Sinds lange tijd ontbijt ik elke morgen met een hele of halve avocado, heerlijk met een beetje peper en zout. Behalve dat dit een voldaan gevoel geeft vanwege de gezonde onverzadigde vetzuren, zit deze vruchtgroente boordevol gezonde stofjes. Naast veel goede vetten zit de avocado vol met eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Het is een gulle bron van kalcium, magnesium, zink, ijzer, vitamine A, B1, B2, B6, C, E, K en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog.
Let op de hoeveelheid
Wel heeft een avocado een hoog vetgehalte en ongeveer 160 caloriën per 100 gram, daarom wordt vaak aangeraden om maar een halve avocado per dag te eten. Als je de pit laat zitten in het stuk dat je bewaart dan blijft hij langer goed, ander wordt ‘ie snel bruin. Het hangt natuurlijk af van de grootte van je avocado. Het beste is de Hass Avocado, de kleinere variant waarvan de schil donkerder en gebubbelder is. Daarvan kun je er prima een hele per dag eten.
Kies voor de biologische variant
Het kweken van avocado’s kost flink veel water en ze komen meestal uit landen waar het water toch al schaars is. Kies je echter voor biologische avocado dan scheelt dat aanzienlijk; omdat biologische bodems meer organische koolstof bevatten, kunnen ze tot 40% waterbesparing opleveren. Ook zitten er in bio avocado’s veel meer gezonde voedingsstoffen en dus geen restanten van bestrijdingsmiddelen.
10 Voordelen van de avocado
1 – Goed voor hart en bloedvaten
De grote hoeveelheid onverzadigd vet in avocado verlaagt ons LDL-cholesterolgehalte en verkleint daarmee de kans op hart- en vaatziekten. LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïne) is de ongezonde vorm van cholesterol. Het goede HDL-cholesterol ruimt slechte vetdeeltjes in de bloedvaten op. De slechte soort blijft plakken aan de wanden van de bloedvaten. Het gehalte goede cholesterol neemt bovendien toe als je regelmatig een avocado eet!
2 – Helpt bij afvallen
Regelmatig avocado eten kan helpen om je buikvet te verbranden dankzij de gezonde vetten en vele vezels. Het eten van een avocado verlaagt de eetlust en geeft een langdurig voldaan gevoel waardoor je minder behoefte hebt om te snacken.
3 – Goed voor de ogen
Avocado’s zitten vol antioxidanten, waarvan sommige het zicht bevorderen en de kans op staar verminderen.
4 – Goed tegen reuma en artritis
Avocado’s hebben een ontstekingsremmende werking dankzij de volop aanwezige antioxidanten.
5 – Stabiliseert de suikerspiegel
De gezonde vetten en het lage suikergehalte in avocado’s helpen bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Ze zijn tevens rijk aan vezels en bevatten veel eiwit, wat ook bijdraagt aan een stabiele bloedsuikerspiegel.
6 – Je wordt er blij van
Foliumzuur ondersteunt de gezondheid van de hersenen en kan helpen depressie te verminderen. Het speelt een sleutelrol bij de productie van verschillende belangrijke ‘happy’ hormonen, zoals serotonine, dopamine en norepinefrine.
7 – Goed voor je darmen
Het is bekend dat voedingsvezels en enkelvoudig onverzadigde vetten een positieve invloed hebben op je darmgezondheid, en avocado’s zijn heel rijk aan deze voedingsstoffen.
8 – Goed voor de huid, helpt bij psoriasis
Uit onderzoek blijkt dat avocado, in samenwerking met B12-crème, voor een succesvolle behandeling van de huidziekte psoriasis kan zorgen. Ook zorgen de vitamines C en E ervoor dat de huid gevoed blijft en daardoor meer zal stralen.
9 – Helpt tegen insulineresistentie
Onderzoek toont aan hoe een stof, die alleen in avocado’s zit, bepaalde processen in de alvleesklier kan remmen. Deze spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van insulineresistentie. Dat maakt de avocado een goed voedingsmiddel bij overgewicht en diabetes.
10 – Remt de groei van kankercellen
Avocado’s zijn rijk aan de antioxidant bèta-sitosterol. Dit werkt behalve cholesterolverlagend en ontstekingsremmend ook angstremmend, pijnstillend en kankerremmend en bevordert het immuunsysteem. Ook beschermt dit stofje ons tegen leverschade door alcohol.
Weet jij nog andere voordelen van de avocado? Laat het me weten!
Dit delen:
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print
Eén reactie
Wat een fijne weetjes over deze heerlijke vrucht. Dank!