De godinnnen van het Titicacameer

Het is precies een jaar geleden dat we op reis waren, een avontuurlijke tocht door Peru. Heel veel mooie ervaringen waar ik nog steeds van geniet. Een daarvan was de boottocht op het Titicacameer. Het hoogst gelegen meer van Zuid-Amerika en ook het grootste en het diepste; het is maar liefst 85.000 km2. Aan de ene kant ligt Peru en aan de andere kant Bolivia, de grens loopt er dwars doorheen. 

Al vroeg in de ochtend stappen we op de boot in de haven van Puno. Na vertrek vertelt de gids dat we een eind het meer op gaan en dat we twee zeer verschillende eilanden gaan bezoeken. 

Zingende vrouwen
Al na een klein half uur komen we aan op een van de ‘floating islands’. Ze liggen wat verstopt tussen het vele riet dat er groeit. Als we dichterbij komen, staan er zes vrouwen op de kant. Bonte kleding, rokken en vesten over elkaar heen. Ze hebben lang zwart haar in staart of vlecht, gebruind gezicht en handen en ze zijn allemaal volumineus. Ze lachen ons vriendelijk toe en nodigen ons zingend uit om op het eiland te komen.

We staan op riet!
Ik ben verrast en verbaasd; ik zie vooral riet en vraag me af of dat wel bestand is om met zoveel mensen op te staan. Ik zet mijn aarzeling aan de kant en stap van de boot op het eiland. Samen met meer mensen. Het voelt een beetje gek onder mijn voeten en ik kijk waar ik nou eigenlijk op sta. Dat blijkt riet te zijn, stevig opgebouwd met verschillende lagen klei en goed vastgemaakt. We krijgen er een interessante demonstratie over van een van de vrouwen. Ze woont samen met andere vrouwen en kinderen op het eiland.

Eigen leefregels en gewoonten
Ze wonen en werken er. Alles is van riet en klei gemaakt. Ze maken gepassioneerd wandkleden, vesten, sieraden en meer. Voor zichzelf en voor de verkoop. Een keer per week gaan ze naar de stad om inkopen te doen en verder zijn ze op het kleine eiland dat deel uitmaakt van een hele speciale eilandengroep. Elk eiland heeft zijn eigen speciale rieten boot om naar een ander eiland te gaan.

Daar zijn ook mannen
Wij gaan ook met de boot naar een ander eiland waar een soort koffiehuisje is. Daar zijn ook mannen. Het is een hele eigen gemeenschap met hun eigen leefregels en gewoonten. De mensen zijn zeer gastvrij en goede handelaren. Uiteindelijk koopt iedereen wel iets en zwaaien ze ons weer vriendelijk uit als we met de boot verder gaan. Ik heb er een wandkleed gekocht, het hangt in mijn huis en maakt me nog elke dag blij.

Welke godinnen zijn actief in deze vrouwen?
Deze vrouwen zijn erg op elkaar aangewezen, ze wonen superdicht bij elkaar en moeten goed samenwerken om allemaal iets te verdienen aan de toeristen die er komen. Nu een jaar later en al lang weer thuis ben ik actief met de godinnen. Welke godinnen zijn actief in deze zelfstandige vrouwen? 

Kwaliteiten van Artemis, Demeter en Aphrodite
Naast zelfstandigheid concentreren deze vrouwen zich ook op werk of een doel dat voor henzelf belangrijk is, wat ze zinvol vinden. Dat was duidelijk te merken tijdens ons bezoek. Tegelijkertijd richten ze zich op elkaar. Hun onderlinge relatie is van belang om het goed te hebben. Dan is er nog de creativiteit en het genieten van de mooie dingen in het leven. Dat zijn al verschillende kwaliteiten van Artemis, Demeter en Aphrodite. In elke vrouw zijn meerdere godinnen actief. Ik snap ook dat de vrouwen van ‘floating island’ heel gevoelig zijn voor uitputting of emotionele afstandelijkheid. Dat is de keerzijde van kwaliteiten van deze godinnen.

Andere kijk
Welke godin in jouw leven de hoofdrol speelt, wisselt. Elke levensfase heeft haar eigen specifieke aandachtspunten en ontwikkelingen. Elke godin heeft haar eigen kwaliteiten en als je die kent, geeft je dat inzicht in je eigen functioneren. Ik kijk weer met een andere bril naar de vrouwen en mijn bezoek aan het unieke eiland op het Titicacameer.

Godinnenreis
Wil je meer weten over de godinnen in jouw leven? Ga mee op godinnenreis en ontdek de vrouwenkracht en kwaliteiten: https://mazzaze.nl/voor-vrouwen/

0 thoughts on “De godinnnen van het Titicacameer”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: