echte verbinding zal voelen. 

Eenzaam en niet begrepen
Richard voelt zich eenzaam en niet begrepen. Hij trekt zich steeds meer terug in zijn eigen wereld. Dit komt zijn relatie niet ten goede. Ook op zijn werk heeft hij communicatieproblemen. Hij zit op dit moment thuis met vermoeidheidsklachten. Hij kan het allemaal niet meer aan en heeft depressieve gevoelens. Wanneer ik doorvraag, geeft hij aan dat hij het leven af en toe niet meer ziet zitten. Hij voelt zich vermoeid en lusteloos. Zwak, ziek en misselijk, zoals hij zelf zegt. Richard trekt zich steeds meer terug in zichzelf.

In de couveuse
Ik vraag naar zijn geboorte. Richard vertelt dat hij met 36 weken geboren is. Vanwege zijn vroege geboorte moest hij meteen in de couveuse. Hij raakt duidelijk geëmotioneerd wanneer ik doorvraag.  Zijn hele lichaam reageert hierop, hij kruipt steeds meer in elkaar. Ik spreek dit lichaamsbewustzijn aan door middel van een visualisatie waarin ik hem mee terugneem naar die periode. Hij lijkt er zo in te stappen, hij voelt zich klein en niet in verbinding met zijn moeder. Richard geeft letterlijk aan dat er glas tussen zit. Het licht is fel en de geluiden zijn hard. Op mijn vraag wat er verder gebeurt voelt hij pijn in zijn keelgebied. Het lijkt erop dat er iets ingebracht wordt. 

Er is niemand voor hem
Richard krijgt veel prikkels te verwerken en voelt zich alleen. Er worden allerlei noodzakelijke handelingen verricht. Zijn gezicht is pijnlijk vertrokken terwijl hij overmand wordt door emoties. Ik vraag hem om eens op een afstandje te kijken wat er met hem gebeurt. Hij ziet zijn vader achter een glazen wand staan. Zijn moeder is er niet. Wanneer ik hem vraag wat dit voor hem betekent tot op de dag van vandaag zegt hij spontaan dat er niemand is voor hem. Hij neemt zich vanaf dat moment voor om op afstand te blijven, dan voelt hij geen pijn. Dat hij als volwassen man zo de ‘glazen wand’ in stand houdt, dringt nu tot hem door. Ik moedig hem aan om het gevoel weer toe te laten en de glazen wand beetje bij beetje te laten verdwijnen.

De invloed van zijn geboorte
Tijdens de visualisatie is Richard zich bewust geworden van de invloed van zijn geboorte tot op de dag van vandaag. Zijn lichaam nam het als het ware over en ging zich als vanzelf herinneren. We bespreken deze ervaring en er gaan steeds meer kwartjes vallen. De verbinding aangaan met de ander heeft onbewust een associatie met de pijnlijke ervaringen bij de start van zijn leven gekregen. Hij is zelf zeer verbaasd dat dit omhoog is gekomen. Wel begrijpt hij nu meer van zijn eigen reacties. Zijn moeder heeft hem wel verteld dat hij in een couveuse heeft gelegen, maar dat dit zo’n invloed op hem heeft gehad, is helemaal nieuw.

Loslaten van belemmeringen
Deze ervaring gaat buiten zijn denken om, zo kan je geboorte-ervaring veel invloed hebben op je dagelijks functioneren.  We maken een vervolgafspraak, waarin er nog meer losgelaten mag worden van de belemmeringen die hij dagelijks tegenkomt in zijn leven. Zo kan hij weer worden wie hij wil zijn.

Wanneer je meer wilt weten over je eigen geboorteproces of dat van je kinderen, nodig ik je uit om contact met me op te nemen. Ik bied je een gratis inzichtgesprek aan van 30 minuten.

2 thoughts on “De invloed van de couveuse op zijn leven”
  1. Jeetje Anna wat bijzonder. Mijn oudste kleindochter is met 29 weken geboren. Ze is nu 10. Ik herken veel van haar in dit verhaal. Ze heeft het soms moeilijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: