Boekwinkels… daar word ik gelukkig van

Het is misschien een rare tic van mij, maar ach, zo heeft iedereen wel wat. Als ik in een dorpje of stad kom, ga ik altijd op zoek naar de boekwinkel(s). Vervolgens struin ik er lekker rond. En meestal koop ik natuurlijk wat, want de verleiding is voor mij zo groot. Daarom hoort het lijstje ‘De mooiste boekwinkels van Nederland’ – ondanks dat het door veel magazines al is gepubliceerd – ook hier op Blogzinnig thuis vind ik.

Het liefst struin ik in mijn eentje door boekhandels, maar ja, soms heb ik nu eenmaal man en/of kinderen bij me. Zij kunnen het geduld absoluut niet opbrengen en staan dan voor de deur te wachten. Irritant hè? Dan voel ik me opgejaagd. Maar ik besluit dan om op een later moment in mijn eentje terug te komen. Of ik stuur hen naar een terrasje of de Apple store.

Afijn, het is dus niet vreemd dat ik deze lijstjes inmiddels kan dromen, ondanks dat ik ze nog niet allemaal heb bezocht.

Mijn 7 favoriete Nederlandse boekwinkels

1. Dominicanen in Maastricht staat natuurlijk met stip op één. Als ik in Maastricht ben, helaas te weinig, dan neem ik uitgebreid de tijd om niet alleen te genieten van de enorme boekencollectie, maar vooral van de sfeer van dit unieke gebouw: de ruim 700 jaar oude Dominicaner Kerk.

2. Boekhandel Paagman is een begrip in Den Haag en omstreken. Van oudsher is Paagman gevestigd aan de Frederik Hendriklaan in het Haagse Statenkwartier. Hier kwam ik vaak toen mijn zus er in de buurt woonde en later toen mijn oudste zoon op de Rugby Academie in Den Haag zat. Villa Paagman, de kinderboekentak zit hier ook gevestigd, een genot voor mij als kinderboekenschrijfster. Maar Paagman Centrum, aan de Lange Poten, zit dan weer in een geweldig monumentaal pand, dat is echt een belevenis om daar rond te struinen. En dan heeft Paagman ook nog een vestiging Leidschendam (Westfield Mall) en Delft en sinds vorige maand in Gouda (Boekhandel Verkaaik).

3. In Boekhandel De Vries Van Stockum in Haarlem, aan de Gedempte Oude Gracht kwam ik als kind al vaak met mijn ouders. Ik kom uit Castricum, dus we kwamen veel in Haarlem. Nu woont mijn beste vriendin er al 25 jaar om de hoek. Ideaal, want voordat ik naar haar ga, wandel ik eerst even bij deze boekhandel naar binnen.

4. Boekhandel Donner in Rotterdam staat natuurlijk in mijn top 7, want ik woon al 25 jaar in Rotterdam. Deze boekhandel zou vroeger wat hoger in mijn ranglijst hebben gestaan, want toen het nog in het vorige pand zat, vond ik de sfeer fijner dan waar Donner nu zit. Maar ik moet toegeven dat ik er destijds ook blindelings de weg kende omdat ik in het pand er tegenover werkte, bij Robeco. Dus tja, drie keer raden waar ik in de lunchpauzes was. Donner is en blijft een must have voor Rotterdam.

5. In Athenaeum Boekhandel in Amsterdam kom je in een oase van rust op het drukke Spui. Heel merkwaardig is dat. De energie van boeken denk ik dan maar. Ook hier kwam ik als kind al vaak met mijn ouders. En toen ik in Amsterdam woonde en studeerde was het al helemaal mijn vaste stek. Nu ik dit typ, voel ik een sterk verlangen om er binnenkort weer eens heen te gaan, want dat is wel al te lang geleden.

6. Ook hier ben ik veel te lang niet geweest: Boekhandel Riemer in Groningen. Maar er was – lang geleden – een periode in mijn leven dat ik verkering had met een Groningse student. Boekhandel Riemer zat bij hem in de straat. Zodoende kwam ik er twee jaar lang ieder weekend! Echt, ik sloeg deze winkel niet over. Het was voor mij een soort rustpunt om te ontsnappen uit het drukke , ranzige studentenhuis. Hmmmm… mooie herinneringen.

7. In De Drvkkery in Middelburg ben ik nog maar twee of drie keer geweest. Een heerlijke winkel die je absoluut niet mag overslaan als je Zeeland bent. Maar bij Boekhandel ’t Spui in Vlissingen kom ik ook erg graag!

En weet je waar ik nog nooit ben geweest? Bij Waanders In de Broeren in Zwolle. Schandalig, want dat is ook in een voormalige 15e eeuwse kerk, dus het lijkt me zo’n bijzondere ambiance. Toch maar snel een dagje Zwolle plannen.

Heb jij nog mooie boekwinkeltips die ik absoluut niet mag missen? Deel ze alsjeblieft onder dit blog.

Bronnen: Flow magazine, harpersbazaar.com

3 thoughts on “Boekwinkels… daar word ik gelukkig van”
  1. Heerlijk lijstje Marije! En ik heb dezelfde tic als jij, haha! Gelukkig wordt mijn man wel blij van boekhandels, al houdt hij van een ander genre boeken dan ik. Nog twee tips van fijne Zeeuwse boekhandels : De Koperen Tuin in Goes en Boekhandel de Vries in Zierikzee

      1. Wat een fijn lijstje. Ik vind het ook zalig. Hoe verder de winkel in, hoe stiller het ook wordt. Domincanen ken ik ook als nr 1. Die ik niet ken komen op mijn wensenlijstje✨🙏

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: