9 Tips voor de vuurwerkangst van je hond

Hindi was nog een jonge hond en ze mocht met ons mee naar vrienden met wie we Oud en Nieuw zouden vieren. In een relatief rustige buitenwijk van een middelgrote stad. Uit voorzorg besloten we om vroeg in de avond, zo rond een uur of acht, nog een korte wandeling te maken. Op die manier kon ze tijdens de jaarwisseling zelf binnen blijven. Helaas ging het alsnog mis.

Een groepje jongens was al met vuurwerk in de weer en hoewel wij op afstand bleven, vonden zij het blijkbaar grappig om een vuurpijl in onze richting te gooien. Het was een begin van een levenslange vuurwerkangst. Tot haar dood was Oud en Nieuw een hel voor haar. En helaas heeft ze haar angst doorgegeven aan onze andere hond Quinten, al begon het bij hem pas een jaar of twee geleden. Vuurwerkangst is één van de heftigste angstgevoelens van een hond.

Hoe herken je stress bij je hond?
Het is belangrijk dat je de stress-signalen van je hond leert herkennen. Een hond is gestrest als zij hijgt of trilt, zich uitschudt, gaapt of tongelt (met haar tong langs haar bek likt). Een goede graadmeter is ook of je hond nog een voertje aanneemt. Als ze dat niet doet, weet je zeker dat de stresslevels hoog zijn. Op zich is angst een normale emotie. In de natuur helpt angst om te kunnen overleven. Af en toe bang zijn kan geen kwaad, de vraag is alleen hoe snel je hond herstelt. Na een hevige schrik zie je vaak dat honden zich uitschudden. Zo resetten als het ware zichzelf.

Honden horen beter dan wij
Het gehoor van honden is sterk ontwikkeld, ze horen veel beter dan wij. Harde knallen zij in hun oren dus nog vele malen harder. Ook hier geldt weer: angst voor harde geluiden is op zich natuurlijk, omdat het duidt op gevaar. En dan kun je dus maar beter maken dat je wegkomt. Bij vuurwerk zijn de reacties op angst niet toereikend. Vluchten kan niet, vechten helpt niet en bevriezen ook niet; in alle gevallen blijft het buiten knallen. Het is zelfs waarschijnlijk dat onze reacties op vuurwerk onze hond bevestigt in haar angst. We zijn vaak met meer mensen, misschien wat luidruchtiger dan anders en we doen de gordijnen open om naar het vuurwerk te kijken. Misschien hebben we al de hele avond onze hond gerustgesteld. Dat maakt haar alleen maar ongeruster: ‘Zie je wel? Het is hier echt heel gevaarlijk!’

Trainen en medicatie
Er zijn hondenscholen die speciale vuurwerktrainingen aanbieden. Informeer ernaar bij jou in de buurt. In deze trainingen worden honden langzaam vertrouwd gemaakt met harde geluiden. Honden die al erg bang zijn voor vuurwerk kunnen beter individueel worden begeleid. Maar je kunt zelf ook al heel veel doen. Ik geef je hier een aantal tips:

  1. Het allerbelangrijkste is dat jij een kalme en evenwichtige energie uitstraalt. Zo ben je een positief rolmodel. Zonder woorden zeg je: ‘Er is helemaal niets om bang voor te zijn.’
  2. Maak vroeg in de avond een extra lange wandeling. Houd je hond daarbij wel aan de lijn! Je wilt op Oudejaarsavond niet hoeven zoeken naar een hond die van schrik is gevlucht.
  3. Creëer een veilige plek, bijvoorbeeld een bench. Doe daar een deken overheen zodat het een echt hol wordt. Laat je hond zelf bepalen of ze erin wil, laat het deurtje open. Misschien kiest jouw hond een hele andere eigen plek. Voor Hindi was dat destijds de vide. Zo was ze in contact met ons en de hoogte vond ze blijkbaar veilig.
  4. Er is op internet kalmerende muziek voor honden te vinden, zoals Relaxing music for dogs.
  5. De associatie van ‘geluid is eng’ moet worden omgebogen naar ‘geluid is leuk’. Leid je hond af met zijn favoriete speeltje. Of geef haar een heerlijk bot. Doe dit wel voordat ze bang is, anders neemt ze het niet meer aan.
  6. Blijf bij je hond, laat haar niet alleen. Steunen mag, troosten werkt averechts. Niet aaien, wel aanraken. Leg bijvoorbeeld je hand op zijn schouder en oefen lichte druk uit.
  7. Overleg met je dierenarts over eventuele medicatie. Zelf gebruik ik Telizen (op basis van groene thee) in combinatie met Bachbloesem, speciaal gemixt voor mijn eigen honden. Mijn kleinste hond Hera krijgt in december Calm Diet. Dit is alleen beschikbaar voor honden kleiner dan 15 kilo.
  8. Doe je hond een halsband om met daaraan een penning met de naam van je hond en jouw telefoonnummer. Mocht ze ontsnappen dan ben jij altijd traceerbaar.
  9. In het boek Door de ogen van de hond van Jos Oosting, gedragstherapeut, staan goede protocollen beschreven voor het omgaan met angst voor geluiden en vuurwerk. Dit boek is sowieso een aanrader, het bevat een schat aan informatie over een perfecte samenwerking voor een blije en rustige hond.

Door hondenogen bekeken
Wil jij begin 2020 op een een ontspannen manier werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling samen met je hond? Je bent welkom tijdens het coachweekend Door hondenogen bekeken van 7 – 9 februari in Zeeland. Stuur een mail naar susan@susanvanderbeek.nl om jouw kennismakingsgesprek te plannen. Zo kijken we samen of het weekend geschikt is voor jullie. Er is op dit moment nog 1 plek beschikbaar.

2 thoughts on “9 Tips voor de vuurwerkangst van je hond”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: