Als de angst voor de pijn je nog in de weg zit

Met beide handen klem ik aan weerszijde de leuningen veel te stevig vast. Mijn ademhaling zit mega hoog en mijn lijf ligt gedwee onderuit in de grijze behandelstoel. Het is woensdagmorgen 11 uur en hier lig ik in afwachting wat de kaakchirurg nu verder gaat doen. Ik ervaar toch onrust, dus kijk ik naar buiten, het weer prachtig en de lucht helderblauw. De verdoving doet het wonderlijke werk, alsof de linkerzijde van mijn mond scheef hangt en niet meer eigen voelt bij mijn gezicht.

Het felle reflecterende licht van de lamp boven mij is zo scherp, het doet mij besluiten de rest van de behandeling met mijn ogen dicht te ondergaan. Het voelt nu als een overgave, mijn hoofd leunend achterover, echter nog steeds niet ontspannen.

Bang voor het onbekende
Zijn zachte vriendelijke stem is helder, hij vertelt duidelijk alle vervolgstappen die hij tijdens deze kaakoperatie zal doen. De intonatie en de rustige uitleg geven mij een goed vertrouwen in deze arts en zijn team. Ik bemerk dat mijn handen zich al meer ontspannen. Bewust kies ik ervoor om goed te luisteren naar alle aanwijzingen, hoe meer ik mij kan ontspannen, hoe minder pijn ik zal ervaren.

Het werkt, want bij iedere uitademing glijdt de bangheid langzaam weg. De verdoving zorgt ervoor dat het proces pijnloos is en dat ik de harde krasgeluiden en -bewegingen wel bewust ervaar. Die gaan door merg en been.

Mijn witte jurk spreekt
Bij de aankomst vanmorgen mocht ik meteen doorlopen in de voor mij nog onbekende praktijk. De assistentes dragen zachtgroene hesjes, met de doorschijnende haarnetjes en blauwe handschoentjes en groeten mij persoonlijk. Een van de dames reageert op mijn witte jurk met opengewerkte kanten inzet. Ze benoemt dat ik er zo positief uitzie: ’fris en open’, zegt ze opgewekt. Bewust van de psychologie van kleur heb ik zowaar een binnenpretje; juist vandaag – om dit te durven – ben ik er blanco naartoe gegaan. Ik wil met deze helpende kleur mijn angst voor deze korte en relatief kleine ingreep resetten.

Wit is een open kleur, liefdevol, optimistisch en empathisch. Echt een kleur waarbij alles weer mogelijk is, een blanco bladzijde, een nieuwe start.

Hoe oude pijn invloed heeft
Je hebt het zelf ook vast en zeker eerder meegemaakt, dat je angst of de eerder opgeslagen emotie ervoor zorgt dat je niet in actie komt. Je bent zo bang, dat je er alles aan doet om de juist zo nodige afspraak bij een kaakchirurg uit te stellen. Zo gaan er weken overheen en van uitstel komt afstel. Soms zo lang dat je de zeurende ontstekingspijn met de nodige pijnstillers dagelijks vermindert.

Angst kan er werkelijk voor zorgen dat je niet vooruit komt, je hebt allereerst de blokkade op te heffen voordat je leven weer in balans kan komen. De pijn en ervaring eerder in je leven hebben nog steeds een belemmerende invloed op hoe jij je vandaag de dag voelt. Terwijl de omstandigheden nu geheel anders zijn, vormt in jou een weerstand, een blokkade waarvan je beseft dat alleen jij de keus hebt om dit op te lossen. Tijdens je interne dialoog zegt je verstand dat meteen een afspraak maken de beste oplossing is, een gezond tandvlees en een gezond gebit. Alleen… de angst voor de pijn zit je nog in de weg. Dit uit zich vaak in het tonen van emoties, moeheid, futloos en niet weten hoe jijzelf de verandering kan inzetten, je staat als het ware stil.

Kleurcoaching helpt je verder
Een zachte coachwijze die na het inzicht zo eenvoudig en direct toe te passen is. Kleur is zoveel meer dan dat er gedacht wordt. Het heeft invloed op hoe wij ons voelen, gedragen. Hoe meer je weet waarom je een bepaalde kleur zo graag en vaak draagt, hoe meer je leert over je unieke persoonlijkheid. Zelf spreek ik vaak over helpende kleuren, dat zijn in eerste instantie vaak niet de kleuren die je al draagt. Juist de kleuren die je wel mooi vindt, maar niet voor jou, daar zit vaak een onbewuste gedachte, gedrag of ervaring achter. Vanuit de opleiding kleurcoaching werk ik met diverse tools die ik inzet om jouw blokkade te verhelpen.

Met kleur weer in balans
Wil je meer informatie of zelf deelnemen aan een online blokkade-sessie? In vijf stappen zet je jouw oude angst om in een nieuwe kleur en met het nieuwe inzicht ga je er stap voor stap beter mee om. Het werkt direct en helpt bij alle issues of hulpvragen. Mail naar contact.inmocasa@gmail.com voor een eerste afspraak.

1 thought on “Als de angst voor de pijn je nog in de weg zit”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: