Bloggen – Hoe begin je?

Wist je dat het vrij eenvoudig is om een blog te schrijven wanneer je dit doet aan de hand van een sprintje? Een schrijfsprintje wel te verstaan. Dat is een schrijfmethode om in een bepaald tijdsbestek achter elkaar door te schrijven, het eerste wat in je opkomt. Bij voorkeur met pen en papier. Dan kun je namelijk je interne criticus veel beter negeren. Het is prettig om je sprintje te beginnen met een onderwerp, thema of startzin. Voor de focus natuurlijk, anders ga je misschien enorm afdwalen.

Ik leg je stapsgewijs uit hoe je op de meest slimme en effectieve manier een blog op papier krijgt: 

 1. Schrijf bovenaan je blaadje: een startzin of onderwerp/thema.
 2. Schrijf hier vervolgens een sprintje over: 10, 15 of 20 minuten achter elkaar doorschrijven. Zet de timer. Je pen staat niet stil, over dit onderwerp schrijf je ongecensureerd van je af.
 3. Je let nog niet op spelling/grammatica, je parkeert je interne criticus (die zit alleen maar in de weg); alles wat je schrijft is goed, want je doet een beroep op je eigen expertise en levenservaring, dat is allemaal al in jou aanwezig.
 4. Als je bent uitgeschreven lees je hardop voor wat er op papier staat. Je hoort dan vanzelf welke zinnen nog niet lekker lopen en je corrigeert/vult aan waar nodig.
 5. Nu pas ga je je handgeschreven blog overtypen. Je zult merken dat het redigeren en structureren van je blog is begonnen.
 6. Je haalt de foutjes eruit, je schrapt overbodige tussenwoorden en je vist je eigen stopwoorden eruit.
 7. Dan hak je het blog in alinea’s en plaats je tussenkopjes boven iedere alinea.
 8. Zorg ervoor dat het intro uit ongeveer 75 woorden bestaat. Het blog zelf bestaat uit 500-700 woorden, dat is 1 A4.
 9. Vervolgens bedenk je de titel en eventuele subtitel.
 10. En natuurlijk tot slot je aanbod/call to action onderaan.

Ik wens je veel blogplezier!

Bloggen kun je leren
Wil je meer leren over bloggen, hoe je dat kunt aanpakken? Kies dan naar de training Story & Blog voor ondernemers. Ik leer je om verhalen te vertellen, op papier, vanuit jouw expertise, je bedrijf en authenticiteit. Praktische schrijftips helpen jou om je eerste blogs ook echt te schrijven. 

2 thoughts on “Bloggen – Hoe begin je?”
 1. En het werkt echt perfect!! Vandaag lekker geblogd op het terras, morgen overtypen en redigeren. Dank voor de fijne handleiding Marije 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: