Astrologie in beweging aan de hand van 8 planeten

De planeetnamen in ons zonnestelsel zijn met onze geschiedenis verbonden. Elke planeet is terug te vinden in de mythologie. Veelal vernoemd naar een god of godin vanuit de Griekse of Romeinse mythologie. Deze hebben bepaalde eigenschappen en op basis daarvan is er een naam bepaald. Planeetnamen geven de soort energie weer en wat deze planeet je komt brengen. Van oudsher zijn er vijf planeten bekend. Buiten de aarde om. In de loop der tijd is er een aantal planeten bijgekomen en zo af en toe komt er nog steeds eentje bij. 

Zon
Het middelpunt wordt door de zon gevormd. Dit is geen planeet, maar een ster, een dwergster wel te verstaan. In de astrologie wordt deze gedeeltelijk wel als planeet aangemerkt. De zon geeft je sterrenbeeld of zonneteken weer. Astrologisch gezien bepaalt de zon vanuit welke invalshoek je het leven inkijkt, op welke manier je door het leven stapt.

Mercurius
Dichtbij de zon staat Mercurius, de kleinste planeet van het stel. Vaak niet eens zichtbaar doordat de zon zo aanwezig en groot is. Mercurius is bekend als een Romeinse god en houdt zich bezig met handel, verkeer en communicatie. Verbinden is wat deze planeet doet. 

Venus
De tweede planeet vanaf de zon is Venus, een Romeinse godin van de liefde. Zij was een hele mooie godin. Vaak is zij zichtbaar vanaf de aarde vroeg in de ochtend of avond. Vandaar ook haar bijnaam ‘ochtend- of avondster’. Wat ze brengt is voor vrouwen en mannen anders. Voor vrouwen zegt ze iets over het zelfbeeld van de vrouw of van andere vrouwen. Bij de man geeft ze het ideaalbeeld weer van zijn vrouw of partner.

Maan
Daarna komen we de ons geliefde eigen maan tegen. Zij draait om de aarde en heeft een hele grote invloed op de aarde. Haar naam is ook wel ‘Luna’, een Romeinse godin. Ze is vaak zichtbaar en staat relatief dichtbij. 405.500 kilometer maximaal. Ze heeft invloed op weer, wind, dieren en mensen. Vanuit de astrologie gezien kleurt ze in ieder geval onze emoties en gevoelens.

Gaia
Als derde planeet is moeder Aarde aan de beurt. Moeder aarde wordt ook wel ‘Gaia de oermoeder’ genoemd. Zij is ontstaan uit Chaos, die uit de vier basiselementen – aarde, vuur, water en lucht – was ontstaan. Astrologisch gezien wordt ze nooit meegeteld als planeet, omdat zij het uitgangspunt vormt. Vanuit de aarde kijken we het heelal in en zien de sterren, planeten en hemellichamen. Zij kan heel goed zonder ons, maar wij niet zonder haar.

Mars
De vierde planeet is vernoemd naar de Romeinse god Mars, de god van de oorlog, maar ook van de vruchtbaarheid. De rode planeet die eigenlijk okerkleurig is, staat verder van de zon dan de aarde en is ook kleiner. In de astrologie brengt Mars actie, daadkracht, het jezelf laten gelden, kracht en seksuele lust en begeerte. Het is voor mannen gekoppeld aan hun eigen kracht en manlijkheid. Bij vrouwen geeft het vaak de ideale man of partner weer.  

Jupiter
Jupiter is de god van het weer, de bliksem en een oppergod; hij staat boven de andere goden. Hij trad op als een soort rechter om recht te spreken. Deze Romeinse god, ook wel Zeus werd genoemd in het Griekse rijk, is de vijfde planeet vanaf de zon gezien. Het is de grootste planeet van ons zonnestelsel. Astrologisch gezien brengt Jupiter positiviteit, reizen, leren, rechtspraak en groei met zich mee.

Saturnus
Planeet nummer zes is Saturnus, hij is omringd met een ring. Ook Saturnus is afkomstig uit de Romeinse mythologie. Het is de een na grootste planeet en heeft heel veel kleine manen. Saturnus is in de mythologie de vader van Jupiter. God van de landbouw, de naam betekent zaaier. Dit is de planeet die nog net met het blote oog vanaf de aarde te zien is. Dan is het zoeken naar een gele, niet knipperende ster. Lastig, maar het is mogelijk. In de astrologie wordt deze planeet als de laatste persoonlijke planeet beschouwd. Hij geeft de grens aan tussen onszelf en wat er daarna komt en daarbuiten valt. Letterlijk werkt hij vaak uit als begrenzer, maar ook je verantwoordelijkheid nemen en dragen, realistisch blijven. En als aanduider van de tijd.

Andere planeten en hemellichamen
Na Saturnus is er nog een aantal planeten ontdekt en meegenomen in de astrologie: Uranus, Neptunus en Pluto zijn daar de bekendste van. Maar net als met alles staat de astrologie niet stil en ontwikkelt zich door. In 1977 is hemellichaam Cheiron ontdekt. En zo zijn Haumea 2008, Makemake 2005 en Eris 2006 in de laatste twintig jaar ontdekt. Dit zijn dwergplaneten in de Kuipersgordel die in de buurt van Pluto staan. Zo zullen er meer worden ontdekt in de toekomst. Elk met hun eigen energie die ons iets komt brengen en leren. Passend bij het moment dat ze gezien, herkend oftewel ontdekt worden.

Het leven is beweging, zowel boven in het heelal als hier op aarde
Ik blijf het mega boeiend vinden en ben nooit uitgeleerd in de astrologie. En ik kan het geregeld combineren met mijn andere liefhebberij: geschiedenis. Het leven is voor mij beweging en ik doe voortdurend nieuwe kennis op over het heelal en de invloeden hiervan op aarde. In jou, mij en om ons heen. Om dit met jou te delen, geef ik een interactieve avond op 26 mei 2021. Een inkijkje in wat er speelt bij de volle maan van dat moment, de planeetstanden die nog volgen de rest van dit jaar en wat ze opleveren. Dit doe ik zoveel mogelijk in begrijpelijke taal. Vooral in deze onrustige tijd verduidelijkt en verheldert het heel veel. Hierdoor wordt het begrijpelijker wat er in en om je heen speelt. Dus kom langs met al je vragen over astrologie en gun jezelf dit inkijkje. Druk op onderstaande link om je in te schrijven:

0 thoughts on “Astrologie in beweging aan de hand van 8 planeten”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: