Ben jij een kutkind of een keizerkind?

Tijdens een geboortedag die ik heb georganiseerd voor ouders en kinderen hoor ik in de pauze twee meisjes met elkaar praten. De één vraagt aan de ander: “Ben jij een kutkind of een keizerin?” Inwendig gier ik het uit, maar ik laat niets merken. We hebben net in een kring besproken hoe de geboorte van de kinderen is verlopen. De kinderen mogen zelf vertellen en foto’s laten zien van hun babytijd.

Wat heeft een baby meegemaakt voor de geboorte?
Wanneer je zwanger bent, ben je één systeem met je kindje. Het voelt wat jij voelt. Het begint uiteraard bij de conceptie; was dit een liefdevolle en blije ervaring of was het een verkrachting? Het is hoe dan ook een bijzondere reis. Vanuit mijn ervaring kan ik zeggen dat de prenatale periode heel veel invloed heeft in het hier en nu.

Wat voor soort bevalling?
Welke ervaring heb je als moeder gehad? Was het heel zwaar, was het een thuisbevalling of heb je bewust voor een ziekenhuisbevalling gekozen? Hoe was de rol van de vader, betrok je hem erbij of sloot je jezelf af? Ging het op een natuurlijke manier of moest het via een keizersnede, of kwam er een tang of vacuümpomp aan te pas? Hoe is de geboorte geweest voor de baby? Een baby ervaart heel veel stress tijdens de geboorte. En wat gebeurde er direct na de geboorte? Werd het kindje gelijk weggehaald voor onderzoek, kwam het in een couveuse aan allerlei slangetjes met fel licht en zonder warme aanraking? Of was het fijn en natuurlijk met een warme huid-op-huidcontact, een vertrouwde geur en geluid?

Voor het krijgen van een kind is geen handleiding
We hebben voor zoveel dingen een gebruiksaanwijzing in het leven. Of het nu gaat over een kast in elkaar zetten of hoe een oven of televisie werkt. Maar voor het krijgen van een kind is geen handleiding. Terwijl dit één van de belangrijkste dingen in je leven kan zijn. Je draagt je kind gemiddeld negen maanden lang en bent één systeem in alles wat je beleeft. Wanneer je zwanger bent kan er van alles in je naar boven komen wat je nog niet hebt verwerkt. Dit wordt ook gevoeld door je baby. Je cellen slaan al je ervaringen op en deze ervaringen kunnen jouw leven en dat van je kind beïnvloeden.

Waren er complicaties?
Wanneer je complicaties hebt gehad is dit altijd een traumatische ervaring voor zowel moeder als kind. Bijvoorbeeld een navelstreng om het nekje, een tangverlossing of vacuümpomp. Maar ook een keizersnede, hoe levensreddend het ook is. Het is fijn dat er zoveel mogelijk is, maar toch blijft het belangrijk om aandacht te geven aan deze situatie.

Tijdens de dag voor ouders en kinderen
Vaak speelt schuldgevoel een rol, we leven met het idee dat een vaginale bevalling iets is wat iedere vrouw moet kunnen. Dat je faalt wanneer dit niet lukt. Tijdens de dag voor ouders en kinderen komen de verschillende soorten bevallingen ter sprake. Ouders komen naar deze dag omdat ze het gedrag van hun kinderen niet begrijpen en er moeilijk mee om kunnen gaan. Ik heb ze allemaal al gesproken in mijn praktijk tijdens een consult waarin beide ouders zijn geweest. Al naar gelang de behoefte adviseer ik deze manier van werken samen met hun kinderen. Dit gaat vaak op een hele natuurlijke manier van verwerken. Hier heb ik mooie afgestemde technieken voor.

Geboren met een keizersnede
Zo ook voor de ouders van Sofie, een meisje van 9 die met een keizersnede is geboren. Ze heeft een sterke behoefte om aangeraakt te worden. Dit in combinatie met een heel kort lontje. Wanneer de manier van aanraken haar niet zint, mept ze er meteen op los met een vechtlust die buiten verhouding staat.

Tijdens de bevalling, die heel lang duurde vanwege de langzame ontsluiting, is er op een moment besloten tot een spoedkeizersnede. De harttonen van Sofie waren heel onregelmatig en werden zwakker. Er was veel paniek en geen tijd te verliezen. Fel licht en snelle handen die de baby uit de buik haalden. Dit was een nare ervaring voor haar vader en moeder, maar ook voor Sofie. Deze handen waren haar redding, maar het was ook abrupt en kwam hard over. 

Weeënopwekkers
De ouders van Lotte, 10 jaar zijn af en toe wanhopig omdat Lotte niet vooruit te branden is. Wanneer ze het gevoel heeft dat ze iets moet, gooit ze de kont tegen de krib. Iedere dag is er wel een keer strijd om op tijd ergens aanwezig te zijn. Doodmoe worden ze ervan. Tijdens de bevalling van Lotte zijn er weeënopwekkers gebruikt. Dit had tot gevolg dat er een weeënstorm ontstond en de moeder alle controle kwijt was. Er was geen tijd om bij te komen tussen de weeën door. Dit was heel zwaar voor beiden. Lotte kan niet omgaan met dwang, ze wil alles zelf bepalen. Moeder voelt zich machteloos en krijgt geen grip op haar dochter.

Terug naar de geboorte-ervaring
Met een paar mooie oefeningen breng ik de ouders weer terug bij de geboorte-ervaring van hun kind. De kinderen voelen deze energie ook en gaan er op een heel natuurlijke manier in mee. Je ziet ze ontspannen en teruggaan in de tijd. Middels een visualisatie komen de ouders opnieuw bij de geboorte-ervaring, maar nu met het volledige bewustzijn en in rust en aandacht voor hun kind. Zo krijgen ze een totaal nieuwe ervaring. De oude herinnering maakt ruimte voor deze nieuwe ervaring. Het dringt diep door in het bewustzijn. Dit werkt helend voor alle partijen.

We sluiten deze bijzondere dag af met spelletjes. De kinderen mogen door een tunnel kruipen en de ouders vangen ze op. Er is veel plezier en aandacht voor elkaar.

Blije kinderen, blije ouders
Aan het einde van de dag zwaai ik ze uit met een blij gevoel. Wat is het toch fijn om te zien hoe mooi en intens de verbindingen zijn tussen de ouders en de kinderen. Blije kinderen, blije ouders, hoe fijn is dat?

Na een week of drie komen de ouders nog voor een afrondend gesprek. Het blijkt dat er veel is veranderd binnen het gezin. Er is meer ontspanning en harmonie. De aanrakingsdrang van Sofie is veel minder, het gaat nu natuurlijker en ze kan er op een ontspannen manier mee omgaan. Ook met Lotte gaat het veel beter, er zijn duidelijke afspraken gemaakt over op tijd zijn. Het lijkt geen item meer te zijn.

Samen met de ouders lachen we over het gesprek tussen de meiden; ben je een kutkind of een keizerkind?

Meer weten?
Dit is wat we allemaal willen, perfecte bevallingen en situaties bestaan niet. Het is hoe wij er mee omgaan. Geef jezelf en je kinderen dit cadeau, het leven wordt er alleen maar fijner van. Mocht je meer willen weten over de bevalling van je kinderen en het effect ervan, voel je vrij om contact met me op te nemen. Heb je vragen over je eigen geboorteproces? Laat het me weten. Weet je dat de manier waarop jij geboren bent heel veel invloed op je relatie kan hebben? 

0 thoughts on “Ben jij een kutkind of een keizerkind?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: